با توجه به تاریخچه ادویه جات ایران و جهان، استفاده از گیاهان و ادویه ها در غذا از اهمیت زیادی برخوردار بوده است. یک رژیم غذایی مناسب و سالم می تواند بدن انسان را ایمن کرده و از ابتلا به انواع بیماری ها جلوگیری کند.
آنچه کمتر به آن پرداخته می شود این است که غذاها و ادویه جات خاص، با ارزش غذایی استثنایی، نه تنها می تواند از ابتلا به برخی بیماری ها جلوگیری کند بلکه در بسیاری از موارد می تواند آنها را بهبود بخشد یا علائم آنها را تسکین دهد.
دانش مدرن اکنون نشان می دهد که بسیاری از آنها فواید قابل توجهی برای سلامتی دارند. در این مقاله قصد دارم ۱۰ مورد از ادویه ها و دانه های رایج در آشپزی و خواص درمانی آنها را که بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد، شرح دهیم.
فلفل سیاه
فلفل سیاه یکی از رایج ترین ادویه های کاربردی در همه جای جهان است. این ادویه یک طعم تند و ملایم داشته که با بسیاری از غذاها مطابقت دارد. اما فلفل سیاه چیزی فراتر از یک ماده اصلی آشپزی می باشد.
به دلیل غلظت بالای ترکیبات گیاهی مفید، هزاران سال است که به عنوان “پادشاه ادویه ها” شناخته شده و از میوه خشک و نارس گیاه بومی هند Piper nigrum حاصل می شود. از فلفل سیاه در داروهای آیورودا باستان استفاده می شده است.
علاوه بر افزودن طعم به غذاها، این دانه ممکن است به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل کرده و انواع مختلفی از فواید سلامتی را ارائه کند. در اینجا به چند مورد از خواص فلفل سیاه اشاره می کنیم.
- دارای خواص ضد التهابی است
- کنترل قند خون را بهبود می بخشد
- سطح کلسترول را کاهش می دهد
- خاصیت مبارزه با سرطان دارد
- جذب مواد مغذی را افزایش می دهد
- موجب ارتقا سلامت روده می شود
- عامل کاهش اشتها است
پاپریکا
پاپریکا ادویه ای است که از مخلوط کردن فلفل های چیلی، فلفل دلمه ای و سایر فلفل های خشک شده، ساخته می شود. رنگ این ادویه در انواع رنگ ها مانند قرمز، نارنجی و زرد وجود دارد.
پاپریکا از هند غربی و آمریکای جنوبی نشات گرفته و بیشتر در مجارستان، اسپانیا، آمریکای جنوبی و کالیفرنیا تولید می شود. از پاپریکا در درجه اول برای چاشنی و رنگ آمیزی برنج، سوپ و تهیه سوسیس استفاده می گردد.
این ماده همچنین به عنوان یک محرک و انرژی زا عمل می کند زیرا در درمان افسردگی، بی حالی، خستگی و بسیاری موارد دیگر کمک کننده است. در ادامه چند مزیت پاپریکا را عنوان می کنیم.
- سطح کلسترول را بهبود می بخشد
- اثرات ضد سرطانی دارد
- کنترل قند خون را بهبود می بخشد
- سرشار از آهن و ویتامین
- مملو از مواد مغذی است
- ارتقا سلامت بینایی
- کاهش دهنده التهاب
کاری
پودر کاری ترکیبی از ادویه جات با رنگ طلایی روشن و عطر و طعم پیچیده است. در ایران از این ادویه برای طبخ گوشت مرغ بیشتر استفاده می شود.
می توان آن را با انواع ادویه ها تهیه کرد که معمولاً شامل زردچوبه، دانه های گشنیز، زیره سبز، شنبلیله، فلفل چیلی، زنجبیل، فلفل سیاه، جوز هندی، دانه خردل، برگ کاری و دانه رازیانه است.
ادویه کاری به دلیل ادویه های مفید و بی شماری که در آن وجود دارد، فواید مختلفی برای سلامتی به همراه خواهد داشت. در ادامه به چند خواص ادویه کاری اشاره می کنیم.
- مبارزه با بیماری آلزایمر
- کمک به هضم غذا
- تقویت استخوان ها
- مبارزه با سرطان
- کاهش التهاب
- مراقبت از قلب
- خواص ضد قارچ و ضد باکتری
- حاوی آنتی اکسیدان های قوی
- کاهش سطح قند خون
باربیکیو
یکی از غذاهای مورد علاقه ما ایرانی ها کباب است ولی متاسفانه هستند افرادی که هنوز نمی دانند برای این غذای خوشمزه و محبوب، ادویه مخصوصی به نام ادویه باربیکیو وجود دارد. از این ادویه پرکاربرد برای گریل و کباب کردن گوشت قرمز و گوشت مرغ استفاده می شود.
این ادویه از شکر قهوه ای، نمک دریا، فلفل سیاه و سفید، پودر سیر، دارچین، زیره سبز، فلفل قرمز، پودر گشنیز و پودر خردل تشکیل شده و چنانچه تمام این مواد را در خانه داشته باشید، می توانید با کمی دقت آن را به راحتی درست کنید.
خواص ادویه باربیکیو زیاد است به این دلیل که از ادویه های زیاد دیگری تشکیل شده و همچنین باعث خوش طعم شدن کباب شما می شود.
ادویه ترشی
یکی از خوشمزه ترین خوراکی هایی که در کنار غذا سرو می شود و در اغلب کشورها طرفدار دارد، ترشی است. معمولا ترشی با مواد و طعم های مختلف تهیه می شود. ما ایرانیان بیشتر ترشی ها را از میوه ها و انواع سبزیجات همراه با سرکه تهیه می کنیم.
خواص ادویه ترشی باعث طعم دار شدن و رنگ و لعاب بخشیدن به ترشی می شود. ادویه ترشی ترکیبی از چندین ادویه است که به راحتی می توانید آن را از فروشگاه ما جادوی مزه تهیه نمایید.
چنانچه تمایل داشته باشید، قادرید خودتان این ادویه محبوب را تهیه کنید، برای این کار کافیست ادویه ها و دانه هایی که در ادامه به آنها اشاره می کنیم را هر کدام جداگانه آسیاب کرده و با هم مخلوط کنید. سپس ترکیب موجود را برای مدت تنها دو دقیقه تفت دهید تا ادویه ترشی شما آماده شود.
مواد لازم برای ادویه ترشی:
- گلپر
- فلفل قرمز
- رازیانه
- پودر تخم گشنیز
- دارچین
- فلفل سیاه
- پودر زیره سبز
- جوز هندی
- سبزی (به اندازه برابر از مرزه، ترخون، گشنیز و نعنا خشک)
فلفل دلمه ای
فلفل دلمه ای از رایج ترین فلفل ها در خانواده Capsicum annuum بوده که همگی بومی آمریکای مرکزی و جنوبی هستند. این نوع فلفل را به دلیل گرمی ملایم و در عین حال عطر و طعم شیرین می توان به صورت خام یا پخته مصرف کرد.
فلفل دلمه ای مانند دیگر فلفل ها، گاهی خشک و گاهی پودر شده استفاده می شود. نوع پودر شده آن همان پاپریکا است که در بالا به آن اشاره کردیم. این فلفل ها کالری کمی دارند و به طور خارق العاده ای غنی از ویتامین C و سایر آنتی اکسیدان ها هستند و این موضوع آنها را به یک رژیم غذایی سالم تبدیل می کند.
فلفل دلمه ای در رنگ های مختلفی مانند قرمز، زرد، نارنجی و سبز وجود دارد. فلفل های سبز و نارس کمی طعم تلخ دارند و به اندازه دیگر فلفل ها شیرین نیستند. از مزیت های فلفل دلمه ای می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
- مملو از ویتامین ها و مواد معدنی مختلف است
- از کربوهیدرات تشکیل شده
- سلامتی چشم
- پیشگیری از کم خونی
جادوی مزه مرکز خرید و فروش فلفل دلمه ای می باشد. در این خصوص می توانید به سایت ما قسمت مشاوره مراجعه کنید.
زعتر
زعتر نام نوعی ادویه ترکیبی است که بیشتر در خاورمیانه و آفریقای شمالی تولید می شود. پیشینیان بر این عقیده بودند که اگر این ادویه را زیر بالشت خود قرار دهید به تقویت حافظه کمک کرده اید. از مزیت های زعتر می توانیم به افزایش گردش خون اشاره کنیم.
این ادویه به دلیل دارا بودن مقداری آویشن از خاصیت ضد عفونی کنندگی و ضد باکتریایی بر خوردار است. ترکیب چند ادویه و گیاه خشک شده مثل زیره، کنجد بو داده، آویشن وحشی، گردو چرخ شده، نخودچی پودر شده، مرزنجوش، سماق، نمک، تخم گشنیز، رازیانه، مرزنجوش یا پونه کوهی زعتر را به وجود می آورد.
از کاربردهای زعتر به موارد زیر اشاره می کنیم.
- چاشنی کباب
- چاشنی سبزیجات
- استفاده در نوشیدنی های سنتی
- برای پلو
- چاشنی گوشت قلقلی
- چاشنی سالاد
اورگانو (یا ارگانو)
اورگانو یا همان پونه کوهی در بسیاری از غذاهای سراسر جهان از گیاهان اصلی محسوب می شود که عطر و طعم قوی دارد و همراه با نوعی شیرینی ملایم مزه خوبی به غذا می دهد.
این ادویه را می توان به صورت تازه، خشک یا به صورت روغنی تهیه کرد که گفته می شود هر یک مزایای قابل توجهی برای سلامتی دارند. پونه کوهی اگرچه به طور معمول در مقادیر کم استفاده می شود اما همان مقدار هم مواد مغذی مهمی را در خود جای داده است.
تنها یک قاشق چای خوری اورگانو خشک شده قادر است حدود ۸۰٪ از نیاز روزانه بدن به ویتامین K را رفع کند. از خواص اورگانو می توانیم موارد زیر را نام ببریم.
- سرشار از آنتی اکسیدان
- به مبارزه با باکتری ها کمک کند
- دارای خواص ضد سرطانی است
- به کاهش عفونت ویروسی کمک می کند
- می تواند التهاب را کاهش دهد
برای رفع برخی بیماری ها از اورگانو استفاده می شود مثل:
- سرماخوردگی
- زخم های پوستی
- درد ماهیچه
- سوء هاضمه
- آسم
- اسهال
ادویه پلویی
با ادغام چند نوع ادویه خوش عطر مثل: پودر دارچین، پودر زیره و پودر هل می توان ادویه پلویی را درست کرد. اگر علاوه بر طعم به عطر برنج هم اهمیت می دهید، از این مدل ادویه در برنج ساده یا پلوهای خود بهره ببرید.
خواص ادویه پلویی قاعدتا همان طبع گرم آن است که طبع سرد برنج را خنثی می کند. قادرید با آسیاب کردن هریک از ادویه های دارچین، زیره و هل به صورت مجزا و ترکیب آنها با هم این ادویه خوش عطر فوق العاده را خودتان تهیه کنید.
ادویه گراماسالا
ادویه گراماسالا علاوه بر اینکه برای طعم دادن به غذا اضافه می شود، یکسری فواید سلامتی نیز دارد. این ادویه از ترکیب ادویه های تندی همچون: جوز هندی، اَنیسون، فلفل سیاه، زیره سبز، زردچوبه، هل، رازیانه، برگ بو، فلفل قرمز یا پاپریکا، میخک، دارچین، زیره سیاه، گل سرخ، زنجبیل و تخم گشنیز تشکیل شده است.
از خواص ادویه گراماسالا می توان به تقویت هضم غذا و رفع نفخ شکم اشاره کرد.
گراماسالا خیلی طعم غذا رو خوب میکنه
به همه پیشنهادش میکنم.