
درمان ناامیدی و افزایش انگیزه، یک موضوع بسیار مهم در روانشناسی شخصیتی است. در واقع اگر شما انگیزه ای برای یک فعالیت، هدف و به طور کلی زندگی نداشته باشید؛ دچار احساس یاس و ناامیدی خواهید شد. برای جلوگیری از این امر باید ابتدا تمام برنامه ها، اهداف و خواسته های خود را روی کاغذ پیاده سازی کنید.
سپس بر اساس اولویت خود برای آن ها برنامه ریزی کنید و آن ها را جلو ببرید. پیش بردن اهداف و رسیدن به موفقیت های هر چند نسبی باعث می شود تا دچار رخوت و کسالت روزمرگی نشوید. در این مقاله قصد داریم راهکارهایی مفیدی را در این خصوص خدمت شما عزیزان ارائه دهیم.
در ادامه به بررسی موارد زیر می پردازیم:
- بررسی راه های بهبود و افزایش انگیزه
- روش های روانشناسی ایجاد انگیزه
- سریع ترین روش بالا بردن انگیزه چیست؟
- راه های درمان ناامیدی و افزایش انگیزه
- همه چیز راجع به راه های درمان ناامیدی
- نکات پایانی در خصوص افزایش انگیزه و رهایی از روزمرگی
بررسی راه های بهبود و افزایش انگیزه
در ابتدا به تعریف انگیزه می پردازیم. در واقع انگیزه همان نیروی انجام کار است که باعث می شود شما به صورت هدفمند تلاش کنید. در روانشناسی ایجاد انگیزه، سعی بر شناخت نیروی محرکه و همان انگیزه ی افراد می شود؛ سپس در جهت افزایش آن اقدام می شود.
در واقع علت سخت مطالعه کردن دانشجو و تلاش عاشق برای رسیدن به معشوق و … همگی ریشه در انگیزه و هدف آن ها دارند. در این بین افراد برای حفظ انگیزه های خود نباید بگذارند که دچار روزمرگی و کسالت شوند. در واقع اگر یک سری کارها به صورت روتین تکرار شود؛ ناخودآگاه انگیزه های فرد را نیز متزلزل خواهد کرد.
بنابراین افراد باید مابین فعالیت های هدفمند خود، به تفریح نیز بپردازند. هر کاری که حالشان با انجام آن خوب می شود؛ مثل ورزش کردن، مطالعه ی آزاد، پرداختن به هنر و … . به این ترتیب از فاز یک بعدی خارج شده و به ذهن خود اجازه ی استراحت داده اید.
همان طور اشاره شد؛ یکی از راه های درمان ناامیدی و افزایش انگیزه، خروج از روزمرگی هاست. گاهی اوقات افراد می توانند خودشان به این درک برسند و خودشان از پس مشکل بر بیایند. به این ترتیب که با کمی کنکاش در ذهن جستجوگر خود می توانند خود را از ناامیدی و یاس نجات دهند.
اما گاهی اوقات این امر امکان پذیر نیست و افراد باید به یک روانشناس خبره و با تجربه مراجعه کنند. در این صورت می توانند با مشورت و صحبت با وی بهترین عملکرد و رویکرد را از خود نشان دهند.
روش های روانشناسی ایجاد انگیزه
کارآفرین نمونه دکتر میثم شکری ساز که یکی از سخنرانان اجلاس ملی مدیریت و کارآفرینی کشور بوده است، معتقد است که به طور کلی دو مدل انگیزه داریم؛ انگیزه ی درونی و انگیزه ی بیرونی. انگیزه ی درونی، همان نیروی محرکه ای است که شما را برای انجام یک کار تشویق می کند و شما آن کار را با لذت انجام می دهید.
اما انگیزه ی بیرونی، عوامل خارجی مانند تشویق دیگران، دریافت حقوق و دستمزد و مواردی از قبیل هستند. شما با داشتن این دو انگیزه می توانید با قدرتی وصف نشدنی به انجام کارهایتان بپردازید و به موفقیت های چشمگیری برسید.
اما برخی از کارها هستند که شما به آن علاقه ندارید و هیچ انگیزه ی بیرونی هم برای انجام آن وجود ندارد. در این صورت شما باید از روش خود انگیختگی استفاده کنید. خود انگیختگی به معنای انگیزه دادن به خود است که در ادامه بیشتر آن را توضیح خواهیم داد.
سریع ترین روش بالا بردن انگیزه چیست؟
یکی از راه های درمان ناامیدی و افزایش انگیزه، خود انگیختگی است که در بالا به آن اشاره کردیم. در واقع در این روش شما باید خودتان برای انجام کار مورد نظر ایجاد انگیزه کنید.
به این ترتیب که به صورت قراردادی به خود بگویید که اگر فلان کار را شروع کردم و پیشرفت خوبی داشتم؛ برای خودم پاداشی در نظر می گیرم. این پاداش می تواند مطابق با سلیقه های شما طراحی و در نظر گرفته شود. به طور مثال می توانید به عنوان پاداش به سینما، تئاتر، کنسرت و … بروید و یا برای خودتان کتاب بخرید.
راه های درمان ناامیدی و افزایش انگیزه
یکی از راه های بهبود و افزایش انگیزه و درمان ناامیدی، شناخته ریشه ی ناامیدی است. ناامیدی در اثر نرسیدن به اهداف و آرزوها به وجود می آید. این حس ممکن است در اکثر انسان ها و در مواقع خاص از زندگی شان رخ دهد. نکته ی مهم این جاست که نباید بگذاریم این حس پایدار شود و در جوانب مختلف زندگی تاثیر بگذارد.
چرا که ممکن است باعث از دست دادن فرصت های طلایی در زندگی شود. نقاط ضعف و قوت خود را بشناسید و سعی در تضعیف نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت خود داشته باشید. هر انسانی مسلما دارای ویژگی های منحصر به فردی است که با شناسایی آن ها می تواند انگیزه ی زندگی را در خود بیدار کند. شناخت این ویژگی ها خواه توسط خود فرد انجام می شود و یا توسط فرد دیگری این شناخت صورت می گیرد.
همه چیز راجع به درمان قطعی ناامیدی
از جمله راه های بهبود و افزایش انگیزه و درمان ناامیدی، پذیرفتن این حس (ناامیدی) است. انکار احساس ناامیدی چیزی را حل نمی کند که هیچ بلکه باعث عمیق تر شدن این حس نیز می شود. بنابراین در وهله ی اول شما باید بپذیرید که دچار احساس ناامیدی شده اید. هم چنین برای کاهش این حس سعی کنید که خودتان را با افراد دیگر (هم سن و سالان خود، فامیل و …) مقایسه نکنید.
چرا که شما از باطن زندگی آن ها باخبر نیستید و فقط شاهد ظاهر زندگی آن ها هستید. به فضای مجازی نیز اعتماد نکنید و آن چه را که مردم به شما نشان می دهند باور نکنید. به قول معروف: یک فروشنده فقط اجناس زیبای خود را در ویترین قرار می دهد و اجناس خراب و بد را به نمایش نمی گذارد. این مثالی از استوری ها و پست های افراد در فضای مجازی است.
نکات پایانی در خصوص افزایش انگیزه و رهایی از روزمرگی
به عنوان حسن ختام از مطالب مربوط به درمان ناامیدی و افزایش انگیزه، بار دیگر یادآور می شویم که هیچ گاه خودتان را دست کم نگیرید و دست از تلاش نکشید. چرا که راکد بودن (هیچ فعالیتی نداشتن و به عبارتی علاف بودن) باعث ایجاد حس ناامیدی در انسان می شود.
بنابراین اگر بخواهیم بگوییم که اولین مساله در افزایش انگیزه چیست؟؛ به شناخت توانایی های فردی و تلاش برای بهبود آن ها اشاره می کنیم. نکته ی مهم دیگری که ذکر آن خالی از لطف نیست این است که برای درمان ناامیدی و افسردگی، خواستن هم مهم است. یعنی شما باید بخواهید که از این حس خلاص شوید و به زندی بازگردید؛ در غیر این صورت بازگشت غیر ممکن است. در این راه می توانید با شماره تلفن های مذکور در سایت تماس بگیرید و از مشاوران خبره ی مجموعه کمک بگیرید.