نماهای شیشهای مدرن به سرعت به عنوان جزء حیاتی در زیباسازی و کارکرد ساختمانها شناخته میشوند. دو رویکرد برجسته در این زمینه نمای کرتین وال و نمای اسپایدر هستند. این دو نما با ویژگیهای منحصر به فرد خود به عنوان نمادهایی از هنر معماری و مهندسی معاصر شناخته میشوند. نمای کرتین وال با اتصالات خطی و ساختارهای هندسی خود، امکان طراحی خطی و مرتب را فراهم میآورد. از سوی دیگر، نمای اسپایدر با اتصالات نقطهای خود و تأثیر گرافیکی منحصر به فرد، به شیوههای نوین در جلب توجه و ایجاد ارتباط مستقیم با محیط خارجی پرداخته است.
در این مقاله، ما قصد داریم به بررسی جامع مزایا و کاربردهای هر یک از این دو نمای شیشهای بپردازیم. درک عمیقتر از ویژگیهای هر نوع نما، به معماران و مهندسان ساختمان امکان میدهد تا انتخاب بهتری در هنگام طراحی ساختمانهای زیبا و کارآمد داشته باشند.
انواع نمای شیشه ای در صنعت ساختمان
در حوزه نماهای شیشهای، چندین نوع نما با اتصالات و طراحیهای مختلف وجود دارند که هرکدام ویژگیها و کاربردهای خود را دارند. از جمله معروفترین این نماها میتوان به نمای کرتین وال و نمای اسپایدر اشاره کرد. نمای کرتین وال با اتصالات خطی و ساختارهای هندسی مرتب، به معماران این امکان را میدهد تا از شیشهها به شکل خطی و مرتب در طراحیهای خود استفاده کنند. در مقابل، نمای اسپایدر با اتصالات نقطهای و طراحیهای گرافیکی، به شکل منحصر به فردی به ساختمانها جلب توجه میکند. این تنوع در نماهای شیشهای به مهندسان و معماران این امکان را میدهد تا با توجه به نیازها و ذوق طراحی، بهترین گزینه را برای هر پروژه انتخاب کنند.
نمای کرتین وال
نمای کرتین وال نوعی محبوب از انواع نمای شیشه ای است که با سازه خود ایستایی که دارد، در ساختمانهای زیادی مورد استفاده قرار میگیرد. منظور از سازه خود ایستا در نمای کرتین وال این است که وزن شیشهها در این نوع نمای شیشه ای از طریق سازه مخصوص نمای کرتین وال، که لامل نام دارد منتقل میشود و هیچ بار مرده ای به سازه اصلی ساختمان وارد نخواهد شد.
اجزای اصلی نمای کرتین وال عبارتند از؛ لامل عمودی (مولیون)، لامل افقی (ترنزم) و شیشه . لازم به ذکر است که هر کدام از این اجزا طی بررسیهای ممتد تیم مهندسی انتخاب میشوند، برای مثال هر چه ارتفاع یک ساختمان بیشتر باشد، سایز لاملی که برای نمای کرتین وال آن استفاده میشود بیشتر خواهد بود. در رابطه با شیشه نیز همین موضوع صدق میکند و ساختار آن بر اساس مقاومت مورد نیاز یک ساختمان تعیین خواهد شد. (منظور از ساختار شیشه، ضخامت آن، تعداد جداره ها و نوع لمینت یا سکوریت آن است.)
اجرای نمای شیشه ای کرتین وال
اگر بخواهیم به اجرای کرتین وال بپردازیم باید بگوییم که این نما در دسته نماهای خشک قرار میگیرد و اجرای آن تماما با اتصالات مکانیکی انجام میشود. پس از اینکه زیر سازی اصلی نمای ساختمان انجام شد، پروفیلهای عمودی یا همان مولیونها اجرا خواهند شد و پس از آن ترنزمها با قطعه ای که به آن لقمه میگویند به مولیونها متصل میشوند. در مرحله بعدی شیشهها در شبکه بندی ایجاد شده توسط این پروفیلها قرار گرفته و فیکس خواهند شد. در انتهای کار یا روی لاملها درپوش آلومینیومی قرار میگیرد که به آن کرتین وال فیس کپ گفته میشود یا از چسب مخصوص استفاده میشود که به آن نمای شیشه ای فریم لس میگویند.
نمای اسپایدر شیشه ای
نمای شیشه اسپایدر نوع دیگری از نمای شیشه ای است در آن بر خلاف نمای کرتین وال که سیستم خطی بشمار میآید از اتصالات نقطه ای استفاده میشود. در واقع در اجرای نمای شیشه ای اسپایدر، سوراخهایی روی شیشه تعبیه میشود و شیشهها با استفاده از یراقی به نام پنجه اسپایدر و از طریق همین سوراخهای ایجاد شده به سازه پشتیبان متصل خواهد شد. سازه پشتیبان در نمای اسپایدر انواع مختلفی دارد که در ادامه به چهار نوع آن اشاره خواهیم کرد:
- نمای اسپایدر شیشه ای با سازه لوله ای (ستونی)
- نمای اسپایدر شیشه ای با سازه فین گلس (از تیغههای شیشه به عنوان پشتیبان استفاده میشود)
- نمای اسپایدر شیشه ای با سازه کابلی
- نمای اسپایدر شیشه ای با سازه خرپا
در کشور ما دو نوع متداول نمای اسپایدر، نمای اسپایدر با سازه ستونی و نمای اسپایدر با سازه فین گلس است. به صورت کلی نمای شیشه ای اسپایدر هزینه بالاتری نسبت به قیمت نمای کرتین وال دارد، در صورتی که برخی افراد تصور میکنند این موضوع برعکس است و به علت استفاده کمتر از پروفیلهای آلومینیومی، نمای اسپایدر ارزانتر خواهد بود. اما باید به شما بگوییم که اتصالاتی که برای نمای اسپایدر مورد استفاده قرار میگیرند، یراق آلاتی لوکس هستند و هزینه بالایی دارند.
کاربرد نمای شیشه ای
نمای شیشهای به عنوان یک جزء حیاتی و زیباییبخش در معماری مدرن و ساختمانهای متنوع کاربرد دارد. این نماها به واسطه شفافیت و انعکاس نور، امکان ایجاد ارتباط مستقیم بین داخل و خارج ساختمان را فراهم میکنند. اگر بخواهیم به کاربرد انواع نمای شیشه ای بپردازیم، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
ساختمانهای تجاری
ساختمانهای تجاری یکی از انواع ساختمانهایی هستند که در آنها نمای شیشه ای بسیار کاربرد دارد. به مجتمع تجاریهای معروف شهر یا محلهتان فکر کنید، چند درصد از آن ها با نمای شیشه ای اجرا شده اند؟ استفاده از نماهای شیشهای در ساختمانهای تجاری نهتنها به بهبود ارتباط داخل و خارج ساختمان، بلکه به ایجاد یک هویت بصری منحصر به فرد و جلب توجه برای کسبوکارها کمک میکند. در مجتمعهای تجاری هم از نمای شیشهای کرتین وال استفاده میشود هم از نمای شیشه ای اسپایدر.
ویلاهای مدرن
از آنجایی که یکی از اصول اولیه سبک مدرن، حفظ ارتباط با محیط بیرونی و استفاده از متریال شیشه است؛ در خانههای ویلایی شاهد استفاده زیادی از شیشه آن هم به صورت سراسری هستیم که در ادامه میتوانید تصویر آن را مشاهده کنید. باید بگوییم نوع نمای شیشه ای که در ویلاهای مدرن مورد استفاده قرار میگیرد انواع کرتین وال است و کمتر شاهد استفاده از نمای شیشه ای اسپایدر در این ساختمان ها هستیم.
ساختمانهای اداری
از دیگر کاربردهای نمای شیشه ای میتوان به استفاده از آنها در ساختمانهای اداری اشاره کرد، در این ساختمانها نیز به علت انتقال نور طبیعی به داخل فضاها استفاده از متریال شیشه متداول است. در ساختمانهای اداری نیز بیشتر شاهد استفاده از نمای شیشه ای کرتین وال هستیم تا نمای شیشه ای اسپایدر.
هتلها
یکی دیگر از ساختمانهای که اجرای نمای شیشه ای در آنها بسیار دیده میشود، هتلها هستند؛ حتی اگر کل ساختمان هتل با استفاده از نمای شیشه ای اجرا نشده باشد، حتما قسمتی از هتل مانند لابی و سالن انتظار نمای شیشه ای به کار رفته است.
کلام آخر
از اینکه تا انتهای این مقاله همراه ما بودید از شما سپاسگذاریم، در این مقاله به بررسی نمای شیشه ای و استفاده از آن در انواع ساختمانها پرداختیم. یکی از مهمترین موارد در اجرای نمای شیشه ای این است که اجرای آن بدون دردسر و توسط تیمی حرفه ای صورت بگیرد. این مقاله توسط مجموعه نمادیزاین که مجموعه ای با سابقه در زمینه طراحی و اجرای انواع نمای شیشه ای است نوشته شده است. شما میتوانید برای دریافت مشاوره رایگان انواع نمای شیشه ای به وبسایت رسمی نمادیزاین به آدرس https://nama.design/ مراجعه کنید و از طریق راههای ارتباطی با کارشناسان این مجموعه در ارتباط باشید.