پمپ بتن ابزاری است که امروزه در صنعت شهر سازی و ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرد و تحولاتی را در این صنعت ایجاد نموده است. درواقع با استفاده از انواع پمپ بتن که هر یک کاربردهای خاصی دارند فرآیندهای ساخت و ساز با سرعت بیشتر و کیفیت بالاتری انجام می شود. با ما همراه باشید تا با دستگاه پمپ بتن بیشتر آشنا شوید.
دستگاه پمپ بتن چیست؟
پمپ بتن در واقع ابزاری است که در سایت های ساختمانی به منظور کار با بتن به کار می رود. وظیفه این دستگاه پمپاژ بتن مایع است و به راحتی می توان از آن در یک روز برای انجام چندین پروژه استفاده نمود. زیرا پمپ بتن از لحاظ انتقال هیچگونه محدودیتی ندارد. معمولا پروژه های بزرگ ساختمانی باید در یک بازه زمانی خاصی انجام شوند و به نحوی پروژه باید مدیریت شود که در زمان تعیین شده آماده تحویل باشد.
با به کار گیری پمپ بتن به راحتی می توان سرعت فرآیندهای بتن ریزی و ..را افزایش داد و به بهترین نحو ممکن از زمان استفاده نمود. وجود چنین مزیتی موجب شده که امروزه در اکثر پروژه ها از دستگاه بتن ریزی استفاده شود.
پمپ بتن چگونه کار می کند؟
نحوه عملکرد پمپ بتن به این شکل است که این دستگاه بتن مخلوط شده را به محل مورد نظر در محوطه پروژه منتقل می کند. منظور از محل مد نظر خانه، حیاط و یا حتی یک پروژه بزرگ می باشد. بنابراین استفاده از آن تنها به پروژه های بزرگ ساختمانی محدود نمی شود. علاوه بر این هر میزان بتنی را می توان با دستگاه پمپ بتن جا به جا نمود و زمان این فرآیند را کوتاه تر کرد. پمپ های بتن دارای انواع مختلفی هستند.
در پمپ های زمینی و ثابت، این دستگاه را در محل مورد نظر مستقر می کنند سپس اتصالات انتقال و لوله کشی های مورد نظر را به خروجی آن متصل می کنند تا فرآیند بتن ریزی انجام شود.
با اسکان یافتن دستگاه بتن ریزی در محل و متصل نمودن لوله ها و اتصالات آن بتن آماده شده به وان پمپ بتن منتقل می شود و بتن ریزی انجام می گیرد. نحوه انجام فرآیند انتقال بتن به میکس بتن و مصالحی که در آن به کار می رود در کیفیت نهایی کار بسیار موثر بوده و اهمیت دارد. بر اساس استانداردهای موجود بیشترین میزان پمپاژ در جهت افق می تواند تا ۳۵۰ متر و در جهت ارتفاع تا ۷۰ متر باشد و بیشتر از آن به خوبی صورت نمی گیرد.
انواع پمپ بتن
پمپ بتن دارای انواع مختلفی است که در این میان دو نوع بیشترین کاربرد را در صنعت دارد. در ادامه به معرفی این پمپ های بتن می پردازیم.
پمپ بتن زمینی
پمپ بتن زمینی یا ثابت از رایج ترین انواع پمپ های بتن است که در اکثر پروژه ها مورد استفاده قرار می گیرد. عملکرد ساده و راحت این نوع پمپ بتن موجب شده که طرفداران بسیاری داشته باشد. برای استفاده از پمپ بتن زمینی کافی است که بتن آماده سازی شده به داخل آن ریخته شود تا عملیات پمپاژ به محل مورد نظر صورت گیرد.
این پمپ ها در موارد مختلفی به کار می روند و از جمله کاربردهای آن ها می توان به استفاده در سایت هایی که ارتفاع بالایی دارند، امکانی که دسترسی به آن ها برای بتن ریزی سخت باشد و همچنین در مواردی که بتن دارای عیار ۳۰۰-۳۵۰ کیلوگرم بر متر مکعب است و … اشاره نمود.
از مهم ترین مزایای پمپ بتن زمینی که آن را از سایر پمپ های بتن متماز نموده است می توان به قابلیت جابجایی راحت، عدم اتلاف بتن، سرعت انجام کار، قیمت مناسب و مقرون به صرفه و … اشاره نمود.
پمپ بتن بوم
معمولا در پروژه ها و اماکنی که امکان استفاده از پمپ بتن زمینی وجود ندارد از پمپ بتن هوایی یا بوم استفاده می کنند. این پمپ ها توسط یک نفر از راه دور کنترل می شوند و انتقال و پمپاژ بتن توسط آن ها به راحتی صورت می گیرد. با انتخاب پمپ بتن بوم برای بتن ریزی در پروژه ها می توان اطمینان حاصل نمود که این عملیات با دقت بالا و کاملا امن انجام می شود. معمولا در پروژه های ساختمانی بزرگ مانند ساخت برج ها این پمپ ها مورد استفاده قرار می گیرد.
این پمپ ها را در پشت یک کامیون نصب می کنند و اپراتور پمپ ویا همان فردی که مسئولیت کنترل آن را بر عهده دارد عملیات بتن ریزی را از طریق بازوی روی دستگاه انجام می دهد. این فرآیند می تواند به صورت افقی و یا عمودی انجام شود. مهم ترین مزیت پمپ بتن هوایی نسبت به سایر پمپ ها کاهش هزینه های جابجایی است که این مسئله در پروژه های بزرگ خیلی اهمیت دارد.
اجزا اصلی تشکیل دهنده پمپ بتن
به طور کلی در انواع پمپ بتن عملیات بتن ریزی از طریق خطوط لوله به صورت مستقیم انجام می شود. این پمپ های بتن به قیف هایی مجهز هستند که بتن را به داخل یک لوله تغذیه انتقال می دهند، سپس در این قسمت نیرو فشار جک های هیدرولیکی موجب می شود که بتن به داخل لوله تحویل انتقال یابد. لازم به ذکر است که این فرآیند از طریق خلا و بدون دخالت هیچگونه قطعه متحرکی انجام می شود.
البته نوعی از دستگاه پمپ بتن وجود دارد که فرآیند انتقال بتن از قیف به داخل لوله از طریق پیستون رفت و برگشتی انجام می شود. در واقع بتن به کمک حرکت روبه عقب پیستون توسط قیف به داخل سیلندر راه می یابد و پس از آن با حرکت پیستون به سمت جلو وارد لوله می شود. در این نوع پمپ بتن سوپاپ های ورود و خروج عملکردی هیدرولیکی یا مکانیکی دارند.
در هر دو نوع پمپ بتن برخی از قطعات ممکن است به مرور زمان در معرض فرسایش قرار بگیرند که به راحتی می توان آن را تعویض نمود. پمپ های بتنی که انتقال بتن در آن ها از طریق پیستون انجام می شود معمولا دارای یک یا دو سیلندر هستند که همین مسئله موجب می شود جریان بتن دارای پیوستگی بیشتری باشد. خطوط لوله انتقال این پمپ ها از جنس فولاد تهیه شده که دارای مقاومت و طول عمر مناسبی است.
مراقبت از دستگاه پمپ بتن
پیش از استفاده از دستگاه پمپ بتن نیاز است که اقداماتی به منظور آماده سازی آن انجام شود و برای این منظور یک ملات نرم متشکل از سیمان و ماسه را داخل سیستم انتقال می ریزند تا بتواند پمپاژ بتن اصلی را به خوبی انجام دهد. در پایان کار نیز دستگاه باید تمیز شود تا برای استفاده مجدد آماده باشد. برای این منظور یک توپ اسفنجی را در پشت بتن قرار می دهند و پمپ نیز پر از آب می کنند تا داخل خطوط لوله کاملا تمیز شود.
سخن پایانی
با توسعه شهر سازی و افزایش تعداد پروژه های ساختمان سازی استفاده از پمپ بتن می تواند هزینه های مالی و زمانی پروژه را به مقدار قابل توجهی کاهش دهد. پمپ های بتن از به هدر رفتن بتن در جریان انتقال بتن به محل بتن ریزی جلوگیری می نمایند و با دقت بیشتری این فرآیند را در کوتاه ترین زمان ممکن انجام می دهند.
همچنین در غیر قابل دسترس ترین مناطق و هر شرایط آب و هوایی می توان از انواع دستگاه پمپ بتن استفاده نمود. بنابراین می توان گفت این ابزار تحولی عظیم در صنعت ساختمان سازی و شهر سازی ایجاد نموده است.