آشنایی با ابزارهای مخفی ویندوز
شاید امروز کمتر کسی در دنیا وجود داشته باشد که نام ویندوز را نشنیده باشد و یا از آن استفاده نکرده باشد. در حقیقت تجسم دنیای امروز بدون وجود سیستم عامل ویندوز، امری غیر ممکن و محال است.
با این همه و علی رغم آنکه افراد بیشماری از این سیستم عامل استفاده می کنند، نسخه های مختلف ویندوز ابزارهای پنهان و مخفی متنوع و مختلفی دارند که به صورت بالقوه توانایی تبدیل به ابزارهای کربردی پراستفاده را دارند.
در این مقاله قصد داریم تا با هدف آشنا کردن کاربران نسخه های مختلف این سیستم عامل با ابزارهای مخفی ویندوز، ۱۰ مورد از پرکاربردترین آنها را به خوانندگان معرفی کنیم.
۱۰. ابزار Event Viewer
یکی از کاربردی ترین ابزارهای موجود در ویندوز که بسیاری از کاربران از وجود آن بی خبرند و در حقیقت نوعی ابزار پنهان در این سیستم عامل به حساب می آید، ابزار Event Viewer یا تماشگر اتفاقات است.
این ابزار جادویی به کاربران ویندوز اجازه می دهد تا تمام اتفاقات و رویدادهای در حال اجرا در کامپیوتر را مشاهده کنند. از نمونه های وقایعی که در این ابزار نمایش داده می شود می توان به موارد هنگ کردن ناگهانی سیستم، فرایند نصب برنامه ها و حتی صفحه آبی رنگ مرگ اشاره کرد.
۹. ابزار Disk Cleanup
یکی از مشکلاتی که بسیاری از کاربران کامپیوترها با آن روبرو می شوند، مشکل پایین آمدن سرعت کامپیوتر و کندی سیستم عامل است. ابزار Disk Cleanup از جمله ابزارهای مخفی ویندوز است که کمک زیادی به حل این مشکل می کند.
این ابزار به کاربران ویندوز این امکان را می دهد تا با اسکن فضای کامپیوتر، فایل به درد نخور و جامانده از برنامه های پاک شده قبلی یا فایل خراب یا فایل های به جا مانده از آپدیت های ویندوز را شناسایی کرده و با حذف این فایل ها، بخش قابل توجهی از حافظه را آزاد کرده و به این ترتیب سرعت پردازش سیستم عامل را افزایش دهند.
اگرچه متخصصان حرفه ای کامپیوتر معمولا از ابزارهای تمیزکننده ای مانند CCleaner برای اینکار استفاده می کنند، اما این برنامه های حرفه ای معمولا نیازمند پرداخت هزینه هستند. ابزار Disk Cleanup بدون پرداخت هزینه و به صورت رایگان بخش زیادی از قابلیت ابزارهای حرفه ای را در اختیار کاربران قرار می دهد.
۸. ابزار Windows Memory Diagnostic
همه ما احتمالا در زمان کار با کامپیوترها و لپ تاپ های خود با مشکلات مختلف مرتبط با حافظه روبرو شده ایم. نکته ای که بسیاری از کاربران از آن بی اطلاع هستند این است که ویندوز برای حل این مشکل، ابزاری به نام Windows Memory Diagnostic را در اختیار کاربران خود قرار داده است.
این ابزار به کاربران اجازه می دهد تا با ری استارت کامپیوتر، حافظه آن را بررسی کرده و مشکلت احتمالی آن را مشخص کنند. نکته مثبت درباره این ابزار این است که کاربران برا استفاده از آن نیاز به هیچ نرم افزار اضافه ای بر روی کامیپوتر ندارند و تنها با جستجوی نام آن در نوار جستجوی ویندوز، می توانند از آن استفاده کنند.
۷. ابزار Shared Folders
ابزار Shared Folders از دیگر ابزارهای پنهان ویندوز است که می تواند تاثیر بسیار مثبتی در نحوه استفاده کاربران از سیستم عامل ویندوز داشته باشد.
این ابزار به یکی از موضوعات مهم در استفاده از کامپیوتر، یعنی مدیریت فولدرها و پوشه های به اشتراک گذاشته در فضای اشتراکی شبکه هایی می پردازد که کامپیوتر در آن عضو است.
کابرانی که ازابزار Shared Folders استفاده می کنند می توانند بدون هیچ کار اضافه یا طی کردن مسیرهای پیچیده و طولانی، به شکلی سریع و فوری به فایل های به اشتراک گذاشته دسترسی پیدا کنند
۶. ابزار Registry Editor
اگرچه بسیاری از کاربران نام ابزار Registry Editor یا ویرایشگر رجیستری را شنیده اند، اما از آنجا که ویندوز هنوز هیچ لینک مستقیمی برای دسترسی به این ابزار در منوی استارات قرار نداده است، بنابراین می توان از آن به عنوان یک ابزار مخفیدر سیستم عامل ویندوز یاد کرد.
کاربران برای دسترسی به این ابزار باید عبارت regedit را در کادر جستجوی منوی استارت وارد کرده و کلید اینتر را فشار دهند. استفاده از این ابزار باعث می شود تا کاربران به بخش وسیعی از فرمان های مدیریتی ویندوز دسترسی داشته باشند.
۵. ابزار Resource Monitor
یکی از ابزارهای مخفی ویندوز که می تواند مزایای بسیار خوبی برای کاربران این سیستم عامل داشته باشد، ابزاری نظارتی به نام Resource Monitor یا همان «پایشگر منابع» است.
این ابزار پایشگر به کاربران خود اجازه می دهد تا بتوانند فرایندها، کارکردها و بخش های مختلف کامیپوتر مانند هارد دیسک یا کارت گرافیک یا پهنای باند مورد استفاده در پردازنده ها یا کارت شبکه را مورد بررسی قرار دهند.
به این ترتیب کاربرانی که از این پایشگر استفاده می کنند می توانند برای مثال با مشخص کردن برنامه ها سنگین در حال اجرا بر روی کامپیوتر، دلیل احتمالی برای کند شدن عملکرد کامپیوتر را شناسایی کنند.
افرادی که می خواهند از این ابزار موجود در ویندوز استفاده کنند باید با مراجعه به بخش Taskmanager ویندوز، بر روی تب performance کلیک کرده و بعد از آن گزینه Resource Monitor را انتخاب کنند.
البته کاربران می توانند با جستجوی نام این ابزار در بخش جستجوی ویندوز هم به صورت مستقیم ابزار را برای خود فعال کنند.
۴. ابزار Device Manager
ابزار Device Manager یا «مدیریت ابزارها» هم از دیگر ابزارهای مخفی و پنهان در ویندوز است که در این فهرست حتما باید به آن اشاره کنیم.
این ابزار مدیریتی کمتر شناخته شده به کاربران ویندوز اجازه می دهد تا سخت افرارها و ابزارهای فیزیکی مختلف متصل به کامپیوتر را شناسایی کرده و این دیوایس ها و سخت افزارها را بر حسب نیاز، فعال یا غیر فعال کنند.
۳. ابزار System Information
ابزار System Information یا ابزار اطلاعات سیستم هم از دیگر ابزارهای پنهان ویندوز به شمار می آید. کاربران با استفاده از این ابزار می توانند به بخش قابل توجهی از اطلاعات کامپیوتر دسترسی داشته باشند که حتی شامل اطلاعاتی مانند مدل هارد دیسک و یا فهرست برنامه های استارتاپی ویندوز هم میشود.
اگرچه این ابزار از جمله ابزارهای یوزر فرندلی نیست و کاربران برای دسترسی به آن باید عبارت System Information را در منوی استارت جستجو کنند اما به کاربران این امکان را می دهد تا بدون استفاده ا برنامه های جنبی، درک خوب و کاملی از وضعیت سیستم داشته باشند/
۲. ابزار Performance Monitor
یکی دیگر از ابزارهایی که در این فهرست باید به آن بپردازیم، ابزار Performance Monitor یا «پایشگر عملکرد» است که به کاربران این امکان را می دهد تا با جمع آوری اطلاعات و داده های مختلف مرتبط با سیستم کامپیوتر، این اطلاعات را مشاهده کنند.
از دیگر کارکرد های بالقوه این ابزار می توان به گزارش گیری دوره ای از میزان کارایی کامپیوتر در دوره های زمانی مشخص و یا پایش سیستم به صورت زنده و ریموت اشاره کرد.
۱. ابزار Advanced User Accounts Tool
ابزار Advanced User Accounts Tool هم از دیگر ابزارهای مخفی ویندوز است که کاربران معمولی ویندوز از توانایی های خارق العاده آن بی بهره اند.
این ابزار که با تایپ کردن عبارت control userpassword و یا کلمه netplwiz در کادر Run و اینتر کردن فعال می شود، بعضی از گزینه های را در اختیار کاربران قرار می دهد که در وضعیت استاندارد و عادی ویندوز برای کاربران نمایش داده نمی شوند.
از جمله امکانات عرضه شده در این ابزار می توان به امکان دسترسی به کاربران ویندوز و یا گروه های تشکیل شده در سیستم عامل اشاره کرد. البته ذکر این نکته ضروری است که بعضیاز قابلیت های این ابزار تنها در نسخههای خاصی از ویندوز فعال است و ویندوزهای خانگی آنها را ارائه نمی دهند.
اشاره به این نکته هم مفید است که کاربران برای باز کردن پنجره Run کافی است تا دو کلید R و WinKey را به صورت همزمان فشار دهند. کلید WinKey همان کلیدی در کیبورد است که علامت ویندوز بر روی آن نقش بسته است.