بیوگرافی بابی فیشر (زندگینامه بزرگان)
بابی فیشر یکی از نوابغ شطرنج و یکی از قهرمانان جهان می باشد و زمانی که تنها ۱۵ سال داشت موفق شد تا درجه استاد بزرگ شطرنج را کسب کند.
این نابغه بزرگ در ۱۴ سالگی قهرمان شطرنج آمریکا شد و توانایی های فوق العاده او در این زمینه باعث شد تا بتواند ۸ بار دیگر نیز به این موفقیت دست پیدا کند.
پیروزی های او به جای آن که با جمع کردن برتری های تدریجی و کوچک انجام شود، سبک خاصی داشت و اغلب با ضد حمله و یا حمله های ناگهانی به برد منجر می شد.
جالب است بدانید که در بین سال های ۱۹۷۰ تا ۱۹۷۱ در مسابقات اینترزونال و تورنمنت کاندیداتوری قهرمانی شطرنج جهان ، فیشر موفق شد تا بیست مسابقه پیاپی را با پیروزی به پایان برساند که این مورد در تاریخ شطرنج کاملا بی سابقه بوده و تکرار نشدنی به نظر می رسد.
ما قصد داریم تا در این مطلب به معرفی زندگی نامه بابی فیشر، قهرمان و نابغه شطرنج جهان بپردازیم.
عکس بابی فیشر
بابی فیشر کیست؟ همانطور که گفته شد، بابی فیشر یکی از نوابغ بزرگ شطرنج در تمام دنیا بود که با استعداد بی نظیرش توانست درجه استاد بزرگ شطرنج را در سال ۱۹۵۸، یعنی زمانی که ۱۵ سال داشت، کسب کند.
امروزه بسیاری از استادان بزرگ شطرنج بر این عقیده اند که بابی بهترین شطرنج باز تاریخ بوده است. در سال ۱۹۷۲ بود که وی در مسابقات قهرمانی جهان با غلبه بر بوریس اسپاسکی توانست تنها فرد آمریکایی شود که به این موفقیت بزرگ دست پیدا می کند.
بد نیست بدانید که فیشر در سال ۱۹۹۲ به علت سرپیچی از مقررات و تحریم های وضع شده از سمت آمریکا برای یوگسلاوی سابق، تحت تعقیب ایالات متحده قرار گرفت.
در نهایت کشور ایسلند در سال ۲۰۰۵ به وی عنوان شهروندی اعطا کرد تا با این کار بتواند از تحویلش به آمریکا جلوگیری کند. بابی فیشر سرانجام زمانی که ۶۴ سال داشت، به علت بیماری کلیوی در کشور ایسلند درگذشت.
دوران کودکی بابی فیشر
در زندگینامه بابی فیشر آمده است که: رابرت جیمز بابی فیشر در ۹ مارس ۱۹۴۳ در ایلینوی، شیکاگو متولد شد. پدر او هانس گرهارد فیشر، زیست فیزیکدانی آلمانی بود و مادرش رجاینا وندر فیشر نیز شهروند آمریکایی و یهودی تبار بود.
مادر وی پس از آن که فارغ التحصیل شد برای تحصیل در رشته پزشکی به مسکو رفت و همانجا بود که با پدر بابی، هانس گرهارد، آشنا شد. این زوج در سال ۱۹۳۸ و پیش از تولد بابی، صاحب یک فرزند دختر شدند.
بابی زمانی که خیلی کوچک بود، یعنی در ۶ سالگی با شطرنج آشنا شد. او در مدرسه دانش آموز نا آرامی به شمار می رفت که سرانجام تحصیل را کنار گذاشت.
هر چند که که او از همان کودکی عاشق شطرنج شد و در آن استعداد داشت، اما سایرین ترجیح می دادند که او را تنها بچه ای کنجکاو و باهوش به شمار آورند.
زمانی که بابی در ۱۵ سالگی موفق شد تا درجه استاد بزرگ شرنج را به خودش اختصاص دهد، مشخص شد که علاقه وی چیزی بیشتر از کنجکاوی بوده و او یک نابغه جهانی در این عرصه است.
او شخصیتی خجالتی و تا حدی مرموز داشت که پس از مرگش نیز سایه هایی از ابهام درباره شخصیتش وجود داشت.
زندگی حرفه ای بابی فیشر
بابی پس از بیست پیروزی در مسابقات اینترزونال و تورنمنت کاندیداتوری قهرمانی شطرنج جهان، و همچنین غلبه بر بوریس اسپاسکی، تا سال ۱۹۹۲ در هیچ مسابقه ای شرکت نکرد.
در سال ۱۹۷۵ بود که فیشر به علت اختلاف نظراتی که در مورد شرایط برگذاری مسابقات قهرمانی جهان با فدراسیون بین المللی شطرنج داشت، عنوانش را از دست داد.
اوهمچنین پیشنهادهای بسیار هنگفت برای انجام این مسابقات را نیز نادیده گرفت و در آن ها شرکت نکرد. در سال ۱۹۹۲ فیشر در یوگسلاوی طی مسابقه ای نمایشی مقابل اسپاسکی قرار گرفت. این درحالی بود که یوگسلاوی در آن زمان تحت تحریم اقتصادی آمریکا قرار داشت.
پس از این اتفاق، فیشر در خارج از کشورش یک فراری محسوب می شد و در سال ۲۰۰۴ نیز به علت آن که با گذرنامه ای تقلبی به ژاپن سفر کرده بود، دستگیر شد.
در ادامه و در سال ۲۰۰۵ بود که وی اجازه داشت تا ژاپن را به مقصد ایسلند ترک کند. این کشور با اعطا کردن عنوان شهروندی به بابی ازباز گردادنش به آمریکا جلوگیری کرد.
او تقریبا تمام بازی هایش با مهره سفید را با حرکت e4 آغاز کرده و در جوابی که مهره سیاه به این حرکت می داد، از دفاع سیسیلی استفاده می کرد.
او در مقابل حرکت d4 اغلب به حرکت دفاع هندی شاه روی می آورد و تقریبا می توان گفت که تمام پیروزی های او با حمله ها و ضد حمله های ناگهانی به پیروزی می رسید.
در ۹ ژوئن سال ۱۹۹۶ بود که فیشر در بوئنوس آیرس یک کنفرانس خبری برگذار کرد و در آن سبک جدیدی از بازی را معرفی کرد که امروزه آن را با عنوان شطرنج ۹۶۰ می شناسند.
بر خلاف شطرنج کلاسیک که به حافظه سپردن پوزیسیون ها و حرکات، از بخش های اصلی بازی به شمار می رفت، در این نوع جدید از شطرنج کاملا غیر ممکن بود.
بازیکنان شطرنج ۹۶۰ باید تمام حرکات شان را با توجه به استراتژی های شخصی شان انجام می دادند و به هیچ گونه الگوی فکری از پیش تعیین شده متکی نبودند.
او در سال ۲۰۰۶ و در طی مصاحبه ای گفته بود که: “امروزه شطرنج کاملا مرده و تنها تبانی و حافظه می باشد. یک بازی ترسناک بدون هیچ گونه خلاقیت”
او در کنفرانس خبری ای که برگذار کرده بود، مدعی شد که بیشتر مسابقات شطرنج و حتی رقابت های قهرمانی جهان بین کاسپاروف و کارپف نیز از قبل هماهنگ می شود، در حالی که در این نوع جدید از بازی، تعیین کردن نتیجه غیرممکن خواهد بود.
جالب است بدایند که او گفته بود که بازی شطرنج این روزها به کاری سخت تبدیل شده و این درحالی است که او این حرفه را انتخاب کرده تا کار نکند!
او به علت سخنرانی های یهود ستیزانه، انکار هولوکاست و همچنین حمایت کردن از حملاتی که در ۱۱ سپتامبر در آمریکا انجام شده بود مورد انتقاد شدید قرار گرفت.
فیشر نه تنها در زمینه شطرنج یک نابغه بود، بلکه در زمینه نویسندگی نیز دستی داشت. کتاب های بابی فیشر شطرنج یاد می دهد (۱۹۸۲) و ۶۰ بازی به یاد ماندنی من (۱۹۶۹) از تالیفات او هستند.
فیشر پس از آن که توانست عنوان قهرمان جهان در سال ۱۹۷۲ را کسب کند، دیگر در صحنه شطرنج حاضر نشد و به علت آنکه از مسابقه با کارپف در سال ۷۵ سرباز زد، مقام قهرمانی جهان را به حریفش سپرد.
شاید بد نباشد بگوییم که فیشر یک مخترع نیز بود. او در سال ۱۹۸۸ ساعتی دیجیتال طراحی کرد که می توانست به ازای هر حرکت بازیکن، ۲ دقیقه به زمانش اضافه کند.
زندگی خصوصی بابی فیشر
بابی فیشر شطرنج بازی بود که با شخصیت مرموز و تا حدی خجالتی اش شناخته می شد. اما بد نیست بدانید که بر خلاف این ویژگی ها، در دوران زندگی اش جنجال هایی را نیز تجربه کرده بود.
پس از آنکه فیشر عنوان قهرمانی را به حریفش سپرد، دچار نگرانی های افراطی شده و تا حدی به پارانویا دچار شد.
او کمتر در اجتماع حضور پیدا می کرد و این قضیه تا جایی ادامه پیدا کرد که در سال ۱۹۸۱ به علت موهای به هم ریخته و همچنین سر و وضع نامنظمش با یک سارق بانک اشتباه گرفته شد.
او مطمئن شد که برخی از افراد در حال فعالیت علیه وی هستند و به همین علت رسانه های آمریکایی را متهم کرده و بیان کرد که آن ها در حال مسموم کردن افکار عمومی علیه او هستند.
فیشر بیش از هر چیز دیگری از این موضوع ناراحت بود که زمانی که رسانه ها از او صحبت می کردند، مدام از واژههایی مانند “غیرعادی”، “عجیب و غریب” و “کارهای دیوانه وار” یاد می کردند و تمام تلاش شان این بود تا از فیشر یک شخصیت ناآرام را به تصویر بکشند.
جالب است بدانید که گفته میشود آی کیو او از آلبرت انیشتین نیز بالاتر بوده و این قضیه باعث شده بود تا مردم فکر کنند که در آینده بسیار ثروتمند خواهد شد.
فیشر برای هر مسابقه ای که می داد، رقم های هنگفتی درخواست می کرد که مشابه این ارقام بیشتر در عرصه بوکس وجود داشت.
هرچند که این رفتارها باعث شده بود که رقبایش در مقابلش شکست بخورند، اما متاسفانه او را از مردم نیز دور ساخته بود و در نهایت تعداد اندکی دوست تنها چیزی بود که برایش باقی ماند.