حقایق جالب در مورد جایزه نوبل
شاید معروفت ترین و مهم ترین جایزه ای که در جهان ممکن است به افراد مختلف تعلق بگیرد، جایز نوبل است.
این جایزه که قدمتی بیش از ۱۰۰ سال دارد، از سال ۱۸۹۵ و بر اساس وصیتنامه دانش بزرگ سوئدی، آلفرد نوبل، به افراد مختلفی که درزمینه های مختلف در سطح جهان پیشتاز بوده اند ارائه می شود.
یکی از حقایق جالب در مورد جایزه نوبل که بسیاری از آن اطلاع دارند این است که آلفرد نوبل در وصیت نامه خود متخصصان ۵ حوزه ادبیات، شیمی، فیزیک، پزشکی و فعالان عرصه صلح را مشمول دریافت این جایزه قرار داده است.
البته در سال های بعد، جایزه نوبل اقتصاد هم از سوی بانک مرکزی سوئد تعریف شد که متخصصان اقتصاد تعلق می گیرد.
اگرچه بسیاری از افراد نام جایزه نوبل را شنیده اند اما حقایق برخی خواندنی های جالب جایزه نوبل هم وجود دارد که بسیاری از آنها بی خبرند.
اهمیت جایزه نوبل و محبوبیت آن در میان مردم، ما را بر آن داشت تا در این مقاله با پرداختن به این حقایق خاص و جالب، برخی از جذاب ترین ها و خواندنی ترین های آنها را در اختیار خوانندگان قرار دهیم.
۱۰. افرادی که نوبل را نپذیرفتند
یکی از حقایق جالب در مورد جایزه نوبل، افرادی است که در طول تاریخ و به دلایل مختلف جایزه نوبل را نپذیرفتند.
در سال ۱۹۷۳ و در اوج بمباران های وسیع و گسترده ویتنام توسط آمریکایی ها که منجر به کشته شدن صد ها هزار نفر شده بود، کمیته برگزاری نوبل، جایزه صلح را به صورت مشترک به له دوک از ویتنام و هنری کیسینجر، وزیر خارجه آمریکا، اعطا کرد.
له دوک به نشانه اعتراض به انتخاب کسینجر، از پذیرفتن جایزه سرباز زد.
البته در طول تاریخ یک نفر دیگر هم از دریافت این جایزه سرباز زد. این فرد ژان پل سارتر، فیلسوف بزرگ فرانسوی بود که به گفته خود «به دلیل خودداری از تبدیل شدن به بخشی از یک سازمان»، از دریافت نوبل ادبیات اجتناب کرد.
۹. اشتباه در اعطای نوبل
در سال ۱۹۲۰ دانشمندی به نام رابرت میلیکان به دلیل اندازه گیری بار الکترون، کاندید دریافت جایزه نوبل فیزیک شد.
اما به دلیل اینکه در همان سال دانشمندی به نام فلیکس ارنفست ادعا کرده بود که توانسته بارهای کوچکتری از الکترون را اندازه گیری کند، جایزه نوبل فیزیک به میلیکان داده نشد و در مقابل به ارنفست اهدا شد.
بعد از گذشت سه سال مشخص شد که ادعای ارنفست اشتباه بوده است. در این زمان جایزه از ارنفست پس گرفته شده و به میلیکان اهدا شد.
۸. جوان ترین دریافت کننده نوبل
یکی از خواندنی های جالب جایزه نوبل که باید به آن اشاره کرد، محدود سنی افرادی که توانسته اند این جایزه را دریافت کنند.
لورنس براگ ۲۵ ساله، جوان ترین کسی که تا کنون توانسته این جایزه را دریافت کند. او جایزه نوبل را در زمینه فیزیک و به صورت مشترک با پدر خود دریافت کرده است.
در مورد مسن ترین برندگان جایزه نوبل هم باید گفت که تاکنون چند دانشمند ۸۸ ساله موفق به کسب نوبل شده اند.
۷. دو نوبل در دو رشته
تا کنون تنها دو نفر توانسته اند در دو سال متفاوت، دو جایزه نوبل را در دو رشته متفاوت دریافت کنند.
این دو نفر عبارتند از ماری کوری و لینوس پاولینگ.
الته ماری کوری و خانواده او جایگاه ویژه ای در جایزه نوبل به خود اختصاص داده اند.
علاوه بر ماری کوری که دو جایزه نوبل دریافت کرده است، سایر اعضای خانواده او یعنی پیر(همسر ماری)، ایرن (دختر ماری) و فردریک بولیوت (داماد ماری) هم توانسته اند هر کدام یک بار این جایزه را دریافت کنند.
۶. هیتلر و جایزه صلح
شاید یک از خنده دار ترین حقایق جالب در مورد جایزه نوبل، نامزدی آدولف هیتلر برای دریافت جایزه صلح نوبل بود.
هیتلر در سال ۱۹۳۷ توسط یکی از نمایندگان مجلس سوئد به نام رای جی برانت برای دریافت جایزه صلح کاندید شد، که البته خیلی زود از فهرست کنار گذاشته شد.
۵. گاندی
شاید بیشتر افراد انتظار داشته باشند که نام مهاتما گاندی را در بین دریافت کنندگان جایزه صلح نوبل مشاهده کنند، اما زمانی که به فهرست مراجعه کنیم نام گاندی را مشاهده نخواهیم کرد.
در حقیقت در فاصله سال های ۱۹۳۷ تا ۱۹۴۸ که گاندی به بدیل مبارزات خود مشهور شد، اگرچه این جایزه به افراد مختلف تعلق گرفت اما هربار و به دلایل مختلف نام گاندی از فهرست کاندیداها حذف شد.
در نهایت و با توجه به این که بر طبق قانون جایزه نوبل تنها به افراد زنده می رسد، کمیته انتخاب برندگان در سال ترور گاندی تصمیم گرفت تا با عدم اعطای جایزه صلح به دلیل «نبودن کاندیدای شایسته»، دین خود به این شخصیت بزرگ را اعطا کند.
به اذعان خود کمیته، اعطای جایزه صلح به دالایی لاما هم نوعی ادای دین به گاندی به شمار می آید.
۴. چرچیل و نوبل
یکی دیگر از خواندنی های جالب جایزه نوبل، اعطای جایزه نوبل ادبیات در سال ۱۹۵۳ به وینستون چرچیل است.
این جایزه در اوج تعجب همگان و در زمانی به چرچیل اعطا شد که نویسندگان بزرگی مانند گراهام گرین هم کاندیدای دریافت جایزه بودند.
۳. اعطای جایزه صلح به یک قاتل
مناخیک بگین، نخست وزیر اسرائیل، یکی از افرادی که به اذعان بسیاری به اشتباه برنده جایزه صلح نوبل شده است.
این جایزه در سال ۱۹۷۸ و در وضعیتی به بگین اعطا شد که شرایط اسفناک فلسطینی ها برای کسی پوشیده نبود.
قتل عام اردوگاه های آورگان فلسطین چهار سال بعد از دریافت جایزه که به دستور بگین انجام شد هم مهر تایید دیگری بر این اشتباه بود.
۲. فوت شدگان دریافت کننده نوبل
یکی از حقایق جالب در مورد نوبل، موضوع مرتبط با افراد فوت شده ای است که این جایزه را دریافت کرده اند.
بر اساس اساس نامه جایزه نوبل، تنها افرادی که در قید حیات هستند می توانند جایزه نوبل را دریافت کنند. با این همه دو استثنا در اینباره وجود دارد.
این دو استثنا اریک اکسل کارفلت و داگ هامر شولد هستند. این دو نفر که برنده جایزه نوبل در زمینه های ادبیات و صلح بودند، در فاصله اعلام برنده شدن تا دریافت جایزه، فوت کردند و به این ترتیب در زمان مرگ، جایزه خود را دریافت کردند.
۱. نوبل و باراک اوباما
در سال ۲۰۰۹ جایزه صلح نوبل به باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، اعطا شد که این موضوع باعث اعتراض بسیاری شد.
این افراد معتقد بودند عدم توانایی اوباما در عمل به وعده هایش، از جمله بستن زندان گوانتانامو، باعث شده تا او لیاقت دریافت نوبل صلح نداشته باشد.