راهنمای سفر به اصفهان
اصفهان کجاست؟ اصفهان یکی از زیباترین شهرها در جهان است، یک مکان گردشگری فراموش نشدنی در سطح جهانی که در سراسر دنیا محبوب است. اصفهان هویت واقعی ایرانی را، با شکوه و عظمت بی مانند در آثار تاریخی و معماری خود ارائه می دهد. بناهای تاریخی در اصفهان نمونه های بسیار خوبی از هنر و معماری ایران هستند. گفته می شود که “اصفهان، نصف جهان است”، این جمله معروف در ابتدا برای توصیف اصفهان در زمان صفویه ابداع شده است، زمانی که این شهر در اوج شکوه خود قرار داشت. حتی امروز نیز اصفهان یکی از زیباترین شهرهای ایران است و بناهای تاریخی آن را می توان در بین باشکوه ترین های جهان اسلام قرار داد.
فضای شهر بسیار آرامش بخش است، این جا مکانی برای سرگردان شدن و شناخت آرام زیبایی ها در میان باغ ها، رودخانه و خیابان های پر درخت است. بسیاری از گردشگران خارجی، این شهر را فلورانس ایرانی می نامند. اصفهان در بین شهرهای ایران مانند یک تکه جواهر است که علیرغم فراز و فرودهای تاریخی، قرن ها جلال، درخشش و عظمت خود را حفظ کرده است. ما در این مقاله قصد داریم شما را با بهترین زمان سفر به اصفهان آشنا کنیم.
آب و هوای اصفهان
اصفهان آب و هوای قاره ای خشک با چهار فصل مجزا دارد. فصل تابستان در این شهر گرم و خشک است. زمستان نیز با بارش برف پراکنده و سرمای زیاد همراه است. اگرچه در این شهر گرمای شدید و سرما وجود دارد، اما روزهای سرد بیش از سه ماه طول نمی کشد. اصفهان در تابستان ها بارندگی ندارد. معمولاً در اسفند و فروردین، به دلیل ابرهایی که از تبخیر برف ذوب شده ساخته شده اند، بارندگی رخ می دهد. وزش باد از سمت غرب در تابستان بسیار شایع است و هنگامی که خورشید غروب می کند، وزش باد آغاز می شود و شب ها آنقدر هوا سرد می شود که ممکن است لازم شود لباس گرم بپوشید. بهار از اواخر ماه اسفند آغاز می شود که هوا مطبوع است و شهر جذابیت خود را به دست می آورد و این بازه می تواند بهترین زمان سفر به اصفهان باشد.
بهترین فصل سفر به اصفهان
اصفهان شهری است با تغییرات فصلی منظم. بهار از اواخر ماه اسفند با شکوفه زدن درختان شروع می شود و تابستان های گرم نیز از اواخر خرداد اولین نشانه های خود را نمایش می دهند. در اواخر ماه شهریور، برگ های سبز، زرد، نارنجی، قرمز و بنفش درختان، در اطراف پیاده روهای شهر خودنمایی می کنند. بهترین فصل سفر به اصفهان، بهار و پاییز است که هوایی آفتابی، گرم و دلپذیر برای گشت و گذار و فعالیت در فضای باز وجود خواهد داشت. بهترین ماه سفر به اصفهان اردیبهشت است، اصفهان در ماه اردیبهشت در اوج شکوه و عظمت خود قرار دارد. در این ماه است که نسیم بهاری با ایجاد هوای مطبوع در بین چراغ های فریبنده ساختمان های شهر می چرخد.
سفر به اصفهان در فصل بهار
جوانه زدن درخت ها و سبز شدن چمن ها، ورود بهار به اصفهان را خبر می دهند. در این فصل، هوای اصفهان بسیار معتدل و مطبوع است. معمولا رودخانه زاینده رود نیز به دلیل آب شدن برف ها، پر آب است و جنب و جوش زیادی در خیابان های شهر وجود دارد. اصفهان در ماه اردیبهشت از همیشه زیباتر و عاشق تر است. قدم زدن در خیابان های عباس آباد با چنارهای سرسبز را در اردیبهشت فراموش نکنید، چرا که خاطرات سفر به اصفهان را برای شما ماندگار خواهد کرد. خیابان چهارباغ نیز با درختان انبوه و پیاده روهای سنگفرش شده خود، بهترین مکان برای تنفس هوای تازه بهاری و گرفتن عکس می باشد.
سفر به اصفهان در فصل تابستان
اصفهان در تابستان بسیار گرم و خشک است. از اواخر خرداد تا اوایل مهرماه معمولا هوای گرم بر این شهر حاکم است که گاهی با وزش باد شدید نیز همراه است. توصیه می کنیم که در این فصل به اصفهان سفر نکنید چرا که گرمای هوا، از هیجان و زیبایی سفر شما می کاهد.
سفر به اصفهان در فصل پاییز
شاید سفر به پاریس یا خیابان های زیبای استانبول را در رویای خود پرورانده باشید؛ اما گنجینه ای به نام اصفهان در کشور ما وجود دارد که در فصل پاییز به یک جواهر هزار رنگ تبدیل می شود که قدم زدن در خیابان هایش، هوش از سر هر کسی می برد. پاییز، فصل عاشق شدن در اصفهان است. زرد و قرمز درختان، خرمالوهای نارنجی رسیده بر شاخه ها، سبزی کاج ها، نسیم خنک پاییزی و مناره های آبی شهر، همگی در تلالو غروب آفتاب، قلب هر بیننده ای را به تپش می اندازند.
شب های پاییزی در اصفهان کمی سرد هستند و ممکن است که در شب ها به لباس گرم نیاز داشته باشید. با آن که بارش باران معمولا برنامه هر سفری را خراب می کنند، اما به شما می گوییم که اگر مسافر خوش شانسی باشید، با باران های پاییزی اصفهان روبرو می شوید. باران هایی که معمولا بیش از یک روز به طول نمی انجامند و با تمیز کردن برگ درختان و شستن خیابان ها، مناظر بی بدیلی به وجود می آورند. توصیه می کنیم که هنگام بارش باران به کنار زاینده رود بروید و برخورد قطرات باران به سطح رودخانه را تماشا کنید.
سفر به اصفهان در فصل زمستان
زمستان های اصفهان سرد و خشک است. شب ها حتی سردتر هم میشود و حتما باید لباس گرم و شال و کلاه به همراه داشته باشید. در زمستان ها معمولا به ندرت برف می بارد اما بارش باران چند روز در ماه اتفاق می افتد. معمولا بارش ها پراکنده هستند و بیش از یک روز به طول نمی انجامند. ظاهر درختان شهر در فصل زمستان، لخت و عور اما پر از زیبایی است. برخی از درختان کاملا بدون برگ هستند اما در کنار آن ها کاج های همیشه سبز، قد علم کرده اند. اگر از مناظر زمستانی لذت می برید، خیابان چهار باغ بهترین فرصت برای قدم زدن و عکاسی در زمستان است.
بهترین غذاهای اصفهان
سفر فقط دیدن مکان های تاریخی یا طبیعی یک شهر یا کشور و یا خرید سوغات نیست. آنچه در سفرهای خود نباید فراموش کنید، خوردن غذاها است. منظور ما از خوردن غذاها، آن هایی نیست که بتوانیم در خانه یا رستوران شهر خود نیز بخوریم، بلکه منظور ما غذاهای محلی خاص آن شهر یا کشور است. در بالا به شما توصیه کردیم که بهترین زمان مسافرت به اصفهان چه وقت است. حالا وقت آن رسیده است که بگوییم وقتی به اصفهان می روید چه غذایی بخورید؟
بریانی
معروف ترین و بهترین غذای اصفهان، بریانی است. بسیاری از افراد تصور می کنند که نام این غذا بریونی است، اما مردم اصفهان با لهجه محلی آن را بریونی می نامند. این غذا حدود ۴۰۰ سال عمر دارد و گفته می شود که در زمان قاجار، حدود ۶۸ مغازه فروش بریانی در اصفهان فعال بوده اند. این غذا از گوشت گوسفند، ریه گوسفند، ادویه و پیاز زیاد تهیه می شود و معمولا در کنار آن دوغ محلی نیز نوشیده می شود. این غذا بسیار چرب و سنگین است.
مرسع پلو
با آن که در بسیاری از شهرهای ایران مرسع پلو طبخ می شود، اما اعتقاد بر این است که منشا این غذا از شهر اصفهان بوده است. دلیل آن هم این است که مردم اصفهان در زمان های قدیم، به تجمل گرایی شهرت داشته اند و نام این غذا را نیز مرسع پلو به معنی جواهرات نشان شده گذاشته اند. این غذا از برنج، خلال بادام، خلال پسته، پوست پرتقال و زرشک تهیه می شود.
قیمه ریزه نخودچی
این غذا مخلوطی از گوشت و آرد نخود است. قیمه ریزه نخودچی اصفهانی با کباب گوشتی تفاوت دارد و تفاوت آن در میزان گوشت است. این غذا امروزهه در اصفهان کمتر طبخ می شود.
اشکنه
اشکنه یا کلاله جوش یکی از بهترین غذاهای سنتی اصفهان است که از آرد، کره، پیاز و تخم مرغ تهیه می شود. برخی از مردم این غذا را با رب گوجه نیز طبخ می کنند. برخی از مردم، این غذای ساده را دلیلی بر صرفه جو بودن مردم اصفهان گذاشته اند؛ اما واقعیت این است که دلیل پخت این غذا، فرهنگ کشاورزی بوده است! در گذشته کارگران زیادی در مزارع برنج اصفهان کار می کرده اند که صاحب زمین موظف بوده ناهار آن ها را تامین کند. بنابراین آن ها نیز این غذای ساده و کم هزینه را برای کارگران خود طبخ می کرده اند.
بهترین زمان خرید در اصفهان
بهترین زمان برای خرید در اصفهان، در پایان هر فصل است. در این زمان اکثر فروشگاه ها و مغازه های سطح شهر تخفیفات بسیار مناسبی برای فروش محصولات خود عرضه می کنند. بالاترین این تخفیف ها، مربوط به پایان فصل زمستان است که در ماه اسفند، جشنواره فروش در تمام سطح شهر برگزار می شوند. این جشنواره از اواخر بهمن ماه تا اواخر اسفند ماه برگزار می شود و شما می توانید در این زمان تا ۷۰ درصد تخفیف نیز در برخی از مغازه ها پیدا کنید.
با توجه به این که بهترین برندهای دنیا در شهر اصفهان شعبه های متعددی دارند، اسفند ماه زمان بسیار مناسبی است که خریدهای ارزانی از این برندها داشته باشید. بهترین مکان ها برای خرید در اصفهان نیز در این زمان، مرکز خرید سیتی سنتر، مغازه های خیابان جلفا و خیابان شیخ صدوق جنوبی است.
ارزان ترین زمان سفر به اصفهان
اصفهان یک شهر توریستی است و در همه فصل ها مسافران داخلی و خارجی زیادی به این شهر سفر می کنند. بنابراین احتمال آن که بتوانید تخفیف قابل توجهی در خرید بلیط و یا رزرو هتل پیدا کنید، بسیار کم است. با این حال، هزینه سفر به اصفهان با تور در ماه های زمستانی تا حدودی کاهش پیدا کرده و شما ممکن است که بتوانید تورها و یا هتل ها را با قیمت ارزان تری نسبت به باقی ماه های سال پیدا کنید.
بهترین سوغات اصفهان
شهرتاریخی اصفهان دارای صنایع دستی و سوغات بسیاری است و بیشتر سوغاتی های اصفهان شهرت جهانی دارند
گز اصفهان
گز مهم ترین سوغات اصفهان است و قدمت آن به چند صد سال پیش باز می گردد. گز انگبین اصفهان شهرتی جهاتی دارد و بسیار لذیذ و خوشمزه است. برای تهیه گز از گلاب، شکر، سفیده تخم مرغ، مغز بادام، پسته، فندق، بیدمشک و نشاسته و انگبین استفاده می شود. تنوع گزهای اصفهان بسیار بالا است و از انواع مدل های بسته بندی آن می توان به گز آردی، گز لقمه ای، گز با لایه شکلاتی، گز انگشت پیچ و … اشاره نمود.
جوز قندی
جوز قندی از گرانترین شیرینی ها و سوغاتی های اصفهان محسوب می شود. برای تهیه این شیرینی سنتی از نوعی هلو به نام الک استفاده می کنند. به جای هسته میوه ترکیب مغز گردوی خرد شده و خاک قند قرار می دهند و پوست میوه را جدا نموده، سپس اجازه می دهند که خشک شود. جوز هندی فوق العاده خوشمزه است و از سوغاتی های مورد علاقه گردشگران می باشد.
پولکی اصفهان
پولکی یکی از محبوب ترین و خوشمزه ترین سوغاتی های اصفهان است و به دلیل شفافیت و حالت سکه ای شکلی که دارد به آن پولکی می گویند. از انواع پولکی می توان به پسته ای، نارگیلی، لیمویی، کنجدی، زعفرانی، نعنایی و زنجبیلی اشاره نمود.
خاتم کاری
قدمت هنر خاتم کاری در اصفهان به دوران صفویه باز می گردد. برای خاتم کاری از موادی مانند فلز طلا، نقره، آلومینیوم، برنج، استخوان شتر یا اسب، چوب عناب، نارنج و آبنوس استفاده می کند. هنر خاتم کاری در واقع عبارت است از کنار هم قرار دادن قطعات کوچک چوبی به منظور ساخت اشکال هندسی زیبا و شیک. جعبه ها و وسایل تزئینی خاتم کاری شده از به یادماندنی ترین سوغاتی های اصفهان هستند.
مینا کاری
هنر زیبای مینا کاری مخصوص اصفهان است و صنعت میناکاری در اصفهان بسیار رونق دارد. اشیا و ظروف مینا کاری شده از پرطرفدارترین صنایع دستی و سوغاتی است که در سفر به اصفهان حتما به یادگار می توانید تهیه نمایید. مینا کاری عبارت است از تزئین و حکاکی ظروف فلزی از جنس طلا، نقره، برنج، برنز و مس
معرفی جشنواره ها و فستیوال های معروف اصفهان
هفته اصفهان
هفته اصفهان از چندین سال پیش برای نکوداشت این شهر نام گذاری شده است. همه ساله یک هفته در ماه اردیبهشت، هر شب برنامه های تفریحی، فرهنگی و سرگرمی متنوعی در میدان امام برگزار می شود که تا پاسی از شب نیز طول می کشد. برنامه های ورزشی و هنری زیادی نیز شامل نمایشگاه ها، مسابقات ورزشی، تئاترهای خیابانی و پیاده روی های خانوادگی در این هفته برگزار می شوند. توصیه می کنیم که در سفر خود به اصفهان، این جشن یک هفته ای را از دست ندهید.
بازآرت
بازآرت یا بازار هنر یک بازار بزرگ از صنایع دستی و هنری است که معمولا در خردادماه هر سال در خیابان چهار باغ و یا مجموعه فرهنگی هنری فرشچیان برگزار می شود. در این بازار انواع صنایع دستی و هنری را با قیمت های متنوع می توانید پیدا کنید.
آوازخوانی های شبانه خواجو
هر شب در زیر پل خواجو تعدای از مردان و زنان این شهر در کنار توریست ها جمع شده و هر کسی به نوبت شروع به خواندن یک آواز قدیمی و سنتی می کند. معماری حجره های زیر پل خواجو به شکلی است که اکوی صدا در آن به بهترین شکل صورت می گیرد. شما هر روز از غروب آفتاب تا پاسی از شب می توانید افرادی را در زیر این پل پیدا کنید که مشغول خواندن آواز هستند.
مراسم تاسوعا و عاشورا
تاسوعا و عاشورای حسینی در شهر اصفهان بسیار تاثیر گذار است. اگر در روز تاسوعا و یا عاشورا گذرتان به میدان انقلاب و یا حوالی چهارباغ بخورد، دسته های بزرگ عزاداری را مشاهده می کنید که با شیوه های خاص و سنتی خود در حال عبور از خیابان و خواندن نوحه هستند. مراسم تاسوعا و عاشورا از جمله بزرگترین مراسمات مذهبی در شهر اصفهان است.
جاذبه های گردشگری اصفهان
سی و سه پل | Si-o-se-pol
نام اصلی این پل، پل الله وردی خان بوده است. این پل، محبوب ترین و بزرگترین پل روی رودخانه زاینده رود است که تقریباً چهارصد سال پیش در زمان سلسله صفوی ساخته شده است. این پل که یکی از مشهورترین نمونه های معماری در زمان سلسله صفوی و یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری اصفهان است، به عنوان پل و سد بر روی روخانه ساخته شده است. دلیل دیگر ساخت این پل، اتصال محله عمارت نخبگان از یک طرف به محله ارمنی جلفا بوده است.
موزه موسیقی اصفهان | Isfahan Music Museum
جدیدترین مکان در این لیست که تنها چند سال پیش در اصفهان ساخته و افتتاح شده است، موزه موسیقی است. این موزه در محله ارمنی ها در خیابان جلفا قرار دارد و مجموعه ای عالی شامل بیش از ۳۰۰ ساز سنتی ایرانی را در دل خود دارد. اگر به اندازه کافی خوش شانس باشید، اجرای زنده موسیقی دانان فولکلور را نیز در این موزه مشاهده خواهید کرد. پس از بازدید از این موزه و گوش دادن به تعدادی قطعه موسیقی در آنجا، شما نه تنها در مورد موسیقی سنتی بلکه در مورد تاریخ و فرهنگ اصفهان نیز چیزهای زیادی خواهید آموخت.
کلیسای جامع وانک | Vank Cathedral
وانک به معنای “صومعه” یا “کلیسا” در زبان ارمنی است. این کلیسا برای مردم مسیحی که به دلیل جنگ عثمانی از سال ۱۶۰۳ تا ۱۶۱۸ توسط شاه عباس اول در این منطقه اسکان داده شده اند، ساخته شده است. این کلیسا در منطقه جلفا واقع شده و از جاذبه های تاریخ اصفهان بشمار می آید.
در میان تمام موارد جالب طراحی کلیسا، شما هرگز نقاشی های باشکوه و حکاکی های تزئینی روی سقف و دیوارهای ساختمان اصلی را فراموش نخواهید کرد. نقاشی ظریف آبی و طلایی گنبد مرکزی کلیسا، داستان کتاب مقدس از خلق جهان و اخراج انسان از بهشت را به تصویر می کشد. سقف ورودی کلیسا نیز با نقوش گل های ظریف به سبک مینیاتوری نقاشی شده است.
کاخ هشت بهشت | Hasht Behesht
کاخ هشت بهشت در قلب یک باغ زیبا با نام باغ بلبل واقع شده است. این کاخ با ساختاری به شکل هشت ضلعی ساخته شده است که در هر اتاق کاخ، این معماری تکرار می شود. این بنا در دهه ۱۶۶۰ به دستور شاه سلیمان صفوی ساخته شده است. این کاخ قبلاً با گچ کاری، شیشه های رنگی و آینه کاری، ظاهری بسیار چشم نواز داشته است. این کاخ در قرن نوزدهم توسط فتحعلی شاه قاجار بازسازی شد تا توسط پسرش ظل السلطان، به عنوان کاخ مسکونی مورد استفاده قرار گیرد.
منارجنبان | Monar Jonban
بنای تاریخی منارجانبان در زمان سلسله ایلخانیان ساخته شده و بعدها به عنوان یک مقبره برای آمو عبدالله، عارف و زاهد دوره ایلخانیان، مورد استفاده قرار گرفته است. طبق مطالعات باستان شناسی، گفته می شود که منارهها بعدا توسط معماران عصر صفوی به اطراف این مقبره اضافه شده اند. این مناره ها ساختار منحصر به فردی دارند زیرا هنگامی که یکی از مناره ها تکان داده شود، مناره دیگر نیز در همان زمان و با همان ریتم شروع به تکان خوردن می کند.
میدان نقش جهان | Naqsh-e Jahan Square
این میدان قبل از انقلاب میدان شاه نام داشت اما پس از انقلاب به میدان امام تغییر نام یافت. این میدان که میدان مرکزی اصفهان محسوب می شود امروزه به میدان نقش جهان شهرت یافته و یکی از جاذبه های توریستی اصفهان قلمداد می شود. در محوطه اطراف این میدان جاذبه های گردشگری – تاریخی بسیاری وجود دارد که از جمله آن ها می توان به مسجد شیخ لطف الله، مسجد امام،عالی قاپو و سردر قیصریه اشاره نمود. همچنین دورتا دور این میدان حجره های بسیاری وجود دارد و فضای بسیار زیبایی را ایجاد نموده اند. حجره های اطراف میدان نقش جهان بهترین مکان برای خرید صنایع دستی و سوغاتی های اصفهان هستند.
چهل ستون | Chehel Sotoun
این بنای تاریخی در غرب میدان نقش جهان واقع شده است و از معروف ترین کاخ ها و آثار به جای مانده از دوران صفویه می باشد. کاخ چهل ستون اصفهان در اوایل دهه ۱۶۰۰ میلادی احداث شد اما شاه عباس دوم در نهایت آن را تکمیل نمود. در آن دوران شاهان برای برگزاری مراسمات و مهمانی های خاص از این کاخ استفاده می کردند و امروزه یکی از پربازدیدترین اماکن گردشگری اصفهان است.