پیشنهاد ویژه بست فارسی
اگر دنبال بهترین سایت برای اعزام دانشجو و مهاجرت به ترکیه می گردی بزن رو دکمه پایین
بیوگرافی اروین شرودینگر (زندگینامه بزرگان)
اروین رودولف یوزف الکساندر شرودینگر، فیزیکدان اتریشی در وین اتریش و در تاریخ ۱۲ آگوست سال ۱۸۸۷ به دنیا آمد. او برنده جایزه نوبل فیزیک به دلیل ارائه مکانیک موجی و معادله موج شد و از وی به عنوان بزرگترین بنیان گذار فیزیک اتمی یاد می کنند. شرودینگر علاوه بر فعالیت های عملی در جنگ جهانی اول نیز به عنوان افسر توپخانه حضور داشت. در این مقاله به زندگی نامه اروین شرودینگر می پردازیم.
عکس اروین شرودینگر
اروین شرودینگر کیست؟ وی بنیانگذار فیزیک کوانتوم است و تحقیقات زیادی در زمینه فیزیک و شیمی انجام داد. از مهم ترین آزمایشات او می توان به آزمایش مشهور گربه شرودینگر اشاره نمود. او در سال ۱۹۱۰ توانست مدرک دکتری شیمی را کسب نماید.
علایق و فعالیت های او تنها به علوم فیزیک و شیمی محدود نمی شود و به نقاشی به سبک ایتالیایی و گیاه شناسی نیز علاقه مند بود، همین مسئله موجب شد که تحقیقاتی را در این زمینه انجام دهد و کتابی را تحت عنوان تکامل نسل گیاهان منتشر نماید.
این دانشمند بزرگ سعی می کرد که بیشتر بر روی پروژه های کاربردی و علمی وقت بگذارد و تحقیقات خود را فقط به صورت تئوری محدود نکند، همین مسئله موجب شد خدمات و اقدامات علمی بی نظیری را ارائه دهد و به یک دانشمند مشهور تبدیل گردد.
دوران کودکی و نوجوانی اروین شرودینگر
او در سال ۱۸۸۷ میلادی در یک خانواده کم جمعیت در وین اتریش به دنیا آمد و خواهر و برادری نداشت. مادرش جئورجینا امیلا برندا گیاه شناس بود و پدرش رودولف شرودینگر در یک کارخانه پارچه سازی مشغول به فعالیت بود. وی تحصیلات خود را تا سن ۱۱ سالگی به صورت غیر حضوری و به کمک معلم های خصوصی گذراند اما پس از آن وارد دبیرستان شد و به تحصیلات خود ادامه داد.
آشنایی با فیزیک دان جوانی به نام فریتس هاسنورل موجب شد که به فیزیک علاقه مند شود و بیشتر تمرکز خود را بر روی این علم قرار دهد. شرایط اعتقادی و مذهبی که در جو منزل آن ها وجود داشت باعث شد که او به ادیان شرقی به شدت علاقه مند شود به طوری که نشانه ها و علائم مذهبی در کارها و اقدامات او به چشم می خورد و بر این باور بود که تمامی کشفیات و کارهای خود را با اهداف خدایی انجام می دهد.
اروین شرودینگر از همان دوران کودکی زبان انگلیسی و فرانسه را آموخت و مطالعاتی در زمینه ادبیات کلاسیک انجام داد. مطالعه کتاب های فیلسوف آلمانی آرتور شوپنهاور در همان سنین کودکی موجب شد که او به تئوری رنگ ها و فلسفه علاقه مند شود.
ازدواج و زندگی خصوصی اروین شرودینگر
اروین شرودینگر پس از فارغ التحصیل شدن از مقطع دکتری و حضور در جنگ جهانی اول در دانشگاه ینا مشغول به تدریس شد و در آنجا با آنمری برتال که دختر یکی از شیمیدانان مشهور بود آشنا شد و در سال ۱۹۲۰ با او ازدواج کرد. وی همیشه از بیماری سل رنج می برد و مشکلاتی را برای او به وجود آورده بود.
از مشکلات اخلاقی این دانشمند می توان به ارتباط او با زنان دیگر در زمان متاهلی اشاره نمود که باعث شد ازدواج های متعددی داشته باشد. یکی از نوه های او پروفسور تری رالف است که در زمینه فیزیک کوانتوم به نتایج مهمی دست یافته است.
اروین شرودینگر و حضور در جنگ جهانی اول
پس از آنکه تحصیلات این دانشمند بزرگ در مقطع دکتری به اتمام رسید جنگ جهانی اول آعاز شد و او تصمیم گرفت که در این جنگ به دفاع از کشور خود بپردازد، به همین دلیل به جبه های جنگ رفت و به عنوان افسر توپخانه به دفاع پرداخت.
فعالیت های دانشگاهی و تحقیقات
تحصیلات عالی و استعداد های اروین شرودینگر موجب شد که پیشنهادات بسیاری برای تدریس در دانشگاه های مختلف داشته باشد. او تدریس دز دانشگاه “زوریخ” را قبول کرد و حدود ۶ سال در این دانشگاه مشغول به تدریس بود. ایشان در کنار تدریس همچنان به تحقیقات خود ادامه می داد و در این مدت مقاله هایی در مورد گرمای ویژه جامدها، طیف های اتمی و ترمودینامیک آماری نوشت. او در سال ۱۹۲۷ برای جانشینی ماکس پلانک به برلین که یک مرکز یزرگ علمی محسوب می شد رفت.
فعالیت های علمی و مدل کوانتومی
شرودینگر مدتی به بررسی و مطالعه ایده های کوانتومی در آثار آلبرت انیشتین، ماکس پلانت، نیلس بور پرداخت و رفتار دوگانه الکترون و رفتار موجی آن ها را بررسی کرد و بر همین اساس محدود نمودن الکترون به یک مدار دایره شکل را نپذیرفت و بیان نمود که الکترون ها در یک محیط سه بعدی حضور دارند.
او در زمینه ریاضیات نیز محاسبات پیچیده ای انجام می داد و کشف کرد که برای مشخص نمودن موقعیت یک جسم در فضا به اعداد طول، عرض و ارتفاع نیاز خواهد بود، از این رو برای مشخص کردن اوربیتال اتم ها نیز به ۳ عدد کوانتومی نیاز است. وی با کشف یک تابع موجی و با استفاده از انتگرال و دیفرانسیل توانست سه عدد کوانتومی را کشف کند و مدل کوانتومی را پایه گذاری نماید.
افتخارات و جوایز اروین شرودینگر
جایزه نوبل فیزیک اروین شرودینگر: او به خاطر ارائه معادله موج در سال ۱۹۳۳ جایزه نوبل فیزیک را دریافت نمود. با استفاده از این معادله می توان مشخصه های سیستم ها مانند ترازهای انرژی، اندازه حرکت خطی و زاویه ای را به دست آورد.
مدال ماکس پلانک اروین شرودینگر: این دانشمند بزرگ توانست در سال ۱۹۳۷ مدال ماکس پلانک را که بالاترین مدال برای دستاوردهای بزرگ در فیزیک نظری است را از سوی انجمن فیزیک آلمان کسب نماید.
گربه شرودینگر: آزمایشات ذهنی او که با نام گربه شرودینگر در قالب یک مقاله به چاپ رسیده است از دیگر آثار و افتخارات شرودینگر است که درگیری های کوانتومی و حالت های آن ها را مورد بررسی قرار می دهد.
درگذشت اروین شرودینگر
اروین شرودینگر در تمام سال های عمر خود از بیماری سل رنج می برد و در سال های آخر عمر خود به شدت بیمار بود تا اینکه در سن ۷۴ سالگی در تاریخ ۴ ژانویه سال ۱۹۶۱ بر اثر بیماری در وین چشم از جهان فرو بست.