
- آیا تا به حال در موقعیت ایراد سخنرانی قرار گرفته اید؟ آیا می دانید که ویژگی یک سخنران خوب چه چیزهایی است؟ اگر به موارد و نکات کلیدی افراد موفق در سخنرانی علاقه مندید این مطلب را به شما پیشنهاد می کنیم.
پیشنهاد ویژه بست فارسی
اگر دنبال بهترین سایت برای اعزام دانشجو و مهاجرت به ترکیه می گردی بزن رو دکمه پایین
ویژگی سخنران موفق چیست؟
ویژگی سخنران خوب از جمله مباحثی است که در حوزه های مختلف علومی همچون روانشناختی، فن بیان، ادبیات و روابط عمومی قرار می گیرد.
اگر خوب به قضیه نگاه کنیم می بینیم هر کدام از زمینه های مطرح شده می توانند در مورد سخنرانی خوب و شایسته صاحب نظر بوده و راهکارهای مفیدی را ارائه نمایند.
بدون شک افرادی که اعتماد به نفس بالا، آگاهی از علم چگونگی جمله بندی و ایراد آن ها، برقراری ارتباط کلامی و دیداری تبحر دارند به راحتی قادرند، رشته کلام را در دست گرفته و به افکار مخاطبان پیوند بزنند.
به دست آوردن ذهن و قلب شنوندگان کاری بسیار پیچیده و تخصصی می باشد، که نیازمند آموختن اصول فنی است. حال بیایید با هم برخی از نکات طلایی در مورد مهمترین ویژگی های سخنرانان بزرگ را بررسی کنیم.
۱۰. خودتان باشید
به طور قطع یکی از مهمترین ویژگی سخنران خوب این است که زمان بیان سخنرانی خود واقعی تان باشید. فراموش نکنید شخصیت حقیقی شما برای مخاطبان بسیار قابل قبول تر بوده و راحت تر به مباحث دل می دهند.
مخاطبان هر اندازه هم که از بهره علمی کمی برخوردار باشند اما به خوبی قادرند تمایز بین صداقت و ریاکاری را دریابند.
هرگز تلاش نکنید خود را فردی صمیمی یا خیلی جدی به تصویر بکشید، زیرا این سعی بی فایده و نتیجه ای معکوس در پی خواهد داشت.
۹. تن صدای تان را در حد نرمال قرار دهید
برای اینکه ویژگی سخنران موفق را دارا باشید، باید به یاد داشته باشید میزان بلندی یا کوتاهی صدای شما در برقراری ارتباط با مخاطبان از ارزش بسیار زیادی برخوردار می باشد.
متناسب با جایگاه اجتماعی افراد، سن شنوندگان، موضوع مورد بحث و فاصله ی فیزیکی با حضار به بیان سخنرانی بپردازید. تن صدای بالا مخاطب را از همراهی با شما منع نموده و ممکن است گمان کند با او به تحکم سخن می گویید.
۸. با مخاطب ارتباط برقرار کنید
یک سخنرانی موفق باید از ویژگی ایجاد یک ارتباط دوطرفه بهره بگیرد. تعداد مخاطبان نباید شما را بترساند، یا گمان کنید نمی توان به صورت یکجا ذهن همگان را در اختیار گرفت.
موقع ایراد سخنان حتما به تمام افراد سالن نگاهی بیاندازید و گاها با یک لبخند یا یک سئوال توجه آنان را به خود جلب نمایید.
واکنش متفاوت مخاطبان امری طبیعی است و نباید شما را نسبت به جو سالن دلسرد کند.
۷. از تکنیک تصویر سازی بهره بگیرید
یکی دیگر از مهمترین ویژگی های سخنران خوب بهره گرفتن از تکنیک های سرگرم کننده همچون تصویر سازی یا داستان گویی است.
بیان مطالب به شکلی که برای تمام مخاطبان با هر میزان علم و دانش، قابل فهم باشد، همراهی و انرژی مثبت بیشتری را به همراه خواهد آورد.
خیلی از سخنرانان بزرگ از تجربیات شخصی خود استفاده می کنند و با پلی که به مبحث مورد نظر می زنند، در انتها نتیجه گیری بهتری را به همراه خواهد داشت.
در برخی فرهنگ ها مثل ایران به دلیل گنجینه ای ارزشمند از ضرب المثل ها افراد راحت تر قادرند، رشته کلام و افکار را در دست گرفته و مخاطب را برای شنیدن سخنان سر ذوق بیاورند.
۶. تمرین مهم ترین اصل
اگر می خواهید یک سخنران بزرگ شوید باید به صورت مداوم متن های خود را تمرین کرده و فضای سالنی پراز شنونده را تصویرسازی نمایید.
به طور مثال مقابل آینه بایستید و در مورد موضوع سخنرانی بلند بلند حرف بزنید.
هر اندازه که فکرتان حول محور سخنرانی و حضور در یک تجمع خاص بچرخد، مطمئنا نتیجه ای قابل قبول تر به دست خواهید آورد.
با اهمیت ترین قسمت بدون شک داشتن اعتماد به نفس است، پس با نفس های عمیق، مدیتیشن، خواندن کتاب و تمرین خود را ایمن سازید.
۵. تکرار و بازگویی مطالب
از دیگر ویژگی های سخنران خوب بیان مطالب به دو صورت تیتروار و تفسیری است.
در ابتدای سخنان لیستی از مطالب مورد نظر را به مخاطب ارائه دهید تا بداند با چه مبحثی رو به رو می باشد.
سپس تک تک تیترها را توضیح داده و در میان صحبت ها گریزی به مطالب قبلی هم بزنید، تا تمام موارد مدام در ذهن شنونده تکرار و تداعی گردد.
مخاطب نباید از بحث اصلی دور شود و این هنر سخنران است که بتواند در پیچ و خم افکار حضار مسیر اصلی را یافته و بر محور سخنانش سوار کند.
۴. سخنان خود را مختصر و مفید ارائه کنید
اگر می خواهید به عنوان یک سخنران خوب مورد توجه مخاطبان قرار بگیرید، باید به نحوه بیان مطالب توجه داشته باشید.
از زیاده گویی و توضیح بیش از حد مطالب اجتناب کنید، زیرا به سرعت توان دهنی شنونده را به صفر رسانده و از گوش کردن به سایر مباحث صرف نظر می نماید.
اگر موضوع مهمی در بین سخنان دارید می توانید به صورت پراکنده و گذری یا در پایان هر مطلب دوباره بخشی از آن را مطرح کرده، که همین تکرار موجب نهادینه شدن مبحث ها می گردد.
۳. حالت طبیعی صدای تان را حفظ نمایید
تن و حالت صدای شما مهمترین فاکتور در برقراری ارتباط مثبت با مخاطبان به شمار می رود.
فراموش نکنید شنونده برای شنیدن مطالب مهم در سالن حضور یافته و به دنبال لحن زیبا یا صدایی دلنشین نیست، اگر چه فردی که صدایی خاص داشته باشد، بدون شک به موفقیت نزدیک تر خواهد شد.
لحن صدای خود را تغییر ندهید، چون ممکن است مخاطب به این نتیجه برسد، که لحن غیرواقعی سخنان غیر صادقانه را به دنبال آورده.
۲. تمرین کنید اما حفظ نه!
در ادامه معرفی ویژگی های سخنرانان بزرگ باید به این مطلب توجه خاصی داشته باشید، که سخنان خود را حفظ نکنید.
تمرین نموده و مدام در مورد مباحث ذهن خود را به چالش بکشید اما از حفظ کردن موضوعات پرهیز نمایید.
مطلبی که فقط در حافظه کوتاه مدت شما نشسته با اولین تنش روحی مثل استرس، اضطراب یا ترس فراموش شده و نمی تواند تکیه گاه مطمئنی برای فرد سخنران به شمار برود.
پس به جای حفظ تا توان دارید تمرین را در دستور کارتان قرار دهید.
۱. شور و هیجان در مخاطب ایجاد کنید
یک سخنران خوب باید بتواند از جو سالن و حضور مخاطبان به نفع خود بهره بگیرد. یک سخنرانی خشک و روزنامه وار هرگز نتیجه ای لذت بخش در پی نخواهد داشت.
پس به دنبال ایجاد نشاط و شور در شنونده بوده و در بعضی لحظات از مواردی مانند بیان یک مطلب طنز، ضرب المثل، داستان کوتاه یا طرح یک سئوال استفاده کنید. هر اندازه که مخاطب در فراز و نشیب سخنان قرار بگیرد، موج مثبت بیشتری به سخنران انتقال می دهد.
به نکات کاملا درستی اشاره کردید