- برای راه اندازی شرکت و ایجاد کسب و کاری درست و موفق به دانش و آگاهی بالایی نیازمندیم. برخی از اشتباهات شرکت ها هرچند کوچک و پیش پا افتاده به نظر برسند می توانند یک تجارت را نابود سازند.
پیشنهاد ویژه بست فارسی
اگر دنبال بهترین سایت برای اعزام دانشجو و مهاجرت به ترکیه می گردی بزن رو دکمه پایین
اشتباهاتی که شرکت ها نباید مرتکب شوند
صاحبان شرکت ها برای به دست گرفتن نظم کار و رسیدن به اوج شکوفایی تجارت باید همواره نکات قابل اهمیتی را مد نظر بگیرند تا از بروز اشتباهات ریز و درشتی که موجب به گل نشستن کشتی کسب و کارشان می شود، جلوگیری کنند.
فضای مشاغل پر از خطرات و رقبای سرسختی است که اگر از آنان غافل بمانید به راحتی شما را از دور خارج می سازند. این رقبا صرفا شرکت های دیگر نیستند اعمال و تفکرات تان می توانند بزرگ ترین دشمنان به شمار بروند.
قصد داریم در این مقاله ۱۰ مورد از اشتباهات شرکت ها را به اختصار توضیح دهیم لطفا همراه مان باشید.
۱۰. هدف گذاری نکردن
به عنوان شخصی که یک شرکت مستقل را راه اندازی می کند باید همواره مجموعه ای از اهداف کوتاه و بلند مدت را مد نظر بگیرید.
یک مدیر موفق با هدف گذاری های مشخص مسیر پیشرفت را برای خود، شرکت و کارکنانش باز کرده و هرگز نظام کارها را بدون هدف رها نمی سازد.
۹. عدم شناسایی مشتری های ایده آل
مدیران موفق برای جلوگیری از اشتباهات شرکت ها باید دانش شناخت مشتری های ایده آل را آموخته باشند. برای پیشبرد کارها باید مقداری بودجه را به بخش بازاریابی اختصاص دهید تا افراد آگاه بتوانند مسیرهای ترقی را برای شما باز کنند.
فعالیت های بزرگ اندیشه های بزرگی را هم در بر می گیرند، پس برای رسیدن به قله ها از صرف وقت و هزینه نهراسید. هر شخصی که مقابل تان قرار دارد، صرفا نمی تواند مشتری مناسبی محسوب گردد، با عجله تصمیم نگیرید و با ارزیابی موقعیت ها بهترین گزینه را انتخاب نمایید.
۸. بر عهده گرفتن تمام مسئولیت ها
یکی دیگر از رایج ترین اشتباهات شرکت ها، گذاشتن بار مسئولیت بر دوش یک نفر است. شما به عنوان مدیر باید با توجه به دانش و آگاهی افراد و کارکنان به تقسیم مسئولیت ها بپردازید. انجام تمام کارها به صورت انفرادی در کوتاه ترین زمان از شما فردی خسته، بی حوصله و مستاصل می سازد.
هر شرکتی از بخش های مالی، مدیریتی، مالیاتی، اداری و سازمانی تشکیل می شود، که حجم عظیمی از امور را به دنبال می آورد. یک مدیر به زمان کافی برای هدف سازی و تدوین سازوکارهای مهم نیاز دارد و موقعی که بیش از اندازه مسئولیت بپذیرد دیگر زمانی برای پیشبرد اهداف نخواهید یافت.
۷. افراط در هزینه ها
اگر قصد راه اندازی یک شرکت کوچک را دارید نیازی به ولخرجی و هزینه های هنگفت به منظور جلوه ی بیشتر نیست. به جای گزینه های پرخرج موارد مفیدی که به پیشبرد اهداف شرکت کمک می کنند را مد نظر بگیرید.
شروع فعالیت همواره سختی ها و مخارج خود را در به همراه خواهد داشت، پس باید با مدیریت درست بودجه را تقسیم بندی نموده و از هدر رفت سرمایه ممانعت به عمل آورید.
ایجاد زرق و برق شاید در نگاه اول دل مشتریها را نرم کند اما در ادامه نمی تواند راهی مطمئن برای جذب سرمایه های بالاتر باشد.
۶. اجتناب از فناوری های جدید
در ادامه توضیح مهمترین اشتباهات شرکت ها به اجتناب از ورود انواع فناوری به فضای کاری و تجاری می رسیم.
مدیرانی که به شیوه های سنتی معتقدند و استفاده از تکنولوژی ها را مفید نمی دانند، باید منتظر شکست های غیر قابل جبران هم باشند.
دنیای فناوری با سرعت خیره کننده ای به سوی قله های ترقی گام بر می دارند و قطعا این تبدیل موقعیت ها هر شخصی را می ترساند.
فراموش نکنید تکنولوژی بدون ما هم حرکت خواهد کرد و اگر از این گردونه عقب بمانید صدمات بزرگی را به تجارت خود وارد می نمایید.
۵. دست کم گرفتن محصولات و خدمات خود
یکی دیگر از اشتباهات شرکت ها نداشتن اعتماد به نفس مدیر و کارکنان آن شرکت است.
زمانی که به تولیدات و خدمات ارائه شده خود اعتماد اطمینان ندارید چگونه می توان انتظار داشت که مشتریان با خیالی آسوده پای میز معاملات بنشینند.
خیلی از ما توانمندی خود را نادیده گرفته و گمان می کنیم از دایره موفقیت ها دور مانده ایم در حالی که بهترین گزینه ها را در اختیار داریم.
قیمت گذاری پایین، عدم تبلیغات گسترده و نبود قدرت بیان مناسب در زمان مذاکرات نمایی ناخوشایند از شما و محصولات تان به نمایش می گذارد.
۴. نادیده گرفتن مراحل برنامه ریزی
بدون شک می دانیم که انجام کارها با برنامه ریزی و دقت فراوان کمی خسته کننده است، اما انجام فعالیت های بزرگ بدون هدف سازی و برنامه ریزی نمی تواند موفقیت های چشمگیری را برای شرکت ها به ارمغان بیاورد.
داشتن نیروی کار مناسب، بودجه کافی، اهداف مدون در کنار برنامه ریزی دقیق که با تفکر مرحله و دسته بندی شده اند، نتایج عظیمی را به دنبال دارد.
به طور مثال برای شروع یک تجارت باید ابتدا به تبلیغات و معرفی محصول پرداخت، سپس با جذب مشتری به فروش بالا تمرکز نمایید، در مرحله نهایی جلب رضایت مشتریان و تبدیلشان به خریداران دائمی را در دستور کار قرار دهید.
۳. ترس از بازاریابی
بازاریابی یکی از مهمترین بخش های تجارت و فعالیت های کاری به شمار می رود. هر شغلی بنا به نوع و حوزه فعالیتش باید شیوه ای مناسب از بازاریابی را ارائه دهد.
شرکت های تجاری برای پیشبرد اهداف مالی و موفقیت در امور از افرادی که به دانش بازاریابی آگاهی دارند بهره بگیرند.
به عنوان مدیر نمی توانید در دفتر کار خود بنشینید و منتظر باشید تا مشتریان یکی یکی از در وارد شده و قراردادهای بزرگی را ببندند، تا زمانی که به درستی محصولات خود را معرفی ننمایید پیشرفت قابل توجهی را کسب نمی کنید.
۲. احساس مسئولیت نکردن
این مورد نیز درست نقطه مقابل پذیرش تمام مسئولیت ها قرار می گیرد، همانطور که به دوش کشیدن تمام امور نتایج قابل قبولی را به دنبال نمی آورد، عدم پذریش هر نوع مسئولیتی نیز می تواند یک شرکت را به ورطه نابودی بکشاند.
مدیرانی که در امور مختلف خود را از بروز اشتباهات رخ داده مبرا دیده، و تمام شکست ها را حاصل کمکاری و سهل انگاری کارکنان می دانند، کاملا در اشتباه بوده و باید منتظر عواقب بزرگتری در آینده نیز باشند.
یک شخص به عنوان مدیر مسئول مستقیم تمام تصمیمات اتخاذ شده است و باید در زمان شکست ها در کنار سایر کارکنان به رفع مشکلات بپردازد.
۱. تفریط در هزینه ها
از دیگر اشتباهات شرکت ها تفریط در هزینه ها می باشد، که می تواند صدمات مالی بزرگی را به بدنه تجارت و کسب و کار وارد کند.
همانطور که پیشتر گفتیم صرف هزینه های گزاف به طور قطع موفقیتی را در پی نخواهد داشت، اما فراموش نکنید که خساست به خرج دادن در امور تبلیغات، بازاریابی و توسعه ی فعالیت های شرکت نیز از آن سوی بام افتادن است. برای اینکه یک مدیر موفق باشید تعادل را در تمام امور به کار ببندید.