راهنمای سفر به بیرجند
بیرجند کجاست؟ بیرجند مرکز استان خراسان شمالی و از شهرهای شرقی کشور ایران می باشد، از لحاظ تاریخی و دیرینگی می توان گفت یکی از مقاصد پرگردشگر در کشور ایران است.
شهر مزبور به عنوان اولین شهری شناخته می شود که سیستم آب رسانی داشته و بناهای تاریخی زیاد را در خود جای داده به همین علت در سازمان جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
بیرجند با کشور افغانستان حدود ۱۴۰ کیلومتر مرز مشترک دارد و از سمت شمال به قاین، از جنوب به نهبندان، از شرق به کشور افغانستان و از سمت غرب به طبس و فردوس منتهی می گردد.
در ادامه این مقاله Bestfarsi دارد تا به معرفی بهترین زمان سفر به بیرجند این شهر کهن بپردازد. باما همراه باشید.
در راهنمای سفر به بیرجند متوجه می شوید که این شهر منطقه ای کوهستانی می باشد و کوه ها و دره های عمیقی را در خود جای داده که معروف ترین آن ها شامل رشته کوه باقران واقع در جنوب، در قسمت غرب کوه شاه و رشته کوه مومن آباد می شود.
قدمت و دیرینگی شهر بیرجند به اواخر دوره ساسانیان بر می گردد که توسط زرتشتیان بنا نهاده شده و اسم آن گبر آباد بوده که بعد ها به بیرجند تغییر یافته است. حمدالله مستوفی و یاقوت حموی در نوشته هایی که از خود بر جای گذاشته اند بیرجند را به عنوان یکی از شهرهای قهستان معرفی کرده اند.
این شهر در طول سالیان متمادی به دلیل وجود زلزله های بزرگ ویران شده است و اطلاعات دقیقی از قدمت آن در دست نمی باشد اما می توان گفت بیرجند امروزی در دوره صفویان ساخته شده است.
در زمان حکومت صفویان بعد از به قتل رسیدن نادر شاه، تبار خزیمه عرب بر آن منطقه حاکم شدند و بیرجند را به عنوان مرکز قهستان معرفی نمودند.
در زمان حکومت پهلوی شهر بیرجند به منطقه نظامی تبدیل شد، سرانجام در سال ۱۳۸۳ هنگام تقسیم خراسان به سه استان به عنوان یکی از زیر مجموعه های خراسان جنوبی معرفی شد.
مردم بیرجند از گویش خاصی برخوردار نیستند و زبان رایج بین آن ها با دیگر مناطق تفاوت دارد. زبان بیرجندی ها از گویش های فارسی نو می باشد و خیلی از ویژگی های گویش فارسی کهن در زبان آن ها مشاهده می شود.
دکتر رفیعی در کتابی که نوشته است بیان کرده که گویش بیرجندی از قدیم دست نخورده باقی مانده چرا که این شهر در منطقه ای کوهستانی و کویری بوده و درگیری های زیادی در آن روی نداده، همچنین می توان گفت که مردم این منطقه از یک تبار می باشند و گونه های مختلف مذهبی در آن وجود ندارد.
پوشش محلی مردمان این شهر به دلیل اینک یکی از شهرهای استان خراسان جنوبی است مانند مردم خراسان جنوبی می باشد. لباس مردان آن ها شامل سرپوش، کلاه نمدی، شب کلاه، شال سفید یا سیاه، عرقچین کلاه، تن پوش، پاپوش و نیم تنه می شود، پوشاک زنان هم سرپوش، چارقد، روبند، کوله، شلیته، چادر و پاپوش است.
مردمان بیرجند بسیار مهمان نواز هستند و یکی از اصول اولیه فرهنگ و آداب رسوم میان آن ها احترام به بزرگترها می باشد. از بی نظیر ترین رسم های مردمان بیرجند درخواست باران، رمضان خوانی، عزاداری در محرم و چاووشی خوانی است.
چاووشی خوانی را زمانی انجام می دهند که کسی قصد مسافرت به مکه را داشته باشد و با صداهایی دلنشین آن را بدرقه خواهند کرد. رمضان خوانی هم از دیگر رسوماتی می باشد که شاید شما با آن آشنایی نداشته باشید، در ماه رمضان جمعی از پسران با خواندن شعر هایی در کوچه ها از مردم درخواست کمک می کنند و صاحب خانه ها هم به آن ها کمک می کنند.
شرایط آب و هوایی بیرجند باعث شده است که باغداران بتوانند درآمد مناسبی از محصولات خود به دست آورند، محصولاتی که از لحاظ اقتصادی به این شهر بیشترین کمک را می کند شامل زرشک، عناب، زعفران و سنجد می شود به نحوی که می توان گفت در تولید این محصولات در رتبه اول قرار گرفته.
همچنین محصولاتی مثل انار، پسته، بادام، گیلاس، آلبالو، سیب، به گلابی، هلو، شاه توت، گردو، انجیر و توت از دیگر محصولاتی کشور در شهر بیرجند می باشند.
می توان گفت در کشت محصولات کشاورزی مثل چغندر قند رتبه هشتم را در اختیار دارند. هر شهری معمولا دارای صنایع دستی مختلفی است، صنایع دستی شهر بیرجند هم شامل جاجیم بافی، حوله بافی، سیاه چادر بافی، قلم زنی، گلیم بافی و نمد مالی می شود.
از زمان های قدیم به دلیل علاقه مندی مردمان بیرجند به موسیقی، مشغول به ساختن سازهای سنتی بوده اند که پس از انتخاب بهترین زمان سفر به بیرجند به آنها هم میپردازیم.
آب و هوای بیرجند
شهرستان بیرجند به دلیل دور بودن از مسیر بادهای و نبود ارتفاعاتی که باعث تغییر در شرایط آب و هوایی و بارش نزولات شود و بودن در کنار دشت لوت در منطقه ای خشک و کویری واقع شده است.
به طور کلی در راهنمای سفر به بیرجند می توان گفت شهر بیرجند به دلیل وجود پستی بلندی ها دارای دو نوع اقلیم است، اقلیم خشک و ملایم که در قسمت های مرتفع شمالی و مرکزی بیرجند قابل مشاهده می باشد و دیگری اقلیم گرم و خشک که شامل دشت و حاشیه های شهر است.
متوسط بارندگی در طول سال به ۱۶۷ میلیمتر می رسد که بیشترین میزان آن در فصل زمستان و بهار روی می دهد، دره هایی که در رشته کوه های باغران قرار دارند از منطقه های خوش آب و هوا و ییلاقی این شهر به شمار می روند.
بهترین فصل سفر به بیرجند
بیرجند به دلیل قرار گرفتن در شرایط اقلیمی گرم و خشک معمولا در همه فصل های سال برای مسافرت مناسب می باشد؛ اما لازم است که بگوییم به دلیل شرایط آب و هوایی دمای هوا در فصل بهار و پاییز بسیار مناسب تر است.
پس اگر قصد بهترین زمان سفر به بیرجند را شناسایی کنید، می توانید برای فصل های بهار و پاییز برنامه ریزی نمایید.
سفر به بیرجند در بهار
فصل بهار و تعطیلات عید نوروز از شلوغ ترین فصل های سفر به بیرجند می باشد چرا که مسافرت در این روز ها از سال به بیشترین حد خود می رسد و به دلیل شرایط اقلیمی شهر بیرجند در فصل زمستان از آب وهوایی مطبوع برخوردار است.
این شهر در فصل بهار به دلیل بارش های فصل زمستان سرسبزی خود را حفظ کرده و زیبایی منحصر به فردی را به خود اختصاص می دهد، اما با رسیدن به روزهای پایانی این فصل شاهد آب و هوایی گرم خواهید بود.
سفر به بیرجند در تابستان
معمولا اوایل فصل تابستان تا اواخر آن آب و هوایی گرم و خشک بر جو منطقه حاکم می باشد و میزان مسافرت در این فصل ها بسیار کمتر می شود، اما با نزدیک شدن به فصل پاییز و اواخر شهریور دمای هوا رو به پایین خواهد آمد.
اگر از دسته افرادی هستید که تحمل آب و هوای گرم را ندارید بهتر است در این فصل به شهر بیرجند سفر نکنید.
سفر به بیرجند در پاییز
مسافرت در فصل پاییز می تواند بهترین فصل سفر به بیرجند باشد اما به دلیل بازگشایی مدارس عده بسیار کمی این فصل را برای مسافرت انتخاب می کنند، لازم است بگوییم که فصل پاییز با دارا بودن آب و هوایی مناسب و دمایی مطلوب می تواند یکی از بهترین فصل های ممکن برای سفر به بیرجند باشد، اما با نزدیک شدن به اواخر این فصل شاهد باران های پراکنده ای خواهیم بود.
سفر به بیرجند در زمستان
فصل زمستان به عنوان فصل پر بارش شهر بیرجند شناخته می شود چرا که به دلیل شرایط اقلیمی که بر جو شهر حاکم است بارش نزولات را در فصل زمستان بیشتر مشاهده خواهیم نمود باید بگوییم که ماه های دی و بهمن آب و هوا بسیار سرد می شود اما با رسیدن اسفند ماه مسافرت ها به این شهر رونق می گیرد.
بهترین غذای بیرجند
قسمتی از سفر که می تواند بسیار هیجان انگیز و لذت بخش باشد آشنا شدن با فرهنگ غذایی مردمان هر شهری می باشد. تنوع غذایی در شهر بیرجند بسیار بالا است که چند مورد از آن ها را برای شما در این مطلب شرح خواهیم داد.
اشکنه سیر
در تهیه اشکنه سیر به جای پیاز از سیر استفاده می شود، این غذا را در روستاهای حاشیه بیرجند درست می کنند.
برای پخت این غذا اول مقداری سیر را می کوبند و در روغن تفت خواهند داد و چند گوجه را هم به آن اضافه می کنند و درب قابلمه را بر روی آن می گذارند تا بخار به بیرون درز پیدا نکند.
بعد از له شدن گوجه ها مقداری آب را داخل قابلمه می ریزند و قبل از اینکه آب داخل قابلمه به جوش آید مقداری نمک، زردچوبه، زعفران و تخم مرغ را به آن اضافه می کنند و زمانی که آب آن به جوش آمد به اندازه هر نفر در داخل کاسه های چینی یا مسی می ریزند و مقداری نان خشک و کناره های نان را خرد می کنند و داخل آن می ریزند، در پایین می توانید اشکنه سیر را همراه با سبزی تازه و یا ترشی سرو کنید.
قلیه دلبند
جگر گوسفند در زبان بیرجندی به دلبندی معروف است، همچنین سیرابی را اشکنه، قلوه را گرجیک و شش را پپ می نامند. برای درست کردن قلیه دلبندی، دل، جگر، شش، قلوه و خرخر ه گوسفند را به قطعات ریز خرد می کنند و آن ها را با مقدار بسیار زیادی پیاز تفت می دهند و کمی آب را به آن اضافه می کنند و اجازه می دهند که بخوبی بپزد.
اگر گوسفند مورد استفاده پروار باشد و آن را در خانه قصابی کنند، هزارلا و روده کوچک آن را به خوبی خورد می کنند و به مواد اضافه می نمایند و برای اینکه غذا پر چرب باشد چادر پپه گوسفند را هم به آن اضافه می نمایند و در صورت امکان برای چاشنی از رب انار هم استفاده خواهند کرد.
آب دوغ خیار
از دیگر غذاهای معروف بیرجند آب دوغ خیار می باشد که برای تهیه آن آب را با ماست و یا دوغ خالص مخلوط می کنند، سپس خیار سبز یا خیارهای محلی و چنبره را به قطعات ریزی خرد کرده و مقدار کمی نعنا و کشمش و نمک به آن اضافه می کنند.
در این مرحله مقداری از نان خشک شده محلی را داخل آب دوغ خیار می ریزند و آن را میل می کنند. این غذا را در بیشتر وقت هایی که امکاناتی برای پخت پز در اختیار نیست و یا وقت کافی برای آشپزی وجود ندارد درست می کنند. لازم به ذکر است که بگوییم گاهی اوقات ممکن است خیار در دسترس نباشد به همین دلیل فقط از مخلوط آب و دوغ یا ماست استفاده می کنند.
کما
از دیگر غذاهای سنتی بیرجند کما می باشد که گیاهی خودرو و بیابانی است و بیشتر در فصل های بهار و اواخر فصل زمستان رویده می شود. این گیاه را باید در اوایل رویش که برگ هایی سفید و تازه دارد استفاده نمود زیرا به مرور زمان تلخ و غیر قابل استفاده می شود.
برای درست نمودن این نوع از غذا بعد از اینکه جوانه های آن را جمع آوری کردید باید آن را خرد کنید و در آب بجوشانید تا کاملا آب پز شوند، سپس هنگامی که آب پز شدند آب آن را باید بگیرید و مقدار کمی سیر داغ، مغز گردو، تخم مرغ، نمک و زعفران را با هم تفت دهید و به جوانه های له شده اضافه نمایید.
در نهایت می توانید آن را با قروت، ماست یا تنهایی سرو کنید. این غذا به دلیل ارزش غذایی که دارد طرفداران زیادی را دارا می باشد اما عده دیگری هم به دلیل متناسب نبودن با ذائقه از آن استفاده نمی کنند.
قوروت بادمجان
این غذا یکی از غذاهای محلی شهر بیرجند می باشد که طعمی منحصر به فرد دارد. تهیه قروت بادمجان مشکلات خود را دارد زیرا باید کشک آن را به خوبی بسایید، علاوه بر این کشک آن را باید مانند کشک بیرجندی یا قروت تهیه کنید.
برای تهیه قروت باید مقداری آب را درون کشک بریزید تا خیس شود و بعد از چند ساعت که کشک نرم شد مقداری گردو بنا به سلیقه خود به آن اضافه نمایید و به خوبی بسایید تا به خوبی پودر شود هنگامی که کشک و گردو به خوبی مخلوط شدند باید مقداری آب را به آن اضافه کنید که کشک ها به خوبی حل شوند.
سپس باید مقداری آب را در ظرفی جداگانه بریزید و در ظرفی دیگر مقداری پیاز را تفت دهید، بعد از آنکه پیاز سرخ شد، قروت را به آن اضافه نمایید و بگذارید جوش بیاید زمانی که جوش آمد آن را از روی گاز بردارید و بعد می توانید بادمجان سرخ شده را به عنوان تلیت داخل آن بریزید و میل نمایید.
بهترین زمان خرید در بیرجند
هنگام رفتن به مسافرت یکی از قسمت های جذاب سفر می تواند خرید در بازار های آن جا باشد. بازار بیرجند بسیار شلوغ و پر جنب و جوش است.
بهترین زمانی که می توانید برای بازدید از بازارهای بیرجند راهی شوید فصل بهار و تعطیلات نوروزی می باشد زیرا از آب و هوایی مناسب برخوردار است، در فصل های تابستان به دلیل گرمای هوا نمی توانید از گشت و گذار در بازارهای بیرجند لذت کافی را ببرید.
ارزان ترین زمان خرید در بیرجند
هنگامی که به شهری سفر می کنیم رفتن به بازارهای آن جا و خرید ما را وسوسه خواهد کرد، اگر شما قصد خرید از بازارهای بیرجند را دارید بهتر است اواخر هر فصل که حراج های مناسبی را برای اجناس در نظر می گیرند راهی سفر شوید تا بتوانید با قیمتی مناسب وسیله مورد نیاز خود را خریداری نمایید و بهترین خاطرات سفر به بیرجند را برای خود رقم بزنید.
بهترین سوغات بیرجند
سوغات ره آوردی است که از یک شهر یا منطقه توسط مسافران برای عزیزانشان خریداری می شود. سوغاتی های معمولا مسئله مهم در هنگام مسافرت می باشد چرا که با فرستادن آن ها به سایر نقاط کشور فرهنگ و هنر خود را نشان خواهند داد.
هنگام مسافرت به بیرجند می توانید سوغاتی های مناسبی را تهیه کنید. چند مورد از سوغاتی های مهم این شهر را برای شما معرفی خواهیم نمود.
زعفران
امروزه منطقه زیر کشت زعفران به خراسان جنوبی شهر بیرجند که زمانی به قهستان مشهور بوده است، نهبندن، قائن، فردوس و طبس محدود شده است. زعفران گیاهی علفی، زینتی و دائمی می باشد و آن را از طریق پیاز تکثیر می دهند زیرا خود زعفران به عنوان یک گیاه نازا شناخته شده است.
قسمتی که از زعفران مورد استفاده قرار می گیرد همین کلاله می باشد. همراه بودن خامه زعفران با کلاله از ارزش آن کم می کند اما بسیاری از افراد برای اینکه از خالص بودن زعفران اطمینان پیدا کنند آن را با خامه خریداری می کنند. کلاله زعفران عطر طعم و بویی منحصر به فرد را دارا می باشد.
در استان خراسان زعفران را بیشتر به صورت زعفران ریشه ای، زعفران معمولی، زعفران رشته ای و یا سرگل به فروش می رسانند و در دیگر نقاط جهان آن را سائیده شده می فروشند. زعفران را می توان یکی از بهترین سوغاتی بیرجند نام برد که مورد استفاده تمامی مردمان کشور قرار خواهد گرفت.
کشک و قره قروت
شاید اسم کشک بیرجندی یا قروت را شنیده باشید، این نوع از کشک ها انواع مختلفی دارند. کشک زرد که مانند پودر زرد رنگی به فروش می رسد از آرد، ادویه و نمک درست می شود، کشک سفید که از لبنیات تهیه می شود.
از دیگر انواع کشک می توان کشک زیره ای را نام برد که طعم بی نظیری دارد، این نوع کشک همان کشک سفید است که مقداری زیره را به آن اضافه می کنند.
قره قروت از دیگر فرآورده های لبنی این شهر است که در اندازه های متفاوت و خیلی ترش و یا شیرین درست خواهد شد. این نوع از سوغاتی می تواند بهترین سوغاتی از شهر بیرجند مخصوصا برای بچه ها باشد.
زرشک
از بهترین سوغاتی های بیرجند زرشک است که از درختچه ای خاردار به وجود می آید. اعلا ترین نوع زرشک معروف به زرشک پفکی است. از زرشک برای پختن انواع غذاها و لواشک استفاده می شود. زرشک نام عقیق درخشان خراسان را به خود اختصاص داده است.
گلیم
از دیگر سوغاتی های زمان سفر به بیرجند گلیم سوزنی یا یک نوع بافت به اسم پود معلق می باشد که یکی از بهترین انواع گلیم در این شهر می باشد.
از نقش هایی که بر روی گلیم می توان مشاهده کرد شامل: بوته، کژمار، ماه، نقش اسب، کجک، در دهن، پیش برو پیش بیا، دندان بره، درختچه ها، حیوانات، پرندگان، بلوچی و … می شود. گلیم را بیشتر در روستاها و شهرستان های خراسان جنوبی می بافند.
استفاده های متفاوتی از گلیم می شود که برخی آز آن ها عبارت اند از زیر انداز، کناره و سرانداز که در ابعاد های مختلفی موجود می باشند.
برک بافی
برک بافی نوعی از پارچه است که به وسیله پشم شتر یا پشم بز بافته می شود و در زبان محلی بیرجندی به آن کرکی می گویند.
این پارچه را با دستگاه های نساجی می بافند و از لطافت منحصر به فردی برخوردار می باشد. برک را معمولا برای بافت کت های مردانه و لباس های زمستانی به کار می برند.
در گذشته از نوع اعلای آن برای حاکمان لباس های بی نظیری را دوخته اند. برک بافی یکی از قدیمی ترین صنایع دستی استان خراسان می باشد که به عنوان سوغاتی و ره آورد این شهر محسوب می شود.
زرشک
از دیگر سوغاتی های بیرجند زرشک می باشد که از درختچه ای خاردار به وجود می آید. اعلا ترین نوع زرشک معروف به زرشک پفکی است. از زرشک برای پختن انواع غذاها و لواشک استفاده می شود. زرشک نام عقیق درخشان خراسان را به خود اختصاص داده است.
جاذبه های گردشگری در بیرجند
برای سفر به هر شهری معمولا به دنبال مکان های تفریحی و گردشگری آن منطقه هستیم. هر شهری دارای جاذبه های گردشگری بی نظیری است که شهر بیرجند هم از این امر مستثنا نمی باشد. در این مطلب سعی شده است که شما را با بهترین جاذبه های گردشگری بیرجند آشنا کنیم.
موزه مردم شناسی بیرجند
یکی از جاذبه های گردشگری بیرجند موزه مردم شناسی است که در عمارت مرکزی اکبریه قرار دارد که هدف از ایجاد آن آشنایی مردم با آداب گذشتگان و معرفی سنت ها و فرهنگ های بومی این منطقه است.
موزه مردم شناسی که در بهترین زمان سفر به بیرجند به آن می پردازیم، بین نسل جدید و گذشته پیوندی را برقرار می کند که از مهم ترین آن ها مراسم عروسی، قالی بافی، سفالگری، عطاری، آهنگری و دستاسی می باشد که با ۲۸ مجسمه این هنرها را به نمایش گذاشته اند.
قدمت اکثر شئ های این موزه مانند قیچی، شانه، شیشه های عطاری و … به یک قرن قبل می رسد. نکته قابل توجه ای که در این موزه می توان مشاهده نمود زندگی ساده و بی آلایش مردم گذشته می باشد.
موزه باستان شناسی این شهر را در سال ۱۳۷۴ دوباره طراحی نمودند. در این موزه غرفه هایی از انجام کارهای کشاورزی، آهنگری، حکیم باشی، نخ ریسی، پارچه بافی و مراسمات خاص قابل مشاهده می باشد.
باغ و عمارت معصومیه
از دیگر جاذبه های تاریخی بیرجند باغ و عمارت معصومیه است که در جنوب این شهر واقع شده و در زمان حکومت پهلوی آن را احداث نموده اند.
طراحی عمارت معصومیه به صورت یک پلان چند ضلعی در مقابل استخری هشت ضلعی مثل نگینی در باغ و عمارت معصومیه بیرجند درخشان می باشد. ورودی این باغ در قسمت شرقی آن قرار دارد که امروزه از آن استفاده نمی شود.
در این باغ ماند بناهای قدیمی دیگر تمامی اتاق ها و فضاها به همدیگر راه دارند به نحوی که از هر سوی عمارت می توان وارد ساختمان شد. قوس هایی که در این بنا به کار رفته است هلالی می باشد و نمای بیرون آن را با هره های چینی تزئین نموده اند. این بنا در قسمت شرقی به صورت مدور ساخته شده و در جلوی آن بالکنی مشاهده می شود.
در این عمارت علاوه بر باغ اصلی دو باغ دیگر موجود می باشد که در یکی از این باغ ها عمارتی احداث شده اما دیگری فاقد عمارت می باشد. درختانی مانند کاج، زردآلو، زرشک و عناب در این باغ وجود دارند.
باغ و عمارت رحیم آباد | Rahim Abad Historical Garden
در روستایی به اسم رحیم آباد باغ و عمارتی به همین اسم موجود می باشد که این روستا از روستاهای شهر بیرجند می باشد. باغ رحیم آباد بیرجند دو ورودی دارد که برای رفتن به داخل آن می توان از هر دو مسیر استفاده نمود.
این مجموعه تاریخی شامل: حصار، برج های نگهبانی، عمارت کلاه فرنگی، اصطبل و فضاهای خدماتی می شود. در هر سه گوشه از باغ بقایای برج هایی به چشم می خورد و برج شمالی آن هنگام ساخت عمارت از بین رفته است.
مسیر اصلی باغ رحیم آباد بیرجند ما بین دو عمارت می باشد که در این مسیر دو حوض، یک استخر و چندین درخت وجود دارد. قدمت این عمارت به دوران حکومت زندیه بر می گردد، در مرکز این باغ عمارتی احداث شده که ویژگی های معماری دوره قاجاریه را به نمایش می گذارد.
نمای داخلی عمارت را با تزئیناتی مثل قرنیزهای گچی، به نمایش گذاشته اند. این بنا را به نحوی ساخته اند که با وجود درهای متعدد می توان به تمامی اتاق ها و فضا های عمارت دسترسی داشت.
سنگ نگاره کال جنگل
یکی از معروف ترین جاذبه های گردشگری بیرجند سنگ نگاره کال جنگل می باشد که در طول رشته کوه باقران و در نزدیکی روستای رمان آباد که ۳۵ کیلومتر از بیرجند فاصله دارد واقع گردیده که از ۱۱ کتیبه و دو تصویر تشکیل می شوند، امروزه تنها ۴ مورد از آن ها باقی مانده است.
کتیبه و تصویر ها به صورت پراکنده بر روی صخره های آن جا هک شده اند، بعضی از این کتیبه چند سطر بر روی آن ها نوشته شده و بعضی دیگر تنها دارای یک سطر می باشند.
در بین این ۷ کتیبه ۲ کتیبه وجود دارد که یکی نیم تنه یک مرد را نشان می دهد و دیگری جنگ بین یک مرد و شیر را به نمایش گذاشته است. با توجه به نوع لباس ها، آرایش موها و صورت می توان گفت قدمت این سنگ نگاره ها به دوره حکومت اشکانیان بر می گردد.
ارگ کلاه فرنگی | Kolah Farangi Citadel
یکی از آثار تاریخی که از زمان حکومت قاجاریان بر جای مانده است عمارت کلاه فرنگی بیرجند می باشد و قدمت آن به سال های ۱۲۶۴ تا ۱۳۱۳ بر می گردد و در خیابان مطهری بیرجند واقع شده است.
این ارگ به امیرحسن خان شیبانی منسوب می شود و متعلق به امیر علم خزیمه است که آن را به فرمانداری شهر بیرجند واگذار نمودند. ارگ کلاه فرنگی در زمان خود مقر حکومتی بوده است و از یادگاری های اواخر دوران حکومت زندیه و اوایل قاجار می باشد.
این عمارت بنایی شبیه به زیگوراتی و شش اشکوبه دارد که از چند بخش تشکیل شده است. بنای اصلی آن به شکل یک شش ضلعی می باشد که مرکز آن را مخروطی شکل ساخته اند و مصالح به کار در رفته در این بنا گل، آجر، آهک و ساروج می باشد. قسمت ورودی به ارگ جلوتر از طبقه همکف واقع شده که با چند قوس زیبا طاق هایی را در آن به نمایش گذاشته اند.
فضایی که در طبقه همکف به وجود آمده است علاوه بر تزئینات زیبا به نحوی طراحی شده که فضاهایی مثل گنبدی ها، هشتی و اتاق ها را به هم مرتبط می کند.
یخدان رحیم آباد | Yakhodan Rahimabad Birjand
شهر بیرجند از اقلیمی بیابانی و نیمه بیابانی تشکیل شده است که در تابستان ها آب و هوا بسیار گرم و خشک می شود و در زمستان ها هوا بسیار سرد می شود.
در قدیم برای داشتن آب سرد از یخدان استفاده می کردند که یخدان رحیم آباد بیرجند یکی از معروف ترین یخدان های آن زمان می باشد و قدمت آن به دوران حکومت قاجاریه بر می گردد.
این یخدان یکی از یخدان هایی است که سالم مانده و با وجود گذشت چندین سال استحکام خود را به خوبی حفظ کرده است. در این یخدان آب به دلیل سرمای زیاد فصل زمستان یخ می زند و یخ ها را داخل محوطه ای مانند چال نگهداری می کنند و تا اواخر تابستان مردم می توانند از یخ های آن استفاده کنند.
ساختمان یخدان از سه بخش تشکیل می شود، دیوار شرقی- غربی که با گل رس ساخته شده و هرچه به مرکز آن می روید جمع تر می شود. در قسمت پایین این یخدان یک راه عبور برای رفت و آمد اشخاص قرار داده اند و یک اتاق را برای فردی که مسئولیت حفاظت از یخ ها را به عهده دارد ساخته اند که وظیفه آن جمع آوری آب های یخ زده در فصل زمستان بوده است.