راهنمای سفر به قزوین
قزوین کجاست؟ قزوین یکی از قدیمی ترین شهرهای ایران است که در دامنه رشته های البرز و در فاصله کمی از شهر تهران قرار دارد. استان قزوین از شمال به استان گیلان، از شرق به استان البرز، از جنوب به استان مرکزی و از غرب به استان های زنجان و همدان منتهی می شود.
قزوین در دوره های تاریخی مختلف دارای اهمیت ویژه ای بود به طوری که در دوره صفویان به عنوان پایتخت کشور انتخاب گردید و به گذرگاهی مهم جهت برقراری ارتباط میان مرکز و غرب کشور تبدیل شد.
به همین دلیل در این شهر بناهای تاریخی ارزشمند و جاذبه های گردشگری متعددی وجود دارد که بسیار ارزشمند هستند و از مهم ترین قطب های گردشگری ایران محسوب می شود.
جاذبه های دیدنی و تفریحی، مردمانی خونگرم و مهمان نواز، سوغاتی ها و صنایع دستی متنوع، غذاهای سنتی لذیذ و … موجب شده که سالانه و به ویژه در فصل بهار گردشگران بسیاری از سراسر نقاط ایران و جهان به قزوین سفر کنند.
معمولا گردشگران پیش از آنکه به قزوین سفر کنند به بزرگترین سایت های گردشگری مراجعه می کنند تا اطلاعات خود را در مورد این شهر افزایش دهند و سفری به یادماندنی را برای خود رقم بزنند.
اگر می خواهید با بهترین زمان سفر به قزوین و آداب و رسوم، قدمت و تمدن این شهر باستانی بیشتر آشنا شوید به شما پیشنهاد می کنیم که تا پایان با راهنمای سفر به قزوین همراه باشید.
آب و هوای قزوین
قزوین با توجه به موقعیت جغرافیایی که دارد دارای تابستان های معتدل و خنک و زمستان هایی سرد و خشک است. این شهر در بهار دارای شرایط آب و هوایی بسیار مناسبی است و دمای آن در این فصل بین ۱۴-۳۳ درجه سانتی گراد می باشد.
میزان بارندگی سالیانه قزوین ۳۱۸ میلی متر و متوسط دمای آن حدود ۱۴ درجه سانتی گراد است. بر اساس آمارهای اقلیمی می توان گفت که تیر و مرداد گرم ترین و دی و بهمن سرد ترین روزهای سال در قزوین هستند.
بهترین فصل سفر به قزوین
قزوین در دامنه های رشته کوه البرز واقع شده است از این رو زمستان های آن معمولا سرد و برفی می باشد. اما تابستان های آن تقریبا خنک است، بنابراین می توان گفت که بهار و ماه های اردیبهشت و خرداد بهترین زمان سفر به قزوین است که طبیعت با شکوه این منطقه تحسین برانگیز است و می تواند سفری به یاد ماندنی را برای شما رقم بزند.
سفر به قزوین در بهار
قزوین در بهار دارای آب و هوایی عالی و طبیعتی فوق العاده زیبا و سر سبز است، به طوری که تمامی دشت ها و کوه های آن سر سبز و پر از گل می شود و درختان سبر سبز آن چشم نوازی می کنند.
متوسط دمای قزوین در این فصل بین ۱۴-۳۳ درجه سانتی گراد است و معمولا اکثر گردشگران بهار را بهترین فصل مسافرت به قزوین انتخاب می کنند.
سفر به قزوین در تابستان
قزوین در تابستان نیز دارای زیبایی خاصی است و آب و هوای نسبتا خنک و جاذبه های گردشگری و بناهای تاریخی خاص آن گردشگران بسیاری را به سمت خود جذب می کنند.
متوسط دمای هوا در تابستان برای قزوین ۱۹-۳۶ سانتی گراد است و در سفر به این خطه می توان از میوه های خوشمزه آن به عنوان سوغاتی خریداری نمود.
سفر به قزوین در پاییز
متوسط دمای هوای قزوین در پاییز بین ۷ تا ۱۱ درجه سانتی گراد است وبا کاهش دما و آغاز بارش ها همراه می باشد. اما با این وجود برگ زرد و نارنجی درختان که سطح خیابان ها را می پوشاند منظره خاصی در قزوین ایجاد می کند که بسیار زیبا است.
از این رو می تواند فرصت مناسبی برای بازدید از جاذبه های دیدنی قزوین برای افرادی باشد که عاشق سفرهای بارانی و پاییزی هستند.
سفر به قزوین در زمستان
قزوین در زمستان خلوت ترین روزهای خود را سپری می کند و دمای هوای آن از ۱- تا ۱۴ درجه سانتی گراد متغیر است.
قزوین در زمستان روزهای برفی و یخبندان متعددی را تجربه می کند و به همین دلیل معمولا به ندرت گردشگران زمستان را برای سفر به قزوین انتخاب می کنند.
بهترین غذاهای قزوین
آداب و رسوم مردم قزوین، قدمت دیرینه آن و غذاهای دلپذیری که در این شهر تهیه می شود موجب شده که قزوین به یکی از مهم ترین قطب های گردشگری در کشور تبدیل شود و سالانه گردشگران متعددی به قزوین سفر کنند. از خوشمزه ترین غذاهای محلی قزوین می توان به موارد زیر اشاره نمود.
قیمه نثار
یکی از غذاهایی که در راهنمای سفر به قزوین به آن اشاره داریم قیمه نثار است. قیمه نثار از معروف ترین غذاهای قزوین است که طعم و عطر بی نظیری دارد.
برای تهیه این غذا از گوشت، زعفران، پسته، بادام، برنج، خلال پرتغال، زرشک و … استفاده می کنند و معمولا در مهمانی ها و مراسمات خاص در قزوین طبخ می شود.
شیرین پلو
از دیگر غذاهای پرطرفدار قزوین می توان به شیرین پلو اشاره نمود. برای تهیه شیرین پلو از برنج، خلال بادام، خلال پسته، زعفران، خلال پرتغال، شربت قوام آمده، سینه مرغ، کره، سیب زمینی استفاده می نمایند.
دیماج
دیماج یک غذای تابستانی است که معمولا به عنوان پیش غذا مورد استفاده قرار می گیرد. دیماج از نان خشک شده، پنیر، خیار، گردو، پیاز داغ، سبزی خوردن های تند و … تهیه می شود.
حلیم
اگر به قزوین سفر کردید حتما حلیم قزوین را امتحان کنید، زیرا یکی از خوشمزه ترین حلیم های ایران مربوط به این خطه است. این حلیم بسیار پر گوشت و خوش طعم است و طرفداران زیادی دارد. برای تهیه حلیم از گندم، جو، آرد، گوشت و روغن استفاده می کنند.
آش دوغ
قزوین دارای آش های اصیل و خوشمزه ای است که آش دوغ یکی از مشهور ترین آن ها است. بر خلاف سایر آش دوغ هایی که در شهرهای مختلف طبخ می شود و ترش هستند این آش دارای طعمی همانند آش رشته است و در آن نخود، لوبیا، عدس، برنج، پیاز داغ، سبزی آش، دوغ چکیده می ریزیند.
بهترین سوغات قزوین
قزوین از جمله شهرهای باستانی ایران است که مهد سوغات و صنایع دستی می باشد.
از این رو گردشگرانی که بهترین زمان مسافرت به قزوین را انتخاب می کنند می توانند ضمن بازدید از جاذبه های گردشگری و مناطق تفریحی آن از سوغاتی های متنوع و جذاب قزوین نیز تهیه کنند و سفری لذت بخش برای خود رقم بزنند. از معروف ترین سوغاتی های قزوین می توان به موارد زیر اشاره نمود.
شیرینی های قزوین
قزوین دارای شیرینی های سنتی متنوع و فوق العاده خوشمزه ای است که از اصلی ترین سوغاتی های آن محسوب می شود. از جمله این شیرینی ها می توان به نان نازک قزوین، نان برنجی قزوین، نان چای، کیک شربتی، نان بادامی، باقلوا، نان چرخی، شیرینی اتابکی، نان قندی و … اشاره نمود.
میوه و خشکبار
قزوین با توجه به شرایط آب و هوایی مناسبی که دارد دارای باغ های میوه متعددی است و میوه و خشکبار از سوغات محبوب این شهر هستند. از معروف ترین میوه های قزوین می توان به زغال اخته، انار، انگور، سیب و همچنین خشکبار گردو، بادام، فندق، کشمش و پسته اشاره نمود.
فرش قزوین
فرش قزوین از نفیس ترین فرش های ایران است که بسیار ارزشمند می باشد و از مهم ترین صنایع دستی قزوین محسوب می شود.
پنیر کوزه ای
از معروف ترین سوغاتی های قزوین می توان به پنیر کوزه ای اشاره نمود.این پنیر در طعم های ساده، سبزیجات معطر و زیره تولید می شود و آن را در کوزه و در زیر خاک برای مدتی نگه میدارند که دارای عطر و طعمی فوق العاده است.
جاجیم بافی
هنر جاجیم بافی در قزوین قدمتی دیرینه دارد و معمولا زنان روستایی با استفاده از پشم گوسفندان و رنگ های گیاهی جاجیم بافی انجام می دهند. امروزه در صنعت جاجیم بافی از کامواهای رنگی به جای پشم استفاده می کنند. جاجیم های قزوین تنوع طرح و رنگ بالایی دارد.
بهترین زمان خرید در قزوین
در شهر بزرگ و قدیمی قزوین بازارهای سنتی و مراکز خرید مدرن و شیکی وجود دارد که در نقاط مختلف شهر گسترده شده اند و ارائه دهنده انواع اجناس و کالاها از برندهای ایرانی و غیر ایرانی، سوغات و صنایع دستی و … هستند.
معمولا این مراکز خرید در پایان هر فصل حراج هایی برگزار می کنند و اجناس خود را با قیمت مناسب تری ارائه می دهند که فرصت مناسبی برای خرید در قزوین هستند.
همچنین بازارهای سنتی معمولا کالاهای خود را با قیمت مقرون به صرفه تری در تمامی روزهای سال عرضه می کنند بنابراین انتخاب خوبی برای خرید سوغات، صنایع دستی و کالاهای مورد نیاز هستند.
هزینه سفر به قزوین
سفر به قزوین همانند هر شهر دیگری دارای هزینه هایی است که شامل هزینه بلیط یا سوخت خودرو، هزینه هتل و محل اقامت، هزینه خورد و خوراک و رستوران، هزینه بازدید از جاذبه های دیدنی و … می شود.
در این شهر تنوع امکانات خدماتی و رفاهی مانند هتل ها، اقامتگاه ها، رستوران، فست فود و … بالا است. در نتیجه می توان با داشتن یک برنامه ریزی مناسب به راحتی هزینه های سفر به قزوین را کنترل نمود و کاهش داد.
با رزرو بلیط اتوبوس، انتخاب یک هتل متوسط، مراجعه کمتر به رستوران های لوکس جهت صرف نهار و شام، خرید سوغاتی هایی با قیمت مناسب، بازدید از جاذبه های گردشگری و بناهای تاریخی که هزینه کمتری دارند و … می توان هزینه سفر به قزوین را با کمترین قیمت تجربه نمود.
بهترین فستیوال ها و جشنواره ها در قزوین
قزوین یکی از مهم ترین شهرهای ایران است که در دوره های تاریخی مختلف به عنوان پایتخت نیز انتخاب شده است. از این رو دارای تاریخ و تمدنی غنی است و سالانه در آن جشنواره های سنتی و فستیوال های مختلفی برگزار می شود که از جمله آن ها در راهنمای سفر به قزوین می توان به موارد زیر اشاره نمود.
پنجاه بدر
این جشن سنتی و باستانی هر ساله در پنجاهمین روز بهار به مناسبت شکرگزاری از بارش های بهاری برگزار می شود و مردم قزوین به دل طبیعت می روند.
روز قزوین
۹ شهریور ماه سالروز انتخاب قزوین به عنوان پایتخت از طرف شاه طهماسب صفوی است و از آن به عنوان روز قزوین یاد می کنند. هر ساله در این تاریخ جشنواره ای در قزوین برگزار می شود و از مراسمات آن می توان به نمایشگاه خوشنویسی، جشنواره موسیقی، نمایش های محلی، نمایشگاه صنایع دستی و … اشاره نمود.
جشنواره ملی بازی و اسباب بازی
این جشنواره هر ساله همزمان با عید نوروز در کاروانسرای اکبر میرزا برگزار می شود و در طی آن اسباب بازی هایی که از گذشته تا کنون تولید شده اند به نمایش گذاشته می شوند. این جشنواره با مراسمات، سرودخوانی ها و برنامه های هیجان انگیزی همراه است.
جاذبه های گردشگری در قزوین
در استان قزوین جاذبه های گردشگری و بناهای تاریخی متعددی وجود دارد که نظر گردشگران بسیاری را توانسته اند به خود جلب نمایند. از جمله مهم ترین جاذبه های گردشگری قزوین می توان به موارد زیر اشاره نمود.
کاخ چهلستون قزوین | Chehel Sotun Palace
کاخ و موزه چهلستون نماد شهر قزوین و از مهم ترین بناهای تاریخی این شهر است که قدمت آن به زمان صفوی باز می گردد. این کاخ در زمان شاه تطماسب صفوی هنگامی که قزوین پایتخت ایران بود ساخته شد و امروزه به موزه خوشنویسی تبدیل شده است.
مدتی کاخ چهلستون به عنوان موزه اشیا تاریخی مورد استفاده قرار می گرفت و اشیا ارزشمندی مربوط به هزاره سوم و اول پیش از میلاد و همچنین وسایلی مربوط به دوران اسلامی تا قاجاریه در آن نگهداری می شد. بازدید از کاخ موزه چهلستون می تواند بسیار لذت بخش باشد.
بازار قزوین و سرای سعد السلطنه | Qazvin Bazaar
بازار قزوین از بزرگ ترین و زیبا ترین بازارهای تاریخی ایران است که معماری با شکوه آن نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند.
این بازار باستانی در دوره های صفویه و قاجاریه ساخته شده است و از مهم ترین بخش های آن می توان به کاروانسرای سعد السلطنه که از آن به عنوان بزرگ ترین کاروان سرای درون شهری ایران یاد می کنند اشاره نمود.
این کاروانسرا در زمان ناصرالدین شاه قاجار ساخته شده است. این بازار دارای سراها و راسته های مختلف و تودرتویی به نام های سعدیه، نگار السلطنه، قهرمانی، سعد السلطنه، راسته وزیر و … است.
دریاچه اوان در الموت شرقی | Ovan Lake
این دریاچه زیبا بزرگ ترین دریاچه استان قزوین است که دارای ۳۲۵ متر طول و ۲۷۵ متر عرض می باشد. چشمه های موجود در کف این دریاچه و همچنین بارش برف و باران تامین کننده آب دریاچه هستند.
امکانات تفریحی مانند قایقرانی، ماهیگیری و رستوران و … که در اطراف این دریاچه ایجاد شده باعث شده که این منطقه در فصل تابستان به یکی از مهم ترین تفرجگاه های قزوین تبدیل شود.
کلیسای کانتور | Cantor Church
کلیسای کانتور یا برج ناقوس از دیگر بناهای تاریخی قزوین است که این بنا در دوره جنگ جهانی دوم توسط قوای روس اشغال گردید.
کلیسای کانتور به دستور روس ها ساخته شد و سبک معماری نمای آجری آن موجب تمایز آن از سایر بناهای موجود در شهر و جذابیت آن شده است.
حمام قجر | Hammam Qajar
حمام قجر بنایی تاریخی است که امروزه به موزه مردم شناسی قزوین تبدیل شده است. قدمت این بنا به دوره شاه عباس دوم صفوی باز می گردد و امیر گونه خان از سرداران شاه عباس سازنده آن می باشد.
برخی این حمام را به نام حمام شاهی می شناسند و دارای دو در مجزا برای بانوان و آقایان است . طراحی و سبک معماری زیبا سه بخش سربینه، میاندر و گرمخانه حمام قجر نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند.