چگونه هوش مالی کودکان را افزایش دهیم؟
درست در زمانی که بحث هوش مالی به میان می آید برخی سوالات در ذهن اکثر افراد نقش می بندد که اولین سوال می توان اشاره داشته باشد به گذشته خود شما که چگونه هوش مالی تان دستخوش آموزش ها و اجتماعات پرورش یافته است؟
حال اگر بخواهید به میزان بیشتری بر روی گذشته خود فکر کنید متوجه می شوید در دوران کودکی هنگامی که از پدر و مادر خود پول می خواستید آن ها با گفتن جمله ی پول که علف خرس نیست به خواسته های شما پاسخ منفی می دادند اما چگونه می توان باعث افزایش هوش مالی کودک خود شد و او را به نحو احسن پرورش داد؟
محققین با انجام بررسی هایی دریافته اند که بهترین زمان برای آشنایی فرزندان با مسائل مالی سنین پایین کودک می باشد اما در این راه لازم است والدین کودک با روش هایی استاندارد مسائل را سر صبر به کودک آموزش دهند. تمامی راهکار هایی که در ادامه به شما پیشنهاد می کنیم پر پایه اصول بنا شده و می تواند کودک شما را در کمترین زمان با مسائل مالی آشنا کرده و هوش مالی او را پرورش دهد.
۱۰. کودک را با چگونگی کسب درآمد آشنا کنید
یکی از الزامات پرورش هوش مالی کودک آشنایی آن با نحوه کسب درآمد می باشد به گونه ای که به این اصل مهم در یکی از کتاب های ریچل کروز (کارشناس مالی) اشاره شده است. کودکان باید متوجه شوند که پدر و مادر خود برای به دست آوردن پول زحمت می کشند و بدون زحمت هیچ یک قادر به کسب درآمد نمی باشند.
۹. فرآیند پرداخت هزینه های آنلاین را برای کودک شرح دهید
با پیشرفت تکنولوژی استفاده افراد از فضاهای مجازی و اینترنت بیش از گذشته افزایش یافته، افراد با گذراندن یک روز کاری سخت دیگر حاضر به بیرون رفتن از منزل برای پرداخت اقساط خود نیستند و حتی خرید اقلام خوراکی و لوازم خانگی را ترجیح می دهند به صورت آنلاین انجام دهند. اما فرآیند پرداخت هزینه هایی مانند اقساط وام هزینه آب، برق، گاز و تلفن یک کار بسیار خسته کننده و زمان بر برای والدین محسوب می شود.
از این رو آن ها می توانند با کمک گرفتن از کودک فرآیند کار را برای خود متنوع کرده و همچنین کودک را با دیگر هزینه ها و حتی سرمایه گذاری ها آشنا کنند اما لازم است در این مورد احتیاط شود که کودک با زدن دکمه ای اشتباه از لپ تاپ یا گوشی تلفن همراه برای پدر و مادر خود مشکل ساز نشود
۸. چگونگی تقسیم کردن پول را با تمرین به کودک آموزش دهید
کودک باید قادر باشد خودش برای پول های تو جیبی اش تصمیم بگیرد که چه مقدار را پس انداز کرده و چقدر را روزانه خرج کند برای این کار والدین می توانند ۳ عدد قلک برای کودک تهیه کرده و بر روی آن نوشته هایی حاکی بر پول پس انداز، پول خرج کردنی و پول بخشیدنی ثبت کنید و از کودک بخواهید بول تو جیبی و یا هدیه را به هر شکلی که دوست دارد میان این ۳ قلک تقسیم کند شما با این کار نه تنها باعث تقویت هوش مالی کودک می شوید بلکه حس بخشش و ایثار را نیز در او پرورش خواهید داد. در میان راه می توانید با توجه به جایگاه خود به عنوان پدر یا مادر کودک خود را راهنمایی کنید اما اجازه ی تصمیم گیری برای او را ندارید.
۷. خرجی روزانه کودک را طبق برنامه به او تحویل دهید
اگر بگوییم که کودکان کاملاً بی خرج و هزینه هستند کاملا اشتباه است کودکان نیز همانند دیگر افراد جامعه برای خرید خوراکی هزینه اردوی مدرسه و دیگر مخارج شخصی به پول نیاز دارند. شما به عنوان والدین کودک بایستی برای پول توجیبی او برنامه ریزی داشته و ماهانه، هفتگی یا روزانه مقدار مشخصی پول به کودک خود بدهید چه بسا بهتر است به کودک کمک کنید برای دریافت پول تلاش کند تا بتواند قدر زحمات شما را نیز بداند در این را می توانید برخی از کار ها را که از محور وظایف او خارج است به او واگذار کنید و در ازای انجام دقیق کار ها به او هدیه دهید.
۶. از نظر مالی الگوی خوبی برای کودک باشید
همانطور که میدانید کودکان روزانه به دنبال الگو گرفتن از کارهای بزرگسالان خود می باشند و در این زمینه پدر و مادر بهترین الگو برای کودک می باشند به همین دلیل لازم است پیش از شروع به هرکاری برای افزایش هوش مالی کودکان، والدین بر روی عملکرد خود در مدیریت منابع مالی تجدید نظر کنند. چنانچه پدر و مادر بدون هیچ گونه حساب و کتابی به خرج درآمد های خود روی آورند کودک نیز روش صحیح خرج پول را یاد نمی گیرند و به گمان خود پدر و مادرش بهترین راه را در پیش گرفته اند بنابراین آن ها هم عملکرد والدین خود را دنبال می کنند.
۵. به کودکان آموزش دهید که خرج اضافه نداشته باشند
بسیاری از مواقع پیش آمده که کودک تمامی پول توجیبی خود را برای خرید خوراکی هایی مانند شکلات، بستنی و پفک خرج کرده است و پس از آن منتظر می مانند مجدد خرجی دریافت کنند در چنین مواقعی والدین به سرعت عصبانی شده و کودک را دعوا می کنند. عصبانیت راهکار مناسبی برای تقویت هوش مالی کودکان محسوب نمی شود بلکه پدرو مادر بایستی در ادامه با صبر و حوصله به کودک نشان دهند چنانچه پولش تمام شود دیگر تا تاریخ بعدی پولی دریافت نمی کند و باید پول توجیبی اش را به گونه ای مدیریت کند تا کل مدت را با او بگذراند.
۴. هدیه به کودک می تواند در پرورش تفکر مالی موثر باشد
درست متوجه شدید این هدیه است که می تواند به عنوان گزینه مفیدی در پرورش هوش مالی محسوب شود. می گویید چرا؟ پاسخش را در ادامه به صورت واضح برای شما بیان می کنیم. کودکان در هنگام نزدیک شدن به سالروز تولد هدیه ویژه ای را برای خود درخواست می کنند پدر و مادر می توانند بجای خرید هدیه پول را به کودک پرداخت کنند و با این کار نه تنها در وقت خود صرفه جویی کرده اند بلکه به کودک نیز می فهمانند که خواسته هایشان چقدر هزینه به دنبال دارد.
۳. پس انداز کردن، خرج کردن اصولی و بخشش
همیشه خرج و مخارج زندگی خود را بر پایه ۳ اصل اساسی پس انداز خرج کردن و بخشش بنا کنید و به کودکان خود نیز بیاموزید راه شما را دنبال کنند و تاکید داشته باشید کمک به دیگران نیز یکی از مهم ترین اصول زندگی است. اما چنانچه کودک خرجی خود را مصرف کرد و پولی برای او باقی نماند هرگز از روی ترحم به او کمک نکنید و مجدد پول توجیبی برای او پرداخت نکنید. در این راه ممکن است کودک دچار اشتباهاتی به منظور به دست آوردن پول شود اما بهتر است این اشتباهات در دوران ابتدایی زندگی اش رخ دهد که والدین می توانند او را مجدد به راه درست هدایت کنند تا این که بزرگ شده و در اجتماع به اشتباهی مرتکب شود که راه جبران هم ندارد.
۲. آموزش بودجه بندی به کودک
بحث بودجه بندی نیز یکی دیگر از راهکار های افزایش هوش مالی کودکان می باشد. کودکان به صورت ذاتی مایلند در زندگی به پدر و مادر خود کمک کنند. شما در طول روز می توانید با همسر خود در زمینه مسائل مالی مانند پرداخت اقساط صحبت کنید در این میان فرزندان نیز با وارد شدن به بحث مالی تلاش می کنند هزینه های خود را تا حدودی کاهش دهند تا بتوانند در این زمینه کمکی به شما کرده باشند. چنانچه کودک شما به قدری کوچک است که از این مسائل چیزی متوجه نمی شود اما باز روش خوبی می باشد زیرا گوش کودک به شنیدن صحبت ها عادت کرده و در سنین بالاتر راحت تر می توانند در بحث بودجه بندی شرکت کنند.
۱. درست خرج کردن را به کودک بیاموزید
با گذشت زمان و بزرگ شدن کودک خرج های او نیز بیشتر می شود هزینه کلاس فوق العاده، سرویس مدارس و بازی های کامپیوتری نیز از جمله این خرج ها هستند. بنابراین شرایط ذکر شده بایستی پدر و مادر حریمی برای خرج های کودک مشخص کنند و چنانچه متوجه شدند کودک توانسته است یه خوبی خرج های خود را مدیریت کند و پس اندازی نیز برای خود در نظر بگیرد والدین می توانند به عنوان تشویقی مبلقی را به خرجی روزانه او بی افزایند.