۷ گام برای رسیدن به خودباوری
همه ی ما تجربه ی شروع کارهای متفاوت و رها کردن آن در نزدیکی رسیدن به موفقیت را داریم. چه چیز باعث دست کشیدن از تلاش و متوقف شدن در چند قدمی مقصد نهایی می شود؟ اتفاقی که می افتد این است که ذهن شما در این موقعیت ها از صدای تردید و نااطمینانی پر می شود. در واقع شما تا کمی قبل به موفقیت خود اطمینان داشتید اما با خود میگویید اگر نشود چه؟ اگر اشتباه کنی یا نتوانی؟ و همین زمزمه ها، اطمینان و اقتدار را از شما می گیرد و ضعیف تان می کند. در این مقاله میخواهیم شما را با راهکارهای رسیدن به خودباوری آشنا کنیم.
چرا به خودباوری احتیاج پیدا میکنید؟
شاید برایتان سوال باشد که اصلا چرا به خود باوری نیاز پیدا می کنید. یکی از اصول ضروری برای هر فرد خودباوری است. زیاد پیش آمده است که قصد انجام کاری را داشتید و به دلیل کمبود خودباوری منصرف شده اید و یا منتظر تایید دیگران مانده اید. آدم های بسیاری نمی توانند خودشان را باور کنند چون دیگران به آن ها باور ندارند.
الینور روزولت می گوید: هیچ کس نمی تواند حس حقارت و ناتوانی به شما القا کند مگر خودتان اجازه دهید.
با این وجود در همه حال شک و تردید در ذهن به وجود می آید و شما را راحت نمی گذارد و باعث می شود تا به خودتان شک کنید و سوال هایی از این دست از خودتان بپرسید: واقعا می توانم از پسش بربیایم؟ دیگران صلاحیت بیشتری از من دارند؟ موفقیت برای امثال من نیست و… .
اگر شماهم گاه به خوnتان شک می کنید و بد گمانی در دلتان خانه کرده تا آخر این مطلب را با ما همراه باشید:
۱. به یاد داشته باشید که خودباوری، آموختنی است.
اولین قدم این است که بدانید درجه ی خودباوری شما بسیار قابل انعطاف است و روی سنگ حک نشده است. همه ی ما قابلیت تغییر کردن داریم و می توانیم فراتر از آن چیزی که فکر می کنیم عمل کنیم. به یاد داشته باشید بچه ای که تازه به دنیا می آید هیچ محدودیت ذهنی ای ندارد. کلمات “نمی توانم” و “نمی شود” را بلد نیست و تحت تاثیر آدم های بدبین و پر از انرژی منفی قرار نمی گیرد. اولین قدم دور ریختن افکار محدود کننده ای است که در طی زمان در ذهن تان به وجود آمده است.
۲. به افکار و صداهای منفی در سرتان گوش ندهید.
وقتی صدای منفی درون سرتان شروع به صحبت با شما می کند چند دقیقه مکث کنید. تلاش کنید صدا را آنالیز کنید تا بفهمید صدای کیست. ممکن است صدای والدین تان یا بچه های زورگو و بزرگ تر مدرسه باشند یا حتی مجموعه ای از صداهای مختلف در زمان ها و مکان های مختلف. مهم این است که بدانید این صدای انتقاد گر درونی، صدای شما نمی باشد. ممکن است خودش را صدای شما جا زده باشد اما واقعا نیست. پس سعی کنید آن را به چالش بکشید تا زمانی که بتوانید به تدریج آن را نادیده بگیرید.
۳. تبدیل نقاط ضعف به نقاط قوت را تمرین کنید.
حتما دامبو، شخصیت محبوب کارتونی را به یاد دارید که چقدر به دلیل گوش های بزرگش مورد تمسخر قرار گرفت و این باعث شد از گوش هایش متنفر شود. دامبو با گذشت زمان توانست نگاهش به این موضوع را تغییر دهد و از همان گوش هایش استفاده کند. اگر فقط بر روی ضعف ها و کمبود هایمان تمرکز کنیم فرصت خودباوری را از خودمان خواهیم گرفت. هیچکس بی عیب و ایراد نیست اما باید به داشته ها و توانایی هایمان ایمان داشته باشیم و توجه کنیم. باید بدانیم که با تمرکز بر نقاط ضعف و تلاش نکردن نمی شود آنها را درست کرد. از راه رسیدن به خودباوری این است که شما بتوانید از باورهای منفی تان استفاده ی مثبت داشته باشید. در واقع اگر شما زیاد سمج هستید که این ویژگی منفی محسوب می شود با ابزار خلاقیت و بهره ی درست به سرسختی و پشتکار تبدیلش کنید. ویژگی های بد خود را طوری تغییر دهید که مثبت شوند. این کار سرگرم کننده نیز هست و شما یاد می گیرید توجه خود را بر نکات مثبت بگذارید.
۴. تقویت قدرت های برتر را در وجودتان تمرین کنید.
قهرمان های مشهور قدرت های فراطبیعی دارند. این قدرت ها را هر روز با خود در ذهنتان مرور کرده و هر یک را مجسم کنید. آن ها را روی کاغذ بنویسید، ممکن است هرچیزی به ذهن تان برسد: بالا رفتن از دیوار، قدرت پرواز، رویین تن بودن و… با این کار ذهن تان به این ویژگی ها و فکر کردن به آن ها عادت
می کند و مجهز می شود. این واقعا می تواند در رفتارتان موثر باشد. علاوه بر این قدرت ها هر ویژگی مثبتی که به فکرتان می رسد نیز بنویسید. هر روز صبح بنویسید و قبل از خروج آن ها را مرور کنید. مواردی مانند: آرامش، وقار، اراده، هوش، خوش طبعی و.. می تواند در لیست تان باشد. هر روز تایم بگذارید و چیزهای جدیدی به لیست خود اضافه کنید. اشکالی ندارد اگر لیست تان تکراری باشد، مهم این است که به معنای دقیق واژه ها دقت و فکر کنید. همین کار ساده ضمیر ناخوداگاه شما را مجهز می کند.
۵. برای خودتان مربی انگیزه بخش باشید.
از مهمترین راههای رسیدن به خودباوری داشتن انگیزه است. زمان هایی که درون تان پر از شک و تردید و انرژی های منفی می شود و نمی توانید تصمیم های درست بگیرید به این فکر کنید که خودتان مربی آن بخش از وجودتان شوید که سرکش و نافرمان است. به این فکر کنید که اگر یک نفر که بسیار به او باور دارید دچار شک و تردید شود و بیاید از شما کمک بخواهد به او چه می گویید؟ همان حرف ها را به خودتان بزنید. اگر دارید برای مصاحبه ی شغلی می روید و ناگهان آن بخش از وجودتان شروع به سیاه بافی می کند، چند دقیقه به خودتان وقت بدهید و به عنوان مربی خودتان را راهنمایی کنید. از جملات اطمینان بخش استفاده کنید. مانند: طبیعیه که نگران باشی اما تو از پسش برمیای. فقط کافیه بلند شی و انجامش بدی. اگه تا اینجا اومدی یعنی قطعا صلاحیت لازم رو داشتی حتی اگه نشه هم تمام تلاشتو کردی و باعث اقتخار هستی.
حرف زدن با خودتان به عنوان یک مربی موقر را امتحان کنید. فردی را که دوست دارید مجسم کنید. باعث می شود به سرعت اعتماد به نفس تان بالا رود.
۶. تمرین گذاشتن خودتان به جای قهرمان ها.
گذاشتن خود به جای قهرمان ها یک تمرین خوب و یکی از راه های رسیدن به خودباوری است. تجربه های متعددی از درمان کردن بیماران با این روش وجود دارد. پسربچه ای که مبتلا به امیتوفوبیا (ترس از استفراغ کردن دیگران) بود. او عاشق فیلم های آرنولد شوارزینگر بود. او را از این طریق که اگر ارنی در این موقعیت بود چگونه با این موضوع کنار می آمد درمان کردند. او توانست با همذات پنداری و وام گرفتن از این شخصیت بر فوبیای خود غلبه کند. او توانست کم کم رفتار خونسرد، قاطع و آرام قهرمانش را در خود بسازد. شما به موقعیتی فکر کنید که کمبود خودباوری شما را بازداشته است و به قهرمان دوست داشتنی خود فکر کنید. چشمتان را ببندید و تصور کنید او چگونه کنار با این موضوع کنار می آمد، حال که جای او هستید، چه می کنید. این کار را تا زمانی که آن ویژگی ها در شما به وجود آید ادامه دهید.
۷. از خود تصویر قوی بسازید و ارائه دهید.
برخلاف باور عموم خودباوری فقط با متقاعد کردن خودتان به اینکه می توانید کاری انجام دهید شکل نمی گیرد. زمانی خودباوری حقیقی شکل می گیرد که به درجه ای از جایگاه و آرامش اجتماعی برسید در حالیکه، کاری را که می خواهید انجام داده باشید، کتابی را که باید نوشته باشید و کاری را که می خواهید شروع کرده باشید. این عادت را برای خود به وجود آورید که هر روز تایمی را به خودتان اختصاص دهید و به تصور کردن بپردازید، چشمانتان را ببندید و به طور مثال خودتان را ببینید که با آرامش و قدرت در تلویزیون سخنرانی می کند. کم کم تصویری که در تلویزیون می بینید به شما کمک می کند خودتان را باور کنید، و در نهایت خودباوری در شما شکل می گیرد.
سخن آخر
خودباوری با تکبر و نادیده گرفتن کمبود ها تفاوت دارد. به معنای کامل دانستن خودتان هم نیست. خودباوری تمرکز بر چیزی است که خواهید شد و بخش مهم آن از دانستن نقطه ضعف ها و رو به روشدن به آن ها تشکیل می شود. توانایی نترسیدن و کنار آمدن با شکست، توانایی رویارویی با مشکل و دانستن زمان عقب نشینی، همه و همه از خودباوری ناشی می شود.
امیدواریم با این ۷ گام برای رسیدن به خودباوری به شما کمک کرده باشیم تا موفقیت ها را در خود ببینید و برای رسیدن به موفقیت در زندگی برنامه ریزی کنید. شما میتواند.