بهترین روش های تقویت فن بیان
حتما تا به حال درباره سخنرانی های تاثیر گذاری که در تاریخ وضع شده شنیده اید. حداقل نیمی از قدرت هیتلر، موسولینی و بسیاری دیگر از رهبران بزرگ دنیا در توانایی قابل توجه شان در صحبت کردن خلاصه می شد.
هرچند شاید سیاستمدارانی مانند آن ها باعث شوند دیدگاهی ابزاری و منفی نسبت به فن بیان شکل بگیرد؛ در این صورت باید شخصی مانند مارتین لوترکینگ را به خاطر بیاورید.
(من رویایی دارم) کینگ که در ۱۹۶۳ به گوش مردم رسید، همواره سندی محکم و فراموش نکردنی ست که اثبات می کند جملات چه قدرت بی نظیری دارند. در زندگی شخصی و روزمره نیز نیاز است تا همه ما از روش های چگونه درست حرف زدن، آگاه باشیم و برای اینکار تقویت فن بیان و اعتماد به نفس واجب است.
مردم عصر حاضر که خود ساکن متمدن ترین دوره تاریخ می دانند؛ بیش از هر زمان دیگری، امروزه به گفت و گو سالم و روشن نیازمند هستند. شاید بسیاری از افراد بار ها و بار ها در موقعیت هایی قرار گرفته باشند که علی رغم الزام، به علت اضطراب توانایی خود را در سخن گفتن از دست داده باشند.
چنانچه تجربه ای این چنینی داشته اید، مطالعه ادامه این مطلب برای تان کاربردی و مناسب خواهد بود.
۱۰. مخاطب خود را بشناسید
برای تقویت فن بیان و سخنوری در یک گفت و گو یا سخنرانی عالی باید توجه داشته باشید که مخاطبان شما چه کسانی هستند. در صورت لزوم پیشینه اعتقادی و فرهنگی آن ها چیست. از چه اصولی پیروی می کنند و بر چه اصلی استوار هستند.
با در نظر گرفتن سطح فکر، تحصیلات، روشن بینی و عقاید مذهبی فرد صحبت کنید. در غیر این صورت به سدی محکم برمی خورید. درست چیزی شبیه به مکالمه ای بین یک نابینا و ناشنوا باهم!
با دقت بر این راههای تقویت فن بیان به سرعت می توانید استدلال های درخور موقعیت و درست بیابید؛ حرف ها را به سمت سودمند هدایت کنید. در نهایت هم نتیجه دلخواه را بدست آورید.
۹. روی نیازمندی ها مانور بدهید
یکی از روش های تقویت فن بیان این است که در هنگام مکالمه باید از نیازمندی طرف مقابل آگاه باشید. او توقع شنیدن چه چیزی را دارد و اگر چه بگویید امکان دارد گارد محکمی بگیرد؟ این جمله اصلا به معنای این نیست که مدام باید آن سر بحث را تایید کنید.
همچنین قرار نیست هیچ انتقادی وجود نداشته باشد. بلکه یعنی قدرت پیش بینی را در خود تقویت نمایید. بدانید که الان انتظار می رود چه جمله ای رد و بدل شود. البته لازم به ذکر است که تا مدت ها حدس های اشتباه خواهید داشت.
این گونه موفق می شوید گفت و گو را در جهتی سودبخش به پیش ببرید. از درگیری و بالا گرفتن بحث جلوگیری نمایید و متکلمی فصیح و تاثیر گذار باشید.
۸. صداقت را فراموش نکنید
در درجه نخست این شما هستید که باید جملاتی که می گویید را باور کنید. صداقت و روراستی بر تاثیرگذاری کلام می افزاید. اگر قصد دارید تا در دید همه فردی بی ثبات به نظر برسید، نادیده گرفتن این اصل را در پیش بگیرید!
شنوندگان به کسی اعتماد می کنند که با اعتماد به نفس و صریح باشد. با چهره ای گشاده از شکست ها، تصمیم های نسنجیده، انتخاب های احمقانه و ایده های بد گذشته تان را به زبان بیاورید!
برای اینکه مخاطب باهوش و نکته سنج شما احساس نکند تا از دید بالا به پایین به او می نگرید؛ لازم است تا همین گونه باشید. کسی که می تواند از ناکامی های زندگی اش هم به خوبی موفقیت ها صحبت کند، فردی صادق و لایق دیده می شود.
۷. غافلگیر کننده باشید
هیچ چیز بهتر و دوست داشتنی تر از یک روای غیرمنتظره نیست! نباید همیشه همان حرف های روتین و همیشگی را به زبان بیاورید. بلکه می توانید با خلق لحظه های متفاوت استعداد فن بیان خود را به رخ بکشید.
یک باور عمومی را به چالش دعوت کنید، از داستان ها، ضرب المثل ها و اشعار بهره ببرید. به معنای واقعی کلمه چیزی باشید که کسی حدس نمی زند. این طور حواس ها جلب شده و همه گوش ها منتظر شنیدن ادامه حرف های شماست.
ایجاد ابهام و تعلیق در سخن هنر بزرگی ست که برگ برنده واقعی را در یک سخنرانی رو می کند. چند سوال بپرسید، اما نه با لحنی عاقل اندر سفیه، بلکه صمیمانه، دوستانه و مشتاق باشید.
اینگونه کنجکاوی افراد حاضر تحریک شده و توجه بیشتری را به متکلم مبذول می کنند.
۶. احساس و منطق را در هم بیامیزید
هیچکس به یک سخنران که تنها استدلال های جدی و خشک منطقی را پشت سر هم ردیف می کند، علاقه نشان نمی دهد. این طور مکالمات و بحث ها خیلی سریع حوصله سر بر شده و حتی اعصاب خرد کن می شوند.
احساسات و عواطف شفاف و واقعی اگر در لا به لای جملات قرار بگیرند، بر تاثیر گذاری کلام تا حد محسوسی می افزایند و باعث تقویت فن بیان می شود. البته این به معنای پر سوز و گداز کردن ماجرا نیست. بلکه باید یاد بگیرید که چگونه تعادل ایجاد کنید.
قرار نیست اشک کسی را دربیاورید و یا باعث شوید از حجم سخنان جدی تان خوابش بگیرد. در نتیجه با شرط معتدل بودن، صادقانه افکار و احساسات تان را شرح دهید.
۵. به تجربه دیگران توجه کنید
می خواهید سخنران خوبی باشید و یا به خوش صحبتی شهره شوید؟ بسیار خب چرا از تجربه دیگران استفاده نکنید. متن سخنرانی های معروف را بخوانید. به آن ها گوش دهید. به زبان بدن، تن صدا و لحن شان دقت داشته باشید.
گاهی اوقات نگاه کردن به یک گفت و گوی جالب و جذاب بین دو یا چند نفر، چیز هایی را به شما می آموزد، که یک کلاس چند ساعته فن بیان یادتان نمی دهد. نگاهی تیزبین تربیت کرده و با موشکافی و دید تحلیلی به مکالمات اطراف بنگیرید.
به نحوه صحبت آن ها ریز شوید و نکات جالب توجه را به ذهن بسپارید. در درجه بعدی شرکت در همایش های مخصوص نیز می تواند انتخاب خوب و موثری به شمار برود.
۴. لحن صدا را در کنترل داشته باشید
تجربه حضور در کلاس های درس مدرسه و دانشگاه تجربه های نسبتا مشابهی را برای اغلب ما به همراه داشته است. بعضی ها چند دقیقه پشت سر هم با لحن و صدایی کاملا یکنواخت صحبت می کنند.
این روال تا جایی ادامه می یابد که مخاطب یا مخاطب ها کسل شده و حسابی خواب شان می گیرد. ظاهرا در حال کوش کردن هستند ولی در دنیایی درونی خود سیر می کنند.
یک متکلم باهوش، تن صدای خود را تحتن کنترل دارد. گاهی کمی بلند، گاهی آرام و… حرف می زند. شنوده نیز مشتاقانه به دنبال کردن بحث ادامه می دهد.
۳. متنی از پیش آماده کنید
اگر قرار است تا برای یک جمع هرچند کوچک حرف بزنید؛ پیشنهاد می شود حتما برگه یادداشتی به همراه داشته باشید. اگر عادت ندارید همه چملات را بنویسید؛ به صورت تیتر آن را نوشته و همراه تان ببرید.
این اصل برای تقویت فن بیان و سخنوری لازم است، همچنین تسلط شما را افزایش داده و کمک می کند تا با خیال آسوده تری بحث را در کنترل خود بگیرید. در آماده کردن متن نهایت شفافیت، درک، پیش بینی احتمالات و خلاقیت را به کار ببندید.
۲. زبان بدن را تقویت کنید
زبان بدن اشخاص پیش از دهان گشودن شان حرف می زند. با صراحت، اعتماد به نفس، باور، اعتقاد و تسلط قدم بردارید. قوز نکنید، شانه ها و پاها را صاف نگه دارید.
به معنی ساده تر احساس کند که در جمع دوستان صمیمی خود حضور دارید. شما در همچین فضایی خجالت نمی کشید، به خود اعتماد دارید و با اتکا به نفس صحبت می کنید. اهمیتی ندارد، هیچکس به فکر قضاوت کردن شما نیست.
محکم باشید و همه آن چیزی که از پیش فکر کرده اید را آرام و دقیق به زبان بیاورید. از حرکت سر، دست ها و نگاه نیز کمک بگیرید. البته زیاده روی حالب تصنعی و نمایشی ایجاد می کند؛ پس اندازه نگه دارید.
۱. زبان ساده بهترین روش است
حتما تجربه گفت و گو با فردی را داشته اید که مدام از کلمات سخت و سنگین در حرف هایش استفاده می کند. کسی که حتی شاید خودش هم معنی بسیاری از اصطلاحات کاربردی اش را به وضوح نداند.
صحبت کردن با آدم های این مدلی برای هیچکس لذت بخش نیست. آن ها می توانند بسیار حوصله سر بر و اعصاب خرد کن باشند. اگر نمی خواهید شما هم در همین دسته جای بگیرید؛ ساده ترین واژه و تعاریف را انتخاب کنید.
اگر کسی بر موضوعی تسلط بالایی داشته باشد، بسیار خوب بلد است چطور به آسان ترین روش آن را برای مخاطبان شرح دهد. همچینین بسیاری کلمات انگلیسی را در زبان اصلی خود ادغام می کنند؛ که برایش معادل روشنی در فارسی وجود دارد.
در این باب دقت داشته باشید، کسی که دو یا چند زبان را در حد عالی بلد است؛ خیلی سریع مترادف ها و معنا ها در ذهن جست و جو می کند. به همین دلیل بهتر است ترجیحا واژگان فارسی را به کار ببرید و فصیح و بلیغ صحبت کنید.
به نظر شما بهترین راه برای تقویت فن بیان چیست؟
خوب بود