- اثرهای باستانی بسیاری پیش از اسلام در ایران وجود دارد که همگی از ویژگی های خاصی برخوردار هستند. از آثار باستانی ایران قبل از اسلام می توان زیگورات، نقش رستم، بیشابور، مجموعه پاسارگاد و ... را نام برد.
پیشنهاد ویژه بست فارسی
اگر دنبال بهترین سایت برای اعزام دانشجو و مهاجرت به ترکیه می گردی بزن رو دکمه پایین
آثار باستانی ایران قبل از اسلام کدامند؟
مکان های باستانی و معماری های مختلف ایران قبل از اسلام با معماری ها و ابنیه های بعد از اسلام تفاوت بسیار زیادی دارد. اثرهای باستانی مختلفی از دوران قبل از اسلام وجود دارد که بسیاری از آن ها به دست فراموشی سپرده شده است، اما تعدادی دیگر در تاریخ جهان هم به ثبت رسیده اند. در ادامه مطالب ۱۰ اثر باستانی قبل از اسلام در ایران را برای آشنایی بیشتر شما معرفی خواهیم کرد.
۱۰. مجموعه پاسارگاد
پاسارگاد سازه تاریخی است که با استفاده از سنگ ساخته شده و مربوط به دوره ی هخامنشی می باشد. این سازه بیشتر به علت وجود مقبره کوروش کبیر به شهرت رسیده و باقی مانده ای از کاخ دروازه آرامگاه کمبوجیه و باغ شاهی در آن قرار دارد که در ابنیه های جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
۹. بیشابور
یکی از شهرهای باستانی دیگر که در زمان حکومت ساسانیان بعد از پیروز شدن شاهپور بر والیان رمی ساخته شد، بیشابور نام دارد که مجموعه کاملی از معابد، خانه ها، کاخ ها، اکثر سنگ نگاره ها، موزاییک نگاره ها و کتیبه های واقع در این شهر به موزه های بزرگ جهان جلوه زیبا و ویژه ای بخشیده است.
۸. بیستون
بیستون از دیگر آثار باستانی ایران قبل از اسلام به شمار می رود که بسیاری از گردشگران به بازدید از آن پرداخته اند. سنگ نوشته ها و حجاری های شگفت انگیزی از دوره هخامنشیان در دره هرسین کرمانشاه واقع در بیستون از زمان حکومت هخامنشیان وجود دارد. پیروزی داریوش بزرگ را به زبان های اکدی، عیلامی و پهلوی بر روی این سنگ نوشته ها می توان مشاهده کرد که در یونسکو به ثبت رسیده است و اثرهای مختلفی از زمان حکومت ساسانیان در اطراف آن وجود دارد.
۷. شهر سوخته
شهری تاریخی نزدیک به زابل که تمدنی ۶ هزار ساله دارد لقب پیشرفته ترین شهر جهان قدیم را گرفته است به نحوی که سینوهه طبیب معروف کشور مصر در کتاب خود به شهر سوخته اشاره کرده است. در این شهر قدیمی محصولات سفالی، طلا، زیورآلات، اولین انیمیشن های جهانی ثبت شده بر روی کوزه و معرق کاری های بسیاری کشف شده است.
۶. بندر سیراف
یکی از آثار باستانی قبل از اسلام در ایران بندر باستانی سیراف نام دارد که در نزدیکی کنگان واقع در استان بوشهر واقع شده است و با معماری خاص خود به ماسوله در گیلان شباهت دارد که به هم زیستی مذهبی معروف شده و اکثر نژادها در آن زندگی می کردند.
قبرهای باستانی که در آن جا وجود دارد این مسئله را تایید می کند و در زمان خود به بمبی ایران شهرت داشته که زلزله ای این بندر را به طور کلی از بین برد، اما در زمان خود پر رونق ترین بندر خاورمیانه بوده است.
۵. تخت سلیمان
محیط بسیار بزرگی در نزدیکی شهر تکاب در استان آذربایجان غربی به اسم تخت سلیمان وجود دارد که بزرگترین مجموعه آموزشی، اجتماعی، مذهبی و یک عبادتگاه مهم برای دوره ساسانی بوده است. یکی از سه محلی که آتش زرتشت را نگهداری می کردند همین تخت سلیمان می باشد که به عنوان جایگاه بسیاری از پادشاهان ساسانی معرفی می شود و برخی از تاریخ نگاران آن را محل تولد زرتشت نبی می دانند.
۴. سازه های آبی شوشتر
سازه های آبی شوشتر مجموعه صنعتی تاریخی است که پل ها، کانال ها، تونل ها و آسیاب های بسیاری در آن جا برای هدایت صحیحی آب وجود دارد و از دوره هخامنشیان تا انتهای دوره ساسانی از این روش استفاده شده است، که بزرگترین مجموعه در جهان و یکی از آثار تاریخی قبل از اسلام در ایران می باشد.
۳. ارگ بم
بزرگترین سازه خشتی جهان که به دوره ساسانیان تعلق دارد ارگ بم نام دارد که در مسیر جاده ابریشم واقع شده و ابنیه های زیادی چون خانه های کوچک، مدرسه و بازار در قسمت رعیتی و عمارت های بزرگ در قسمت حکومتی این ارگ قرار داشته است، اما بعد از زلزله ای که رخ داد آن را کاملا بازسازی کردند.
۲. نقش رستم، تخت جمشید و پرسپولیس
تخت جمشید شهر باستانی شیراز که پایتخت حکومت هخامنشیان بوده قدمت تاریخی بیشتری از مجموعه پاسارگاد، معروف ترین اثر باستانی ایران دارد. این شهر باستانی قدمتی ۲۰۰۰ ساله دارد و اثری شگفت انگیز و آمیخته از معماری و هنر بشریت است.
بازدید از این اثر بعد از گذشت قرن ها هنوز هم شگفت انگیز است، مجموعه ای از سر ستون ها، کاخ ها محوطه های گسترده و تعداد عجیبی از سنگ تراشی ها در این محوطه وجود دارد که در حکومت های مختلف بی توجهی های زیادی به آن شده، اما هنوز هم نماد ایران باستان به شما می رود که نقش رستم هم در نزدیکی آن قرار دارد.
۱. زیگورات چغازنبیل
زیگورات چغازنیبل به عنوان یکی از آثار تاریخی ایران قبل از اسلام معرفی می شود که یک پرستشگاه تاریخی در دوره حکومت عیلامیان و ما بین دو شهر قدیمی در استان خوزستان یعنی شوشتر و شوش است که سازه ای گلی و خشتی می باشد. این بنا با قدمت ۳۵۰۰ ساله ای که دارد به عنوان اولین ابنیه تاریخی ایرانی در سازمان جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.