
- سخنرانی جلوی جمع از آن دسته کارهایی به شمار می رود که علاوه بر اعتماد به نفس به رعایت نکته های خاصی احتیاج دارد تا با موفقیت انجام شود. بنابراین قبل از سخنرانی های تان بهتر است تا با اشتباهات رایج در سخنرانی آشنا شوید.
پیشنهاد ویژه بست فارسی
اگر دنبال بهترین سایت برای اعزام دانشجو و مهاجرت به ترکیه می گردی بزن رو دکمه پایین
اشتباهات رایج که در سخنرانی که باید از آنها دوری کنید
حتما شما هم تجربه شرکت در سخنرانی هایی طولانی و خسته کننده را داشته اید. وقتی می گوییم خسته کننده منظورمان آن دسته از سخنرانی هاست که سخنران به جای جذب شما، بیشتر کلافه تان می کند و دوست دارید هرچه زودتر آن محل را ترک کنید.
علت این اتفاق به رعایت نکته های ریزی بر می گردد که وقتی رعایت نشوند سخنرانی های تان حوصله سر بر جلوه می دهند. باید بدانید که سخنرانی هم مانند هر کار دیگری نیاز به رعایت آدابی دارد.
همیشه می گویند اشتباهات بزرگ ترین درس ها برای رشد انسان هستند که همه شان به تجربه های ارزشمندی تبدیل می شوند که روزی به کار خواهند آمد.
بنابراین برای اینکه بتوانید جلوی جمع سخنران خوبی باشید و ارائه های موفقی داشته باشید باید از اشتباهات دیگران درس بگیرید و تلاش کنید که آن را تکرار نکنید و ازشان برای موفقیت استفاده کنید.
اگر شما هم علاقه مندید تا بدانید چطور می توان سخنرانی خوبی ارائه کنیم تا حوصله حضار را سر نبریم، با بست فارسی همراه باشید تا 10 تا از رایج ترین اشتباهات که سخنرانی های تان را خراب می کند را به شما معرفی کنیم.
10. طفره رفتن از برقراری ارتباط چشمی
یکی از تکنیک های سخنرانی این است که به مخاطب نشان دهید که با او ارتباط کافی دارید، یکی از این راه ها برقراری ارتباط چشمی است که در صورت طفره رفتن از آن باید دور سخنرانی خوب را خط بکشید.
تصور کنید در سخنرانی حضور دارید که سخنران آن اصلا به شما و سایر افراد نگاه نمی کند و یا به زمین خیره می شود یا به صفحه مانیتور. غیر از این است که احساس می کنید بیشتر دارد برای خودش سخنرانی می کند تا شما؟
بنابراین در حین سخنرانی های تان تمام تلاش تان را بکنید تا به افراد نگاه کنید و اگر تعداد کمی در مقابل شما حاضر هستند دست کم یک بار با هر کدام ارتباط چشمی برقرار کنید.
اگر در این امر مشکل دارید می توانید به جای نگاه کردن مستقیم به چشم ها، به پیشانی افراد نگاه کنید زیرا سایرین فکر می کنند که شما به چشم های افراد نگاه می کنید.
9. ثابت ماندن و عدم تحرک در ارائه
یکی از نکات مهمی که باید به آن دقت کنید، داشتن زبان بدن هنگام سخنرانی است. هیچ چیز به اندازه فردی که یک جا خشک و بی حرکت مانده و مدام صحبت می کند حوصله سر بر و کلافه کننده نیست.
بنابراین مطمئن شوید که در حین ارائه تان از حرکات دست مناسب و زبان بدن تان به اندازه کافی کمک بگیرید تا مطلب را انتقال دهید و آن را از ریسک خراب شدن نجات دهید.
اما حواس تان باشد که زیاده روی نکنید و با حرکات اضافی از آن ور بوم نیوفتید!
برای این کار می توانید سخنرانی های استیو جابز را تماشا کنید و به حرکات او در حین سخنرانی ها توجه کنید. اگر دقت کنید می بینید که گاهی در طول استیج با هدف متمرکز کردن توجه ها حرکت می کند و یا از زبان بدنش به موقع و به جا استفاده می کند.
شما هم سعی کنید تا متناسب با مطلب تان تحرک داشته باشید. اگر چیزی هیجان انگیز تعریف می کنید حس آن را انتقال دهید زیرا انتقال احساسات یکی از مهم ترین فاکتورهای سخنرانی و ارائه به شمار می رود.
به جای اینکه همش در حال حرکت باشید سعی کنید طبیعی به نظر برسید و تنها زمانی که به حرکات خاص نیاز دارید آن ها را انجام دهید تا به اندازه کافی تاثیر گذار باشند.
8. شتاب زدگی و ارائه صحبت های غیر منسجم
از اشتباهات در سخنرانی که باید پیش انجام جلوی وقوعش را بگیرید، سخنرانی های نامفهوم و مطالب غیرمنسجم هستند.
باید بدانید که قرار از کجا شروع کنید، چه بگویید و به کجا برسید. دقیقا مانند یک خط زمانی مشخص باید گفته های تان قابل درک و انتقال باشد. ارائه مطالب درهم و پیچیده یکی از آن مواردی است که سخنرانی های تان را خراب می کند.
سعی کنید شتاب زده نشوید و اگر کمی هول شدید نفس عمیقی بکشید و روی ادا کردن کلمات و صحبت کردن تان تمرکز کنید و شمرده تر پیش بروید.
همه ما می دانیم که سخنرانی و صحبت جلوی جمعی از افراد کار سختی است که به تمرین نیاز دارد، بنابراین در مواجهه با آن استرس نگیرید و تلاش کنید اوضاع را به خوبی کنترل کنید.
7. حجم بالای اطلاعات و متن های موجود در اسلاید ها
اگر خودتان را جای حضار و افراد حاضر در یک سخنرانی قرار دهید، قطعا درک می کنید که مواجه شدن با اسلایدهایی پر از متن و اطلاعات که نمی دانید باید دقیقا دنبال چه چیزی در آن ها بگردید، چقدر کلافه کننده است.
بنابراین یکی از مهم ترین نکاتی که باید به آن توجه کنید این است که اسلاید های ساده ای تهیه کنید که مطالب ضروری را پوشش دهد.
قبل از ارائه نگاهی به پاور پوینت تان بیندازید و ببینید که هر اسلاید چه نقشی در ارائه شما دارد و اگر حس می کنید اضافیست، حذفش کنید. سعی کنید تعداد اسلاید های تان را کاهش دهید و زمان سخنرانی تان را بیش از اندازه طولانی نکنید.
البته که این ها نکاتی کلی هستند و شما باید با توجه به اهمیت موضوع و زمانی که دارید این نکات را شخصی سازی کنید و متناسب با ارائه تان از آن ها استفاده کنید.
6. زیاد صحبت کردن و طولانی کردن موضوع
تقریبا هیچ کسی را پیدا نمی کنید که سخنرانی های طولانی با سخنران های پر حرفی که مسائل را بی خودی کش می دهند را دوست داشته باشد.
باید بدانید که ارائه های کوتاه اما کامل و کاربردی، بسیار موفق تر و قوی تر از سخنرانی هایی است که طولانی هستند.
در هر مبحثی نکات کلیدی را انتخاب کنید و زیادی به موضوع شاخ و برگ ندهید، زیرا توجه و تمرکز مخاطبان را به راحتی از دست می دهید. یک فرد بالغ تنها 15 تا 20 دقیقه می تواند بر روی یک موضوع متمرکز شود بنابراین دقت کنید که سخنرانی های تان را الکی طولانی نکنید.
قبل از ارائه از نکات کلی یادداشت برداری کنید و گفته های تان را مرور کنید، خودتان را جای مخاطب قرار دهید و ببینید اطلاعاتی که می دهید ضروری و مفید هستند یا دارید زیاده گویی می کنید؟
این کار کمک بزرگی برای ارائه سخنرانی مناسب و موفق خواهد بود پس از اهمیت آن غافل نشوید.
5. اسلاید های ضعیف با تصاویر نامناسب
پیش از هرچیز باید بدانید که نقش محتوای شما به اندازه صحبت کردن تان اهمیت دارد و زمانی که اسلاید ها و محتوای غیر حرفه ای و ضعیفی ارائه کنید، مهم نیست که چقدر خوب صحبت می کنید، زیرا به هر حال بخشی از فاکتور های یک سخنرانی با کیفیت را از دست داده اید.
سعی کنید فقط در بخش هایی که نیاز به توضیح یا تصویر دارند از عکس ها استفاده کنید و عکس هایی به کار ببرید که علاوه بر مرتبط بودن با موضوع، با کیفیت هم باشند زیرا عکس های بی کیفیت بسیار غیر حرفه ای جلوه می کنند که اگر بی ربط به موضوع هم باشند و به تعداد زیاد استفاده شوند، سخنرانی تان را کاملا نابود خواهند کرد.
بنابراین مطمئن شوید که اسلاید های مناسبی تهیه کرده اید که در عین سادگی، مطالب کافی و مرتبط دارند. علاوه بر آن کاربرد رنگ ها را فراموش نکنید.
به سالنی که قرار است در آن سخنرانی کنید توجه کنید و از رنگ ها و پس زمینه های مناسب در اسلایدها استفاده کنید. اگر سالن پر نور است، از زمینه سفید با متن های تیره استفاده کنید و اگر تاریک است، برعکس.
4. اطلاعات نامفهوم و ارائه محتوای نامناسب
می دانید که هدف از برگزاری سخنرانی ها به اشتراک گذاشتن مطالب با مخاطبان و سایرین است اما نکته ای که حائز اهمیت می باشد چگونگی انجام این کار توسط شماست.
طبق معمول یکی از بهترین راهکارها قرار دادن خودتان در نقش مخاطب و پرسیدن سوال است. آیا اسلاید هایی که تهیه کرده اید برای مخاطب قابل درک هستند یا از اطلاعات واصطلاحات تخصصی پر شده اند؟ آیا حاضرین در مورد موضوع سخنرانی شما از قبل اطلاعاتی دارند؟ قرار است چه چیزهایی به آن ها یاد بدهید؟
مرور پاسخ اینگونه سوالات به شما کمک می کند تا هدف سخنرانی را پیدا کنید و کنترل آن را به دست بگیرید.
اگر می خواهید سخنرانی تان کاملا کاربردی باشد پیش از سخنرانی با مهمانان صحبت های کوتاهی داشته باشید و سطح اطلاعات شان در مورد موضوع سخنرانی را محک بزنید.
این کار نه تنها به هدف اصلی شما کمک می کند، بلکه باعث می شود با مخاطب ارتباط برقرار کنید ودر نتیجه او نیز به شما و صحبت های تان توجه می کند.
3. بی توجهی به نیازها و انتظارات مخاطبان
قبل از اینکه سخنرانی تان را آغاز کنید باید مطمئن شوید که مخاطبان شما می دانند که قصد دارید در چه موردی صحبت کنید. علاوه بر آن باید روند سخنرانی را هم برای شان مشخص کنید.
اینکه بدانند آیا استراحتی در کار است و یا بخشی به پرسش و پاسخ ارائه داده اید بسیار مهم است و این اطلاعات خیال مخاطبان را از دانستن پروسه کلی راحت می کند و توجه شان را به جای سوالات احتمالی، روی ارائه شما متمرکز می کند.
2. عدم تسلط بر محیط و تجهیزات
اگر سخنرانی مهمی دارید قطعا نمی خواهید که در روز اصلی با مشکلاتی غیرمنتظره رو به رو شوید و ناگهان ببینید که لپ تاپ کار نمی کند یا پروژکتور سالن مشکل دارد!
بنابراین قبل از سخنرانی اصلی حتما به مکان مورد نظر سر بزنید و تجهیزات را بررسی کنید. مشکلاتی که ممکن است پیش بیاید را حدس بزنید و برای کنترل شرایط از قبل برنامه ریزی کنید و امکانات رفع آن را فراهم کنید تا ریسک کمتری را در ارائه تان متحمل شوید.
1. عدم تسلط بر موضوع و نداشتن آمادگی کافی
یکی از بزرگ ترین اشتباهاتی که به کل سخنرانی تان را نابود می کند نداشتن آمادگی کافی است.
همه ما استیو جابز را با عنوان یک سخنران موفق می شناسیم، تمام ارائه های او اگر چه جلوه ای ساده و راحت دارند اما نتیجه صرف وقت های طولانی و آمادگی کافی هستند.
بهترین حرکت این است که هرچه سریع تر شروع به کار کنید و تسلط روی موضوع را در کنار ترس از سخنرانی مدیریت کنید، زیرا زمانی که تا حد بالایی آماده باشید، استرس تان هم کمتر خواهد شد و در نتیجه بهتر عمل خواهید کرد.
برای اینکار می توانید فهرستی از کارهای مورد نظرتان تهیه کنید و با تمرکز بیشتری به انجام آن ها بپردازید.
پیشنهاد ویژه بست فارسی
اگر دنبال بهترین سایت برای خرید بلیط هواپیما و بلیط هواپیما تهران مشهد می گردی بزن رو دکمه پایین