آشپزیراهنمای سفر به ایران

10 تا از بهترین غذاهای گیلان

خلاصه نوشته
  • مردمانی که در شهرهای شمالی کشورمان زندگی می کنند، دارای تنوع غذایی بسیار بالایی می باشند خصوصا گیلان! اگر روزی گذرتان به این شهر افتاد پیشنهاد می کنیم که حتما بهترین غذاهای محلی گیلان را امتحان کنید. برای تست غذاهای محلی گیلان می توانید سری به رستوران های سنتی شهر بزنید.

غذاهای معروف گیلان

غذاها و دستورهای آشپزی بخش مهم و با ارزشی از فرهنگ مناطق دنیا هستند و ایجاد شناخت و آشنایی با آن ها پیش نیازی برای درک بهتر محیط و مردم بومی است. سفرها بدون امتحان کردن غذاهای بومی ناقص می مانند و حتی بسیاری از افراد برای بازدید از رستوران های معروف در مقصد از مدتی قبل برنامه ریزی می کنند.

با این حال شاید در بعضی مواقع شرایط سفر مهیا نباشد؛ در این زمان بهترین راه حل، پختن معروف ترین غذاهای آن ناحیه در خانه است. حتما از اطرافیان تان شنیده اید که مناطق شمالی کشور مثل گیلان، مازندران و گلستان لذیذ ترین دستور پخت ها و شیوه های آشپزی را دارند. این جمله بسیار به واقعیت نزدیک است؛ در این نواحی تنوع غذایی به قدری بالاست که حتی پیش می آید مراحل تهیه خوراک ها از شهری به شهر دیگر تفاوت های جزئی داشته باشند.

این بار بست فارسی به معرفی 10 مورد از معروف ترین غذاهای استان گیلان پرداخته است. منطقه خوش آب و هوایی که بسیاری از خوش طعم ترین غذهای دنیا از انواع و اقسام ترشی ها تا بهترین خورش های محلی را در خود جای داده. گیلان سال هاست توانست تنها با تکیه بر ظرفیت های منحصر به فرد خود توریست های زیادی را جذب کند.

بهترین غذاهای استان گیلان,بهترین غذاهای محلی گیلان,بهترین غذای گیلانه,

10. باقلا قاتق

باقلا قاتق یکی از معروف ترین غذاهای گیلان است که متشکل از موادی همچون باقلای خشک، سبزی های معطری همچون شوید، تخم مرغ سیر و ادویه جات می باشد. برای پخت این غذای لذیذ ابتدا باقالی ها باید از حدود پنج ساعت قبل درآب خیسانده شود. سپس پوست ها را جدا می کنند و به علاوه سیر خرد شده در روغن داغ تفت می دهند و در همین مرحله مقداری ادویه و دو لیوان آبی که از قبل آماده کرده بودید اضافه می کنند.

هنگامی که مواد به خوبی پخته شد، بر روی کل محتویات آن تخم مرغ می شکنند و سپس سرو می نمایند. یکی از مهم ترین نکات باقلا قاتق همین تخم مرغ هایش است که نباید شکل ظاهری خود را در حین شکستن بر روی مواد داخل قابلمه از دست بدهد! به همین خاطر ممکن است با ذائقه هر کسی جور در نیاید. گیلانی ها در کنار این غذا مخلفاتی همچون سیر ترشی و زیتون پرورده و سبزی خوردن قرار می دهند.

بهترین غذای گیلانی,غذاهای اصیل گیلانی,غذاهای گیلانی اصیل,

9. میرزا قاسمی

میرزا قاسمی یکی از معروف ترین غذاهای گیلانی و شمالی و ابداع کننده آن محمد قاسم خان است که در عصر ناصری، والی شهر رشت بوده. برای طبخ این غذا از موادی همچون گوجه فرنگی تازه، بادمجان، چند حبه سیر، تخم مرغ، روغن و نمک و فلفل استفاده می کنند. نخست بادمجان های کبابی شده را پوست می کنند و بعد با ضرب های ساطور کمی له می کنند.

گوج فرنگی ها را چند دقیقه در آب جوش قرار می دهند و بعد از پوست کندن آن ها را خرد می کنند. در همین حین سیر ها را کمی ریز ریز کرده و در روغ داغ  تفت داده تا طلایی شوند. گوجه و بادمجان را اضافه کرده و منتظر می مانند تا تمام آب گوجه خشک شود. نمک و فلفل را به ترکیب آماده شده می پاشند و سپس در تابه دیگری تخم مرغ ها را تا سفت شدن پیوسته هم می زنند. در مرحله پایانی محتوای دو تابه را با هم مخلوط کرده و با کمی لیموترش سرو می نمایند.

غذاهای گیلانی بدون گوشت,غذاهای گیلانی و شمالی,بهترین غذاهای استان گیلان,

8. ترشی تره گیلانی

از دیگر بهترین غذاهای گیلانی می توانیم به ترشی تره اشاره کنیم. مواد لازم برای پخت این غذا متشکل از  تخم مرغ، “خالواش” نوعی سبزی محلی، اسفناج، برگ چغندر، گشنیز، جعفری، تره و شوید تقریبا یک دسته خرد شده  و آب نارنج می باشد. برای طبخ این غذا در مرحله اول سبزی ها را نمک زده و با برنج را در قابلمه ای قرار می دهند تا خوب پخته شوند.

بعد از اینکه برنج دم می کشد آب نارنج را به آن می افزایند، ترشی یا ملس بودن این غذا بستگی به ذائقه افراد دارد اما در بیشتر رستوران ها برای اینکه باب میل همه باشد، آب نارنج را به مقداری اضافه می کنند تا طعمی ملس به خود بگیرد و سپس خالواش، نعنا و سیر را با دارچین و نمک و فلفل تفت می دهند، تخم مرغ ها را نیز در ظرفی شکسته و هم می زنند و به آن می افزایند. در پایان محتویات تمام ظروف و قابلمه ها را مخلوط و با نان یا پلو کته سرو می نمایند.

این مطلب را از دست ندهید
10 مکان از بهترین مقاصد گردشگری زمستان در ایران

اگر شما این غذای خوشمزه را در خانه پختید، در صورت در دسترس نبودن آب نارنج ترجیحا از آب غوره کمک بگیرید. در صورت جایگزینی آب لیمو غذا کمی مزه تلخی به خود می گیرد. در نبود خالواش هم مقدار بیشتری نعنا، پیشنهاد مناسبی است.

بهترین غذاهای محلی گیلان,بهترین غذای گیلانه,بهترین غذای گیلانی,

7. کویی تره

مواد اولیه برای درست کردن کویی تره بهترین غذای گیلانی عبارت است از، کدو حلوایی خرد شده، چند حبه متوسط سیر، گردو سابیده شده، رب گوجه فرنگی، رب انار و مقداری شکر، گلپر و سایر ادویه ها. برای پخت کویی تره ابتدا سیر را کاملا ریز کرده و با روغن تفت می دهند. سپس کدو حلوایی را به صورت پوره در آورده و به آن اضافه می کنند.

از اینجا به بعد تنها کاری که باید انجام شد اضافه کردن مواد بدون ترتیب خاصی ست! ترکیب به دست آمده را خوب هم می زنند تا کمی خودش را بگیرد و غلیظ شود. می توانید این خورش محلی را هم با چلو و هم نان میل کید.

غذاهای اصیل گیلانی,غذاهای گیلانی اصیل,غذاهای گیلانی بدون گوشت,

6. سیر قلیه

سیر قلیه یکی از ساده ترین و بهترین غذای گیلانه است که در عین راحتی بسیار پر طرفدار و لذیذ می باشد و در بیشتر نقاط گیلان به سیر واویج معروف است. موادی که برای پخت این غذا مورد استفاده  قرار می گیرد عبارت است از برگ سیر، تخم مرغ، پیاز، لپه، گوشت مرغ یا اردک نصف، نمک، فلفل و زردچوبه.

ابتدا برگ سیر یا خود سیر را به خوبی می کوبند و با پیاز تا طلایی شدن تفت می دهند. وقتی رنگ پیاز تغیر کرد نمک و فلفل را به علاوه لپه اضافه می کنند. مرغ یا اردک هم به قعطه های کوچک تقسیم کرده و در ماهیتابه جدا سرخ می کنند. سپس محتوای هر دو ماهیتابه را با مقداری آب مخلوط می نمایند. دقت داشته باشید که آب خورش نباید کاملا خشک شود. این غذای بی نظیر را به همراه پلو و ترشی سیر یا ماست سرو می کنند.

غذاهای گیلانی و شمالی,بهترین غذاهای استان گیلان,بهترین غذاهای محلی گیلان,

5. خورش آلو مسما

برای پخت خورش آلو مسما که از غذاهای گیلانی اصیل بوده و در اکثر رستوران های محلی و سنتی گیلان سرو می شود از مرغ، آلو قیسی و آلو سیاه، پیاز متوسط، شکر استفاده می کنند. به این صورت که ابتدا آلوها را در روغن سرخ  کرده و بعد مرغ های از قبل پخته شده با آب و زرد چوبه را با آن ها ترکیب می کنند.

در بخش آخر شکر و دو لیوان آب باید اضافه شود. پس از گذشت چند دقیقه که غذا خوب جا افتاد آن را به همراه برنج سرو می کنند. این خورش طعمی ملس دارد و جزء یکی از بهترین غذاها در گیلان است.

بهترین غذای گیلانه,بهترین غذای گیلانی,غذاهای اصیل گیلانی,

4. انار بیج

این غذا هم از بهترین غذاهای محلی گیلان است که برای پخت آن از گردو سابیده، آبغوره، رب انار و یا آلوچه، گوشت چرخ شده و ترکیب سبزی قرمه؛ جعفری، تره و مقداری شنبلیله استفاده می کنند. ابتدا رب انار یا آلوچه را با آبغوره و گردو به  علاوه دو و نیم لیوان آب سرد مخلوط کرده و کمی به همین صورت بر روی حرارت می ماند به جوش بیاید. سپس کمی آب سرد به آن می افزایند، این روش برای روغن پس دادن گردو است تا خورش شکل مجلسی پیدا کند.

بعد از این مدت و پخته شدن گردوها سبزی را با محتوای قابلمه مخلوط کرده و سپس در این فاصله گوشت ها را با پیاز رنده شده و ادویه جات گرد و گلوله ای شکل می کنند و آن را به غذا اضافه می کنند تا دو یا سه ساعت دیگر زمان لازم است تا خورش کاملا پخته و کمی غلیظ تر شود. این غذا معمولا در رستوران ها چندان طبخ نمی شود و اگر می خواهید طعمش را در خانه بچشید، حتما آن را در خانه طبخ نمایید.

این مطلب را از دست ندهید
10 تا از بهترین غذاهای عربستان

غذاهای گیلانی اصیل,غذاهای گیلانی بدون گوشت,غذاهای گیلانی و شمالی,

3. شش انداز بادمجان

خورش شش انداز یکی از محبوب ترین خورش های گیلان است که برای پخت آن از بادمجان قلمی که از قبل تخم ها راخارج کرده اند به علاوه گردو سابیده شده، رب انار، پیاز داغ و ادویه جات استفاده می شود. اگر دقت کرده باشید در اکثر غذاهای شمالی بادمجان جزء مواد اصلی افزودنی است پس اگر عاشق طعم بادمجان در غذاها هستید، حتما در سفرتان به گیلان، شش انداز بادمجان را امتحان کنید.

برای پخت این غذا نخست مغز گردوها را تفت داده و بعد پیاز سرخ شده و زرد چوبه را اضافه می کنند. دو تا سه لیوان آب ولرم را با رب انار به ترکیب می افزایند. در این فاصله که محتوای قابلمه قل می زند؛ بادمجان ها را حلقه ای قطعه قطعه کرده و در آب نمک به مدت دو ساعت برای گرفتن تلخی می خیسانند. بعد از این مدت آن ها را آبکش کرده و با دیگر مواد مخلوط می کنند.

بهترین غذاهای استان گیلان,بهترین غذاهای محلی گیلان,بهترین غذای گیلانه,

2. کوکو مرغ با سس مخصوص

کوکوی مرغ گیلانی یکی از خوشمره ترین غذاهای نانی است که در فرهنگ تغذیه مردمان این شهر وجود دارد. برای درست کردن این غذا باید از گوشت مرغ آب پز، پیاز سرخ شده، ماست چکیده، آب لیموی تازه، زعفران آب شده به علاوه روغن مایع و ادویه مواد برای تهیه سس مخصوص کوکو.

برای درست کردنش هم ابتدا تخم مرغ ها با با چنگال خوب هم زده و نمک و فلفل را با ماست چکیده ترکیب می کنند. مرغ و پیاز داغ را نیز ضمیمه و در آب لیمو و زعفران می غلتانند. سپس مواد را در ظرفی که کف آن را از قبل چرب کرده اید به مدت بیست دقیقه با درجه 220 درجه در فر قرار می دهند.

برای تهیه سس هم، کره آب شده و آرد را دو تا سه دقیقه هم می زنند. آب مرغ را کم کم اضافه کرده تا از گلوله شدن ارد جلوگیری شود. در مرحله آخر رب گوجه فرنگی، نمک و فلفل، زعفران، جعفری خرد شده و سس تند مخلوط کرده و کمی حرارت می دهند. این سس در کنار غذا سرو می شود.

بهترین غذای گیلانی,غذاهای اصیل گیلانی,غذاهای گیلانی اصیل,

1. خوراک واویشکا

بدون شک نام واویشکا را بارها شنیده باشید. واویشکا در اصل یک غذای روس با چند دستور پخت است که در خلال جنگ جهانی دوم وارد ایران شد اما موقعیت جغرافیایی موجب شد تا این خوراک در گیلان بیشتر جا بیفتد. امروزه واویشکا را به عنوان غذاهای بومی گیلان می شناسیم.

مواد اولیه این غذا متشکل از دل و جگر گوسفند، پیاز بزرگ، گوجه فرنگی، رب گوجه، انار ملس دان شده، آب، نمک، فلفل، گلپر به علاوه زعفران می باشد. این غذای لذیذ در منوی اکثر رستوران های گیلان پیدا می شود و برای طبخ آن ابتدا پیاز را ریز ریز کرده و در کره تفت می دهند. دل و جگر گوسفند را به قطعه قطعه های کوچک و نگینی خرد کرده و به همراه گوجه فرنگی با پیاز داغ مخلوط می کنند.

رب گوجه فرنگی و زعفران را نیز اضافه کرده و اجازه می دهند تا خوراک با شعله ملایم پخته و خوب جا بیفتد. بعد از خشک شدن آب خورش روی آن دانه انار و گلپر می پاشند و هم می زنند. این غذا به همراه نان داغ سنگک یا لواش و ماست و سبزی خوردن و دیگر مخلفاتی همچون دوغ و انواع ترشی سرو می شود.

2 واکنش کاربران به این مقاله

  1. همه شون رو امتحان کردم و باید بگم که گیلان بهترین غذاهارو تو ایران داره!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code

دکمه بازگشت به بالا