تاثیر کم خوابی بر سلامت بدن
زندگی پر سرعت و پر مشغله امروزی باعث شده است تا بسیاری از افراد برای سر و سامان دادن به مسائل و مشکلات خود از ساعت خواب خود کم کرده و به اصطلاح دچار کم خوابی باشند.
اما موضوعی که اکثریت افراد از آن بی اطلاع هستند و یا نسبت به آن بی توجهی می کنند تاثیرات زیان بار کم خوابی است که نه تنها باعث به وجود آمدن مشکلات زیاد در دراز مدت می شود، بلکه باعث می شود تا به دلیل حس خسته بودن دائمی، کیفیت زندگی افراد هم پایین بیاید.
به همین دلیل در این مقاله قصد داریم تا با معرفی ۱۰ مورد از مهمترین و شایع ترین مضرات کم خوابی، خوانندگان را با این مشکلات آشنا کرده و آنها را ترغیب کنیم تا برنامه زمانی منظمی برای خواب داشته باشند.
۱۰. مشکلات مرتبط با حافظه: اولین مشکلی که در اینجا به آن می پردازیم، مشکلات مختلف مرتبط با حافظه است.
خواب ناکافی با تاثیرگذاری بر عملکرد مغز نه تنها باعث می شود تا سرعت یادآوری حافظه کوتاه مدت بسیار کند شود، بلکه باعث بروز مشکلات مختلفی هم در عملکرد حافطه بلند مدت می شود.
۹. تصادف های رانندگی: یکی دیگری از تاثیرات کم خوابی گاها مهلک و کشنده، موضوع بالا رفتن ریسک بروز انواع سوانح و تصادف های رانندگی است که به دلیل کند شدن سرعت فرایندهای مغزی رخ می دهد.
۸. توهم. از دیگر مشکلاتی که در این فهرست می توان به آن اشاره کرد، توهم هایی است که افراد ممکن است به دلیل نداشتن خواب مناسب به آن دچار شوند.
۷. چرت های نابهنگام و بی موقع. یکی دیگر از مشکلات ناشی از اختلالات خواب که در اینجا به آن می پردازیم، موضوع چرت های متعدد و بی موقع است.
کم بودن میزان خواب باعث می شود تا بدن به صورت ناخودآگاه تلاش کند تا با استفاده از چرت های متعدد در طول روز این کمبود را جبران کند.
این چرت های ناخودآگاه نه تنها باعث مختل شدن فعالیت های روزمره می شوند، بلکه ممکن است به دلیل بروز در مواقع حساسی مانند رانندگی باعث ایجاد سوانح یا مشکلات جبران ناپذیری هم بشوند.
۶. دیابت. موضوع دیگری که در اینجا به آن می پردازیم، افزایش شانس ابتلا به بیماری دیابت یا همان قند خون به دلیل کمبود خواب است.
کمبود خواب به دلیل تاثیرگذاری بر فعالیت غدد و هورمون های مختلف بدن، از جمله انسولین می تواند باعث افزایش شانس ابتلا به بیماری قند خون در افراد شود.
۵. فشار خون. از دیگر مشکلات شایع مرتبط با کم خوابی، موضوع فشار خون است که البته در مورد این مشکل رابطه دوسویه است.
به عبارت دیگر نه تنها کمبود خواب می تواند باعث ایجاد فشار خون شود، یکی از عوارض شایع فشار خون هم به وجود آمدن مشکل در فرایند خواب و در نتیجه کمبود خواب است.
۴. تضعیف سیستم ایمنی. موضوع دیگری که در این فهرست به آن می پردازیم، تضعیف سیستم ایمنی بدن در اثر به هم خوردن روند طبیعی خواب در افراد است.
باید توجه داشت که اختلالات خواب نه تنها می تواند با ضعیف کردن بدن باعث بروز انواع بیماری ها شود، این اختلالات می توانند از عوامل بروز افسردگی و حتی خودکشی در افراد هم باشند.
۳. کاهش تمرکز. از دیگر مشکلات شایع مرتبط با کم خوابی می توان به کاهش قدرت تمرکز و در نتیجه کاهش قدرت کنترل مشکلات و حتی خلاقیت در افراد اشاره کرد.
۲. مشکلات قلبی و عروقی. شاید یکی از خطرناک ترین مضرات ناشیاز کمبود خواب، مشکلات مختلف قلبی و عروقی است که در اثر این اختلال در افراد ایجاد می شود.
۱. بدخلقی. آخرین موضوعی که در این فهرست دهگانه از مشکلات مرتبط با اختلالات خواب به آن می پردازیم، انواع مشکلات عصبی مانند کم حوصلگی یا حساس شدن یا بدخلقی و موارد مشابه است.