همه چیز درباره خون دادن
آزمایش های بسیاری برای تشخیص بیماری و غربالگری انجام می شود که آزمایش خون هم در میان آن ها قرار دارد. بسیاری از افراد با دیدن خونی که از بدن آن ها بیرون می آید و سوزنی که به دستشان فرومی رود احساس خوبی ندارند، اما باید بگوییم که خون دادن تنها به آزمایشگاه رفتن ختم نمی شود بلکه گاهی اوقات با توجه به وظیفه انسانی که داریم می توانیم برای کمک به همنوعان خون خود را اهدا کنیم به همین علت در ادامه مطالب ۱۰ نکته خون دادن را برای شما بیان خواهیم کرد تا با مشکلات و ترس کمتری رو به رو باشید.
۱۰. از غذاهای سرشار از آهن
برای این که هنگام خون دادن با تاری دید و سرگیجه مواجه نشوید بهتر است دو هفته قبل از اهدای خون به استفاده از رژیم غذایی چون گوشت قرمز، تخم مرغ، اسفناج و … بپردازید که سرشار از آهن هستند و می توانند به بالا رفتن سطح آهن خون شما کمک زیادی کنند.
با داشتن برنامه غذایی مناسب که یکی از شرایط قبل خون دادن است با مشکلاتی چون ضعف مواجه نخواهید بود و مصرف ویتامین c هم باعث می شود که آهن راحت تر به بدن شما جذب شود، بنابراین به هیچ وجه نباید سبزیجات و میوه ها را از رژیم غذایی خود حذف کنید.
۹. داشتن صبحانه کامل
برای این که هنگام خون دادن و افت قند خون مواجه نشوید باید صبحانه کامل را در رژیم غذایی خود قرار دهید تا احساس ضعف بدن و سبکی سر در بدن شما به وجود نیاید، البته دقت داشته باشید که صبحانه را چند ساعت قبل از مراجعه برای اهدای خون میل کنید در غیر اینصورت با حالت تهوع مواجه می شوید.
۸. نوشیدن مقدار زیادی
یکی از شرایط قبل از خون دادن نوشیدن مایعات زیاد است، چرا که گاهی اوقات بسیاری از افراد بعد از اهدای خون احساس سرگیجه دارند و یا حتی ممکن است برای مدت زمان کوتاهی هم از هوش بروند که علت اصلی آن پایین آمدن فشار خون می باشد. اگر قبل از اهدای خون یعنی شب و صبح آب زیادی میل کنید از چنین مشکلاتی دور خواهید بود، البته دقت داشته باشید که نوشیدن چای و قهوه آب را از بدن بیرون می کند.
۷. پرهیز از خوردن غذای چرب
زمانی که شما به سازمان انتقال خون برای اهدای خون مراجعه می کنید متخصصان آزمایش هایی بر روی خون انجام می دهند که اگر جواب آن قابل قبول باشد خون را به فرآورده های متعددی تبدیل می کنند و آن را به نیازمندان اهدا خواهند کرد، اما اگر مقدار زیادی چربی در خون شما وجود داشته باشد در این آزمایش ها اختلالاتی به وجود می آورد که در نهایت هم خون شما را دور می ریزند.
۶. دوری از استرس و اضطراب
داشتن اضطراب و استرس می تواند باعث بسیاری از مشکلات شود، بنابراین بهتر است قبل از خون دادن نفس عمیقی بکشید و با فردی که قرار است از شما خون بگیرد حرف بزنید و یا این که آدامس بجوید و به تماشای تلویزیون بپردازید تا ذهن شما آرام شود.
۵. خوردن غذاهای پروتئین دار بعد از خون دادن
از شرایط بعد از خون دادن می توان به مصرف مواد غذایی چون گوشت قرمز، مرغ و سبزیجات بپردازید و نوشیدن مقدار زیادی مایعات بخصوص آب می تواند باعث خون سازی هر چه بهتر شود و خون از دست رفته را جبران می کند.
۴. خودداری از رانندگی کردن بعد از خون دادن
خون دادن کار ترسناکی نیست، اما دقت داشته باشید تا چند ساعت بعد از اهدای خون ممکن است با ضعف بدن و احساس سبکی سر همراه باشد، بنابراین بهتر است که از رانندگی کردن خودداری کنید.
۳. بعد از اهدای خون از جای خود بلند نشوید
زمانی که اهدای خون شما به اتمام رسید باید همچنان چ مدت زمانی دراز بکشید و مقداری آبمیوه را به همراه خوراکی میل کنید که باعث می شود که قند خون شما افت نکند و مایع از دست رفته جبران شود.
۲. انجام ندادن کارهای سنگین بعد از خون دادن
اگر مشغول به کاری هستید که باید فعالیت بدنی شدیدی داشته باشید بهتر است روزی که برای اهدای خون به مراکز مربوطه مراجعه می کنید مرخصی بگیرید یا این که این کار را در روزهای تعطیل انجام دهید.
حتی باید از انجام ورزش های سنگین خودداری کنید، چرا که فعالیت شدید باعث می شود که سیاهرگ هایی که خون گیری را از طریق آن انجام داده اند باز شود و خونریزی در زیر پوست اتفاق می افتد که درد بسیاری را به همراه دارد.
۱. چه زمانی از خون دادن خودداری کنید
بسیاری از افرادی که قصد اهدای خون دارند باید موارد زیادی را در نظر داشته باشند به عنوان مثال کسی که کمتر از ۵۰ کیلو وزن دارد به هیچ وجه نباید خون بدهد، چرا که بدن به طرز بدی واکنش نشان خواهد داد.
از طرفی افرادی که فعالیت های پرخطر دارند ممکن است با آلودگی خون همراه باشند، بنابراین باید آن را در فرم های پرسشنامه ای که در اختیار آنان قرار می گیرد یادداشت کنند تا اگر مانعی برای خون دادن وجود داشته باشد آن را اعلام کنند.
یکی از شرایط خون دادن این است که افراد زیر ۱۸ سال مجاز به خون دادن نخواهند بود، اما گاهی اوقات شرایطی به وجود می آید که با توجه به نظر پزشک افراد هیجده ساله می تواند خون بدهند.
گاهی اوقات ممکن است چندین نفر به صورت دسته جمعی برای اهدای خون مراجعه کنند، اما اگر دارای مشکل هستید به هیچ وجه نباید رودربایستی داشته باشید، چرا که اگر به عنوان مثال کم خونی یا فقر آهن داشته باشید به هیچ وجه اجازه اهدای خون به شما نخواهند داد.
در نهایت قبل از اهدای خون بهتر است به یک آزمایشگاه مراجعه کنید تا با آزمایش چکاب مطمئن شوید هیچ مشکلی ندارید سپس به مرکز اهدای خون مراجعه نمایید