بهترین و جدیدترین تمرینات فن بیان جهت تقویت و تنظیم صدا
همانطور که می دانید، معمولا برای موفقیت در این زمینه راهکارهای متفاوتی ارائه می شود که همگی به شما کمک می کنند تا سخنرانی بهتر و قابل درک تری داشته باشید.
فن بیان یکی از مهم ترین موارد موجود در یک سخنرانی موفق به شمار می رود که باید آن را رعایت کنید، اما در بیشتر مطالب معمولا اشاره کاملی به این موضوع نمی شود.
پیش از آن که بخواهید از این فاکتور مهم بگذرید، بهتر است بدانید که رسا بودن صدا و قدرت صحبت کردن شما به قدری مهم است که می تواند حتی ضعف های محتوای تان را نیز برطرف کند.
بنابراین باید به خوبی متوجه باشید که یادگیری مهارت های مربوط به فن بیان، نقش بسیار بزرگی در جهت موفقیت شما خواهد داشت.
اگر شما هم از دسته افرادی هستید که دوست دارید در این مورد حرفه ای شوید و اطلاعات بیشتری کسب کنید، پس با ما همراه باشید تا شما را با ۱۰ تمرین فن بیان جهت تقویت و تنظیم صدا، آشنا کنیم.
۱۰. از زبان بدن کمک بگیرید
مورد مهم دیگری که در زمینه تمرینات فن بیان مطرح می شود، زبان بدن شما و استفاده از آن در حین سحنرانی می باشد.
برای این که اهمیت این موضوع را درک کنید باید بدانید که گفته های شما تنها بخشی از مطلب را منتقل می کنند، و باقی آن به عهده زبان بدن شماست.
بنابراین هر چقدر هم که محتوای فوق العاده ای داشته باشید اما ندانید که باید چگونه از دست ها و بدن تان حین صحبت کردن کمک بگیرید، نتیجه مورد نظر را نخواهید گرفت.
در واقع زبان بدن، نوعی ارتباط غیر کلامی و موثر می باشد که کمک گرفتن از آن تغییر بسیار بزرگی برای تان خواهد بود.
البته باید بدانید که این مورد تنها زمانی کارساز است که زبان بدن تان با گفته های تان هماهنگ و همسو باشد!
زمانی که صحبت می کنید به حالت صاف و کشیده بایستید و شانه های تان را در وضعیتی راحت قرار داده تا اعتماد به نفس تان را بهتر نشان دهید. علاوه بر آن، از دست های تان نیز برای انتقال مفاهیم استفاده کنید.
۹. برنامه ریزی دقیق و بررسی مشکلات احتمالی
یکی از مهم ترین فاکتورهای یک سخنرانی مناسب آن است که شما به عنوان گوینده، به خوبی به شرایط پیش رو مسلط باشید و با پیش بینی کردن موقعیت های احتمالی، خودتان را برای آن ها آماده کنید.
برای اینکار می توانید خودتان را در طرف دیگر ارائه قرار دهید و هرجایی که احتمال می دهید برای مخاطب گیج کننده باشد را شناسایی کرده ودر جهت شفاف سازی آن اقدام کنید.
این مورد تنها به سخنرانی محدود نمی شود، بلکه شما باید مکان مورد نظر را از جهت امکانات و یا مشکلات احتمالی هم به خوبی بسنجید تا بتوانید در صورت بروز مشکل آن را مدیریت کنید.
به طور مثال ببینید که آیا صدای تان به اندازه کافی رسا هست و یا آیا همه مخاطبان قادر به دیدن محتوای تان هستند؟
بنابراین می توان گفت که یک برنامه ریزی دقیق به همراه تجزیه و تحلیل موارد احتمالی، می تواند ریسک هر گونه خطا یا حواس پرتی را به شدت کاهش داده و سخنرانی موفق تری برای تان به همراه داشته باشد.
۸. واضح و صریح صحبت کنید
همانطور که خودتان هم می دانید، گوش دادن به صحبت های فردی که مدام من و من می کند و یا به صورت پیچیده و غیر قابل فهم صحبت می کند، بسیار کلافه کننده و طاقت فرساست!
در واقع اگر شما هم بخواهید در سخنرانی های تان به این شکل عمل کنید، نه تنها کسی متوجه حرف های تان نمی شود، بلکه سخنرانی تان را نیز به کل نابود خواهید کرد.
بنابراین به عنوان یکی از مهم ترین تمرینات فن بیان، یادبگیرید و که واضح و شفاف سخن بگویید.
هر کلمه را به طور کامل ادا کنید و اگر در این کار مشکل دارید می توانید از تمرینات چرخش زبان کمک بگیرید تا هنگام صحبت کردن مسلط تر باشید.
برای تمرین می توانید دسته ای از کلمات مربوط به حرفه و یا سخنرانی های تان را به صورت روزانه و مداوم تکرار کرده، و تلاش کنید تا آن ها را با سرعت بیشتری بیان کنید.
با این کار علاوه بر حرفه ای شدن می توانید نقطه ضعف های تان را نیز به خوبی شناسایی کرده و روی آن ها بیشتر کار کنید.
۷. سرعت صحبت کردن تان را کنترل کنید
زمانی که شما دچار اضطراب می شوید، معمولا به سرعت ناخودآگاه سریع تر صحبت می کنید، و همین کار می تواند باعث شود که بسیاری از کلمات تان نامفهوم بوده و یا اصلا به گوش نرسند.
از آن جایی که سخنرانی هم معمولا برای بسیاری از افراد استرس زاست، بهترین کار ممکن تمرین برای کنترل کردن ترس و تمرکز روی آن است.
برای این کار می توانید صدای تان را ضبط کرده و به نتیجه کار گوش کنید تا با کسب آمادگی بیشتر، احساس ترس و استرس را از خودتان دور کنید.
یکی از تمرینات فوق العاده برای پی بردن به بهترین سرعت حرف زدن آن است که بخشی از صحبت های تان را با سرعت های متفاوتی ضبط کرده و با گوش دادن تشخیص دهید که کدام یک بیشتر از همه رسا و قابل درک است.
۶. روی بیان احساسات و نشان دادن آن ها کار کنید
باید بدانید که یک سخنرانی زمانی تکمیل می شود که شما واقعی باشید و بتوانید احساسات تان را به مخاطب منتقل کنید و این برای تقویت فن بیان و اعتماد به نفس بسیار حائز اهمیت می باشد.
بدون شک اینکه با حالتی خسته وارد جمع شوید و بگویید که از حضور در آن جا بسیار خوشحالید، زیاد برای تان نتیجه بخش نخواهد بود و حاضرین به سرعت متوجه تناقض گفته های تان خواهد شد.
شما باید بدانید که احساسات مختلف اعم از شادی و غم، با لحن های متفاوتی بیان می شوند و شما باید با زیر و بم کردن صدا و تغییر لحن تان به خوبی آن را به مخاطب منتقل کنید.
بنابراین حین یادگیری تمرینات فن بیان به این مورد توجه ویژه ای داشته باشید و به خوبی روی آن کار کنید.
۵. ارتباط چشمی را فراموش نکنید
شما در طی مکالمات روزمره به خوبی آگاهید که باید با طرف مقابل تان ارتباط چشمی داشته باشید تا بتوانید پیوند ایجاد شده را حفظ کرده و نشان دهید که به آن ها گوش می دهید و یا مخاطب صحبت های تان هستند.
حال تصور کنید که سخنرانی در یک جمع بزرگ تر نیز همانند همین مکالمات روزمره است و شما باید برای برقراری ارتباط مستحکم تر با مخاطبان، با آن ها ارتباط چشمی برقرار کنید.
برای این کار لازم نیست به تمامی افراد مدت ها خیره شوید! بلکه همینکه گاهی نگاه های کوتاهی به افراد حاضر در سخنرانی داشته باشید، کافی است که بدانند مخاطب صحبت شما هستند تا بهتر تمرکز کنند.
۴. با آینه ها دوست شوید
همه ما زمانی که در موقعیت سخنرانی قرار می گیریم، یکی از اولین دغدغه های مان این است که در نظر مخاطبین چگونه به نظر می رسیم؟
پاسخ به این سوال می تواند اعتماد به نفس ما را افزایش داده و یا برعکس، به طور کلی آن را نابود کند!
بنابراین بهترین کار این است که ریسک نکنید و پیش از سخنرانی خودتان را ببینید و با بررسی جزئیات، حرکات، رفتار و حتی استایل لباس پوشیدن تان، بهترین ورژن ممکن را پیدا کنید.
پیش از این از اهمیت ضبط کردن ویدیو گفتیم، اما شما برای این کار راه ساده تری هم دارید و آن هم استفاده از آینه است!
شما می توانید به راحتی تمرینات تان را جلوی آینه انجام دهید تا هم اعتماد به نفس بیشتری کسب کرده و هم تمامی ضعف های موجود را از بین ببرید.
۳. از ضبط کردن کمک بگیرید
بدون شک زمانی که بدانید ضبط کردن صدا یا تصویرتان چقدر می تواند برای موفق شدن موثر باشد، بار ها از آن استفاده خواهید کرد.
ضبط کردن صدا و بررسی اش پیش از سخنرانی اصلی به شما کمک می کند تا بدانید سرعت حرف زدن، مکث ها و نحوه ادا کردن کلمات تان چگونه است.
علاوه بر آن، با گوش دادن می توانید متوجه شوید که چقدر از مطالب شما مفید هستند و آیا شما در انتقال آن ها به خوبی عمل کرده اید یا نه؟
ضبط کردن ویدیو از خودتان نیز بسیار فوق العاده تر خواهد بود، زیرا می توانید در کنار موارد بالا، حرکات و زبان بدن تان را تجزیه تحلیل کرده و روی نقاط ضعف و قوت تان شناخت بیشتری پیدا کنید.
بنابراین هنگام انجام تمرینات فن بیان، از این مورد کمک بگیرید تا بتوانید سخنرانی بهتری ارائه داده و آمادگی بیشتری کسب کنید.
۲. ماهیچه های صوتی تان را تمرین دهید
جالب است بدانید که خمیازه کشیدن و یا حتی اصواتی مثل “هوم” و “ها” از مواردی هستند که برای تمرین ماهیچه های صوتی شما فوق العاده می باشند.
این موارد می توانند خستگی شما و تارهای صوتی تان را رفع کرده و علاوه بر آن تا حد زیادی اضطراب و تنش را نیز از شما دور خواهند کرد.
یکی از تمرینات فن بیان این است که نفس عمیقی بکشید و سپس بازدم آن را همراه با گفتن “هاااا” و به صورت طولانی و کنترل شده بیرون دهید.
این تمرین به شما یاد می دهد تا وضعیت صورت و فک تان را در حالت راحتی قرار دهید و آرامش بیشتری احساس کنید.
۱. روی نفس کشیدن تان مسلط شوید
یکی از اولین و مهم ترین تمریناتی که باید در زمینه فن بیان و تقویت مهارت های مربوط به آن فرا بگرید، تکنیک های نفس کشیدن می باشد.
زمانی که شما استرس دارید، اولین نشانه های آن نفس های کوتاه و سریع است که اگر نتوانید آن ها را کنترل کنید، می توانند روی صحبت کردن شما تاثیر زیادی بگذارند.
لازم نیست نگران باشید و یا با ترسیدن علائم را تشدید کنید، به جای این کار بایستید و پاهای تان را به عرض شانه باز کنید.
سعی کنید بدن تان را آزاد کرده و در حالت راحتی بایستید و با قرار دادن دست ها روی شکم، نفس های عمیق و همراه با شمارش انجام دهید.
با احساس حرکت دست های تان همراه با تنفس، کم کم ریلکس شده و تنش های موجود را آزاد کنید.