چگونه مدیریت زمان داشته باشیم؟
شاید تا به حال افرادی را دیده باشید که علاوه بر داشتن فرزند، شغل و فعالیت های کاری به امور فرهنگی و برنامه های خارج از روزمرگی های ضروری مانند رسیدگی به مسائل خیریه، شرکت در جلسات و دورهمی ها و یا پرداختن به سرگرمی و فراغت های خاص نیز اشتغال می ورزند.
همه ما در اولین برخورد می پرسیم چطور می توانی زمان خود را مدیریت کنی؟ مهارت سازمان دهی به امور مختلف مستلزم تلاش و تفکر فراوان بوده و نمی توان گفت که به شکل کاملا روتین یا بدون زحمت چنین دستاوردی محقق می گردد.
اگر شما هم به عنوان والدین به دنبال ایجاد برنامه ریزی مدون برای سامان دهی به زمان و فعالیت های خانواده می باشید، با ما تا پایان این مطلب همراه شوید، قطعا راهکارهای طلایی خوبی را خواهید آموخت.
۱۰. کارها را به گونه ای انجام دهید که گویی زمانی ندارید
اگر قصد انجام کاری را دارید، برای خودتان یک ضرب العجل زمانی در نظر بگیرید. به طور مثال زمان نظافت اتاق خواب بگویید باید ظرف مدت ۱ ساعت به اتمام برسانم.
ذات بشر به گونه ای قرار گرفته که با دیدن برخی ابزار، لوازم و یا حتی یک آلبوم عکس ساده از فعالیت اصلی منحرف شده و به امور متفرقه می پردازد. در چنین مواقعی یک ساعت را برای زمانی که تعیین نموده اید، کوک کرده تا همواره افکارتان را از پراکندگی دور کند.
۹. خانه ای منظم داشته باشید
نظم یکی از ترفند های دست یابی به بالاترین حد، مدیریت زمان می باشد، که به طور قطع شما را در اجرای امور روزانه و متفرقه یاری خواهد نمود.
برای منظم بودن حتما لازم نیست همواره درحال شستشو و نظافت باشید، بلکه قرار گرفتن هر وسیله در جای خودش شیوه ای ساده و متناسب از نظم دهی در منزل به شمار می رود.
به طور مثال اگر وسایل خورده ریز زیادی همچون اسباب بازی کودکان در خانه دارید، کافی است یک سبد بزرگ برای تمام شان در نظر بگیرید و یا ابزار ضروری را در کشویی مشخص قرار داده تا در صورت لزوم به سرعت در دسترس شما باشند.
معمولا کودکان در برقراری نظم سرسختانه عمل کرده و از رعایت اصول سرباز می زنند. در چنین شرایطی کافی ست کمی تنبیه های ساده را لحاظ نمایید، مثلا اگر اتاق کودک در زمانی که تعیین کرده اید مرتب نشده، او برای یک روز از رایانه شخصی اش محروم گردد.
۸. لیست یا فهرستی از کارهایی که باید انجام شود تهیه نمایید
از جمله اصول برنامه ریزی تهیه لیست یا فهرستی مدون و مشخص در رابطه با فعالیت های مورد نظر می باشد. زمان بندی در زمینه کارهای ضروری می تواند وقت کافی برای رسیدگی به فعالیت های متفرقه را نیز فراهم آورد.
به طور مثال در یک تقویم مناسبت های خاصی که برای شما و خانواده از اهمیت بالایی برخوردارند را یادداشت نموده و فهرستی از مهمترین امور زندگی را در کنارش قرار دهید.
هر روز به مشاهده لیست بر اساس اولویت بندی ها تک تک گزینه ها را انجام داده تا از حجم زیاد و یکباره آن ها جلوگیری شود.
۷. غذاهای سالم و لذیذ می توانند داستان زندگی شما را تغییر دهند
معمولا افراد بعد از ازدواج تا پیش از تولد فرزندان از غذاهای خانگی استفاده کرده و گاها اوقات خوشی را در کنار یکدیگر، زمان آشپزی سپری می نمایند.
اما پس از تولد فرزندان به دلایل مختلفی مانند ازدیاد حجم کارها و عدم فرصت مناسب و یا اشتغال در بیرون از منزل، خوراکی ها به غذاهای آماده، کنسروی و ساده تغییر شکل داده و فقط اعضا خانواده به دنبال رفع احساس گرسنگی می باشند تا دریافت انرژی و مواد مفید از خوردنی ها.
فراموش نکنید استفاده از مواد غذایی تازه نیز می تواند زمان طبخ را کاهش داده و وقت بیشتری برای در کنار همسر و فرزندان بودن را برای شما به ارمغان بیاورد.
کودکانی که مدام با غذاهای آماده مواجه هستند و یا با تنقلات غیر مفید خود را سیر می کنند، از ارزش و تلاش والدین برای به دست آوردن خوراک و پوشاک بی خبر مانده و در اکثر مواقع ناسپاسی های آزاردهنده ای را بروز می دهند.
۶. مسئولیت ها تقسیم کنید
قرار نیست شما به عنوان مادر یا پدر خانواده بار تمام مسئولیت های خانه و زندگی را به دوش بکشید و برای رفاه فرزندان از کمترین خواسته های خود صرف نظر نمایید.
بچه ها را از همان دوران کودکی مسئولیت پذیر بار بیاورید، اگر فرزندان خودشان اتاق خواب را تمیز کنند، کمد لباس ها را مرتب نمایند و یا گاهی در جارو زدن، ظرف شستن، بردن آشغال ها به بیرون از منزل و یا هر فعالیت ساده ای از این دست، مشارکت داشته باشند، اصلا مورد ظلم یا ستم والدین قرار نگرفته اند.
مادرانی که همواره همچون جارو برقی به دنبال کودک راه افتاده و خرابکاری های او را جمع می کند، فرزندی تن پرور، بی مسئولیت و خود خواه بار می آورند.
۵. برای کودکان بیش از اندازه کار نتراشید
به طور قطع هر پدر و مادری به دنبال هموار کردن مسیرهای پیشرفت و موفقیت برای فرزندان شان هستند، اما توجه داشته باشید، که کودک در کنار آموزش فنون کاربردی به فراگیری روابط اجتماعی، عاطفی و خانودگی نیز نیازمند است.
از شلوغ کردن سر بچه ها بپرهیزید، و فقط کارهایی که واقعا مورد علاقه و خواست آن ها باشد را در برنامه روزانه بگنجانید.
برخی از والدین کودک را به صورت همزمان به کلاس های متفرقه ای همچون ورزش، موسیقی، نقاشی، هنرهای دستی و یا هر فعالیت دیگری فرستاده و در پایان روز ذهن و جسمی خسته را تحویل می گیرند.
حال چطور از چنین کودکی می توان توقع داشت، زمانی را در کنار پدر و مادر به صحبت، شادی یا صرف شام بپردازد، همین روند به دوری و سرد شدن فرزندان از کانون خانواده خواهد انجامید.
پس بهتر است برای کودک یک برنامه آموزشی اجباری مثل درس را در کنار یک فعالیت متفرقه قرار داده تا علاوه بر آموختن مهارت های اجتماعی در بعد عاطفی و خانوادگی نیز موفق عمل نمایند.
۴. نسبت به اتلاف وقت صادق باشید
خیلی از فعالیت های ما عملا اتلاف وقت و هدر دادن زمان به شمار می رود. اگر همیشه برای انجام امور ضروری زمان کم می آورید، با خودتان صادقانه رفتار کرده و ببینید در طول روز چه کارهایی را بیش از حد ممکنش کش داده اید.
شاید در نگاه اول خیلی با اهمیت نباشد، اما ساعاتی که در شبکه های اجتماعی می گذرانید، به طور قطع آسیب زیادی به مدیریت زمان در زندگی شما خواهد رساند.
بهتر است برای رسیدگی به ایمیل ها، پیام و یا پست های فضای مجازی، مواقع مشخصی همچون آخر روز، یا وقتی که در حیاط مدرسه منتظر پایان کلاس فرزندتان هستید را در نظر بگیرید، تا از فعالیت های مهم دیگر باز نمانید.
۳. سلسله مراتب اهمیت کارها را بدانید
برای مدیریت زمان و رسیدگی به فعالیت های زندگی ابتدا آن را بر اساس سلسله مراتب شان دسته بندی نمایید.
مثلا اگر قرار است امروز شام بپزید، خانه را مرتب کنید، بچه ها را از مدرسه بازگردانید، قبوض را پرداخت نموده و یا به دوستان سری بزنید، اول مهم ترین ها را انجام داده و بعد به امور کم اهمیت تر بپردازید.
شناخت میزان ارزش هر کار رتبه و جایگاهش را تعیین کرده و شما را در جهت رسیدگی بهتر یاری خواهد کرد.
۲. به دنبال فوق العاده بودن نباشید
در نظر گرفتن میزان و معیاری مشخص برای داشتن یک زندگی استاندارد بسیار خوب و شایسته است، اما نباید همه چیز را فدای ایده آل ها نمود.
اگر شما فردی مقرراتی هستید و دوست دارید، فرزندان تان نیز از شیوه ای خاص در زندگی پیروی نمایند، نباید بیش از حد دچار افراط شوید، زیرا به طور قطع نتایج معکوسی به دست خواهید آورد.
سعی کنید، به ساده ترین شکل برنامه های روزانه خود را انجام داده و بهترین دستاورد را کسب نمایید، نه اینکه به دنبال انجام کار به بهترین صورت آن باشید.
به طور مثال می توانید آینه اتاق تان را با یک دستمال تمیز و کمی اسپری شیشیه پاک کن، نظافت کنید، و لزومی ندارد ساعت ها وقت بگذارید تا آینه را جدا کرده و بخش های قابل شستشو را با مواد مختلف بشویید و بسابید.
۱. بیش از حد سرتان را شلوغ نکنید
امور روزمره به اندازه کافی پرمشغله و زمان بر هستند، پس بیخودی برای خودتان کار نتراشید و از ازدحام فعالیت ها جلوگیری کنید. اولویت های روزانه خود را بشناسید و بعد در صورت داشتن وقت کافی به فعالیت های جانبی نیز بپردازید تا از خستگی ذهن و جسم در امان بمانید.
مثلا اگر وقتی برای خرید با یک دوست ندارید بدون خجالت پیشنهادش را رد کرده و خود را در مضیقه قرار ندهید.